FOTOREPORTÁŽ: Port Louis je esenciou exotického Maurícia

2023-03-25 09:30:00 |   |    | 

Rajský ostrov, ktorý sa nachádza neďaleko Madagaskaru, sa stal obľúbenou destináciou tých, ktorí hľadajú slnko, krásne more a úchvatnú prírodu. Väčšina turistov mieri priamo do rezortov, aby tam trávili čas ležaním na plážach pod palmami a kúpaním v tyrkysových vodách oceánu. Z týchto turistických zón sa však oplatí vydať aj do Port Louis, hlavného mesta ostrova, ktoré možno označiť za takmer celý svet sústredený na jednom malom mieste v Indickom oceáne. Či už ide o životný štýl, tradície, kulinárske scény alebo ľudí, rozmanitá kultúra tohto mesta určite stojí za preskúmanie a ukážu vám ten pravý Maurícius.



 

Pestrá kultúrna rozmanitosť

Prvé, čo si tu všimnete, bude multikultúrna rozmanitosť miestnych obyvateľov, ktorá je daná tým, že ostrov kedysi kolonizovali Holanďania, neskôr Francúzi a po nich Briti. Zvážali sem na plantáže otrokov, najmä z Afriky, neskôr sem začali prichádzať imigranti z Indie a Číny. Port Louis má dnes zhruba 150 tisíc obyvateľov.

Približne polovicu tvoria Indovia,  nasledujú ich potomkovia Afričanov Kreoli a Maurícijčania francúzskeho a čínskeho pôvodu. Mesto vzniklo na mieste pôvodného prístavu počas francúzskej nadvlády a nesie meno po kráľovi Ľudovítovi XV.

Je ukážkou dokonalého spojenia starého a nového a je úžasné zažiť tu ruch jeho štvrtí a pritom uvažovať o tom, ako takmer tri storočia kolonializmu vytvorilo toto fascinujúce mesto. Mierne schátrané aj elegantné koloniálne budovy sa tu striedajú s modernými výškovými budovami, stavbami brutalistickej architektúry, pagodami a hinduistickými svätyňami.

 

Moderná štvrť Caudan Waterfront

Prehliadku mesta môžete začať v modernej štvrti v prístave Caudan Waterfront, kde sa nachádza prvý obchodný dom ostrova, hotel, banky, reštaurácie aj kaviarne, remeselný trh a taktiež aj hlavná promenáda Umbrella street, nad ktorou visia desiatky farebných dáždnikov.

Hneď na jej začiatku sa nachádza koloniálna vila, ktorá je sídlom slávneho Blue Penny, múzea maurícijskej histórie a kultúry so širokou škálou zaujímavých exponátov starých námorných máp, listov, pohľadníc aj fotografií.

V zbierkach múzea uvidíte aj dve slávne známky Modrý a Červený Maurícius z roku 1847, ktoré patria medzi najvzácnejšie kusy svetovej filatelistiky. Za obchodným domom nájdete aj menší remeselný trh s kvalitnými suvenírmi z vyrezávaného dreva, obrazy, výrobky zo skla aj darčekové krabičky naplnené miestnym mletým korením či maurícijským rumom.

 

Miestny život na centrálnom trhu

Tunajší svet dokonale zažijete aj na neďalekom Central market, hlavnom trhovisku mesta. Tento krytý trh je ideálnym miestom na ponorenie sa do miestnych chutí. Všade je tu pestrofarebné ovocie a zelenina či aromatické koreniny, ktoré šteklia čuchové receptory.

Vládne tu elektrizujúca atmosféra, keď sa davy preháňajú a zhlukujú okolo stánkov, kým stánkari tu hlasne oznamujú najnovšie ponuky, aby upútali pozornosť návštevníkov. Trh bol postavený vo viktoriánskej ére v roku 1839, keď bol ostrov ešte pod britskou nadvládou, a dodnes je tento historický klenot jedným z najobľúbenejších nákupných miest v meste.

Zatiaľ čo trh s čerstvými potravinami sa nachádza na prízemí, na prvom poschodí nájdete stánky so suvenírmi, remeselníckymi výrobkami a odevmi. Ceny sú zvyčajne vysoké, tak nezabudnite zjednávať. Ak by ste pri nákupoch pocítili chuť do jedla, je tu aj food court, kde si môžete dať rôzne maurícijské špeciality.

 

Čínska štvrť

Po trhovisku si vybehnite aj do pár sto metrov vzdialenej čínskej štvrte. Napriek tomu, že čínska komunita na ostrove tvorí iba 3 percentá celkovej populácie, má tu veľký vplyv z hľadiska kultúry aj kuchyne. Túto štvrť, ktorá sa rozkladá medzi dvoma bránami na ulici Royal a je jednou z najstarších čínskych štvrtí v Afrike, postavili čínski prisťahovalci už v 80. rokoch 18. storočia.

Červené, modré a biele farby tu dominujú na fasádach murovaných a drevených priečeliach budov s obchodmi a reštauráciami, z ktorých mnohé majú viac ako sto rokov. Niektoré čínske rodiny prevádzkujú svoje podniky už po generácie a len zriedkakedy sa rozhodnú ich stavebne rekonštruovať. Obchody, medzi ktorými nájdete nielen potraviny, ale aj staré lekárne, železiarstva či butiky s oblečením, sú poväčšine malé a tmavšie.

V štvrti sú však aj budovy novej generácie, kde fungujú niektoré podniky. V čínskej štvrti určite zachytíte aj všadeprítomnú zmes vôní kadidla, parfumov z ďalekého východu, korenín a jedla, ktoré vás dokonale prenesú do iného sveta.

 

Výhľady z pevnosti

Ďalšou hlavnou atrakciou v Port Louis je Fort Adelaide, bežne známa ako Citadela. Táto pevnosť bola postavená Britmi v 19. storočí pôvodne na ochranu prístavu pred útočníkmi, hoci na tento účel nikdy nebola využitá. Ak si budete chcieť pozrieť mesto z výšky, nikde inde nenájdete lepšie výhľady.

Pevnosť je posadená na vrchole kopca a ponúka úchvatný 360-stupňový výhľad na Port Louis o okolie. Pomenovaná je na počesť Adelaide, manželky anglického kráľa Williama IV., ktorej iniciály a koruna sú vytesané do kamenného štítu nad vstupnou bránou. Na múroch po obvode citadely uvidíte aj zachované staré delá.

Vstup do pevnosti je bezplatný a prejdete si ju individuálne. Ďalej sa odtiaľ môžete vydať späť do mesta a prehliadnuť si aj rímskokatolícku katedrálu sv. Ľudovíta, jeden z najstarších kostolov na ostrove. Na jej mieste do roku 1752 stálo postupne niekoľko svätostánkov, ktoré však zničili cyklóny. Katedrála je od roku 2007 kompletne zrekonštruovaná a vyzdobená sochami, obrazmi a pôvodným nábytkom.

 

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa