More, pamiatky aj skvelá gastronómia: Tunis je fantastická dovolenková destinácia

2023-05-11 08:00:00 |   |    | 

TUNIS - Ak ste ešte nenavštívili famózny africký kontinent, mali by ste to čím skôr napraviť. Množstvo jeho krás určite ocení nejeden slovenský cestovateľ. My sme navštívili Tunisko, s ktorým sa spájajú starobylé pamiatky, more aj fantastická gastronómia. Pripravte sa na divokú kavalériu spomienok a množstvo zážitkov, ktoré len tak niekde nenájdete.



 

Fotogenické centrum

Už pri prvotnej obhliadke centra hlavného mesta Tunis mnohým turistom naskakuje husia koža. Priamo oproti ministerstvu obrany sa totiž nachádza populárny pamätník a národná pamiatka Kasbah. Tá sa pritom nedatuje do hlbokej histórie, keďže jej vznik sa radí ku koncu 80. rokov minulého storočia. Tuniský sochár Abdelfattah Boucetta ju vtedy navrhol spolu s niekoľkými vlajkami Tuniska dookola.

 

Medina, v ktorej (ne)môžete zablúdiť

Jednoznačnou hviezdou medzi atrakciami v hlavnom meste je však určite stará Medina. Ide o akýsi sled uličiek, ktoré sú medzi sebou skrz-naskrz poprepájané niekoľkými križovatkami. V dnešných dňoch slobody, cestovania a záujmu obchodníkov v nej nájdete jedinečné tržnice s rôznym tovarom. Či už máte hlad, alebo túžite po suveníroch - Medina vyhovie každému.

Je veľmi pravdepodobné, že narazíte aj na množstvo cukroviniek, ktoré ani v Tunisku nie sú žiadnou výnimkou a obľubujú ich hlavne turisti.

 

Vyjednávať či nevyjednávať? To je otázka...

Pri potulkách trhmi by ste však určite mali myslieť aj na miestne zvyklosti. Nakupovanie sa totiž v Tunisku delí v princípe na dve kategórie - obchody s pevnou sumou a nakupovanie v obchodoch či trhoch s následným vyjednávaním o cene. To je v týchto priestoroch chápané ako čosi nevyhnutné a bežné.

Je napríklad výsostne nezdvorilé prísť na tento typ trhu a kúpiť drahší tovar ihneď po prvom návrhu sumy obchodníkom. Ako nevkusné a dehonestujúce je tu tiež vnímané aj to, ak sa s obchodníkom o nejakom tovare na sume dohadujete istý čas a nakoniec ho predsa len nekúpite. Začiatok takéhoto vyjednávania z vašej strany totiž daný obchodník už chápe ako začiatok obchodu, z ktorého sa nepatrí len tak "zutekať".

 

Uličky v Medine mali v minulosti aj iné využitie

Pri starej Medine v Tunise (a vlastne pri všetkých Medinách v Tunisku) sa ešte pristavíme z historického hľadiska. Mnohí to možno nevedia, no úzke uličky mali význam aj pre bojovníkov a obrancov, ktorí tu pred niekoľkými desaťročiami bránili toto územie. Sled vnútorných a vonkajších uličiek s takmer nekonečným počtom križovatiek často miatol vojakov pri postupe k nepriateľovi a v prípade zmapovania tohto priestoru sa mnohí vedeli pri útoku zariadiť a lepšie si ho naplánovať. 

 

Porcovanie rýb a miestnych pochutín priamo pred očami verejnosti

Ak ste mäsiar, alebo máte výnimočnú slabosť na rybie výrobky a ich samotné spracovanie, starú Medinu by ste rozhodne nemali vynechať. Je tu totiž liaheň miestnych rybích pochutín, ktoré sa neďaleko tržnice spracúvajú a vystavujú na priamy nákup pre zákazníkov. Je to niečo ako mobilná továreň na spracovanie mäsa priamo na dlani.

 

Na svoje si tu prídu aj vegetariáni

Ak ste však z hľadiska gastronómie skôr orientovaní na ovocie a pochutiny zo stromov, vaše chuťové poháriky určite nesklamú domáce jahody, sušené datle či iné ovocie, ktorého tu nájdete dostatok.

 

Centrum, ktoré sa chveje kultúrou

Ak ste skôr "labužník" kultúrnych pamiatok, ako sú budovy či architektúra, ani tu vás Tunis nenechá v štichu. Hlavnými ozdobami námestia sú štvorhranne ostrihané stromy, na ktoré si miestni potrpia.

Váš zrak sa určite upne aj na budovu mestského divadla Tunisu, ktoré bolo prvýkrát otvorené 20. novembra 1902, teda pred viac ako 120 rokmi.

Okolie tiež dopĺňa niekoľko kaviarní a reštaurácií, kde si určite vychutnáte dobrú kávu, porozprávate sa s blízkymi či miestnymi ľuďmi. Určite stojí za to vyskúšať aj niekoľko tunajších pokrmov, pričom v nich často narazíte aj na čerstvú kultúrnu pamiatku UNESCO - harissu, ktorá je zmesou korenia a vyrába sa z usušenej papriky priamo na tuniskom slnku.

Pri svojich potulkách námestím určite narazíte aj na sochu niekdajšieho tuniského lídra, bývalého premiéra a prezidenta Tuniska Habiba Bourguibu, ktorý je na nej vyobrazený počas jazdy na koni. Ide o jedného z najviac rešpektovaných lídrov Tuniska, akí tu kedy pôsobili. Bourgiba zomrel v roku 2000 a doteraz ho miestni uctievajú ako jednu z najväčších autorít krajiny.

 

Neváhajte a navštívte Tunis hneď teraz

V prípade, že to už neviete vydržať, máme pre vás dobrú správu. Do Tuniska sa poľahky dostanete aj cez naše cestovné kancelárie Kartago tours či Fischer. Vo videu nižšie nájdete aj ďalšie krásy, ktoré sa okrem hlavného mesta Tunisu oplatí vidieť na vlastné oči.

 

Autor: © Zoznam/Michal Szentivanyi

Zdieľať článok na Facebooku

Video: Dromedár / Michal Szentivanyi

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa