Najväčší tuniský magnet má názov El-Jem: Múry v gigantickom koloseu by vedeli dlho rozprávať

2023-05-27 13:00:00 |   |    | 

EL-JEM - Máte v malíčku filmy a dávne príbehy o gladiátoroch bojujúcich v arénach či amfiteátroch, ktorí neraz pred zrakmi obecenstva a najvyššej kasty umierali? Presne takéto kruté druhy zábavy mali kedysi mešťania pred očami pravidelne, výnimkou nie je ani oblasť dnešného mesta El-Jem, kde dodnes stojí jeden z najzachovalejších amfiteátrov na africkom kontinente. Nesie rovnomenný názov po meste, v ktorom sa nachádza, jeho história je skutočne bohatá a nedá sa zrátať, koľko akcií a neuveriteľných udalostí sa tam odohralo.



 

Pohľad do minulosti

Viete o tom, že amfiteáter v meste El-Jem bol postavený okolo roku 238 nášho letopočtu vo vtedajšom meste Thysdrus? Hoci sa to po viacerých reštauračných prácach pamiatkarov nemusí zdať, ale ide jednu z najlepšie zachovaných rímskych kamenných ruín na svete. Netreba pripomínať, že jej výskyt v Afrike je jedinečný.

 

Divácka zábava, na ktorú by sme dnes pozerali cez prsty

Amfiteáter El-Jem sa od tých ostatných v dávnych dobách až tak nelíšil. Rovnako slúžil na mestské podujatia, hry a rôzne iné akcie. Keďže bol súčasťou Rímskej ríše, bol vybudovaný pre divácke podujatia a patrí medzi najväčšie amfiteátre na svete.

Výnimkou tu neboli spočiatku pre vtedajších divákov atraktívne súboje ľudí (gladiátorov) proti divokým zverom ako levy či iné šelmy. Určite už teraz rozmýšľate, kde sa tieto vyčerpané zvery medzičasom udržiavali. Nuž, pieskovité javisko uprostred nie je len takým obyčajným javiskom. Dôležité je totiž to, čo je pod ním.

 

Divoká doba, divoké zaobchádzanie

Pre mnohých dnešných ľudí to bude znieť kruto, no zvieratá, ktoré boli neskôr predvádzané na súboj, sa medzičasom aj násilím udržiavali v podzemí priamo pod týmto javiskom. Pod samotným koloseom totiž vedú dlhé chodby, ktoré sú dnes už pre širokú verejnosť osvetlené. Práve v týchto temných chodbách vystresované zvieratá čakali na svoj osud o poschodie vyššie.   

Ako postupovala doba a súboje sa stali čoraz  bežnejšími, začali byť čoraz menej atraktívne, a tak nastala krutá zmena. Zvieratá samotné sa začali na jednotlivých udalostiach zamieňať s otrokmi či odsúdenými trestancami. Neskôr to boli práve oni, ktorí v tmavých chodbách dole čakali na konečnú porážku pred zaplneným hľadiskom.

 

Kapacita a záujem verejnosti

Odhadovaná kapacita amfiteátra je 35 000 ľudí. Je postavený z kamenných blokov, nachádza sa na rovinatom teréne a je mimoriadne dobre zachovaný. A to až tak dobre, že sa v modernej dobe ľudstva stal atraktívny nielen pre UNESCO, ale aj pre rôzne národy, ktoré tu napríklad prezentujú svoju hudbu formou medzinárodných orchestrovy. Potešenie z priestorov tu nachádzajú aj filmári. Mnohí to možno netušia, no bolo to práve el-jemské koloseum, kde sa natáčali známe scény z filmu Ridleyho Scotta Gladiátor.  

Miesto je charakteristické aj tým, že v stredoveku slúžilo ako pevnosť a obyvateľstvo tu hľadalo úkryt počas útoku Vandalov v roku 430 a tiež Arabov z roku 647.

 

Lákadlo na jedinečné výhľady

Nech už bola história a účel tohto miesta akýkoľvek, je skutočne neoceniteľné, že sa ho v takejto podobe podarilo zachovať aj dnes a ide o jeden z tuniských unikátov. Rozhodne si nenechajte ujsť aj jedinečné výhľady priamo z javiska či z niektorých vyvýšených miest.

Oslovil vás amfiteáter v meste El-Jem? Tak to potom určite nazriete aj do ďalších kútov Tuniska. Krajina na severe Afriky má totiž okrem tejto zachovalej pamiatky aj množstvo iných pamiatok a atrakcií, ktoré by rozhodne nemali ujsť vášmu oku cestovateľa.

 

Autor: © Zoznam/Michal Szentivanyi

Zdieľať článok na Facebooku

Video: Dromedár / Michal Szentivanyi

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa