Bolívia - to sú drsné hory, hrdí indiánski obyvatelia, koka, ale aj nálezisko dinosaurích stôp

2011-08-10 10:15:00 |   |    | 

Bolívia je jedinou krajinou na svete, kde prevažujú potomkovia indiánov nad potomkami španielskych dobyvateľov, conquistadorov. V ich horách sú roztrúsené dedinky, ktoré ožívajú pri farebných fiestach a oslavách kresťanských svätých i indiánskych bohov.



V jednej z nich našiel svoju smrť Che Guevara. Bolívijské pralesy zase skrývajú tajomstvá dávnych a bohatých miest, možno legendárneho Eldoráda.

Bolívia síce patrí medzi menej známe krajiny Južnej Ameriky, rozhodne však neprávom. Brazílii, Argentíne alebo Chile môže konkurovať niekoľkými svetovými rekordmi, väčšinou spojenými s výškou. Významnú časť krajiny totiž tvoria Andy (Kordillery), horský masív pretínajúci severnú i južnú časť Ameriky ako jej chrbát.

 

Túžite po večnej láske? Zamierte do La Paz

La Paz je jedným z hlavných miest. Obyvatelia Bolívie totiž nie sú nijakí troškári a majú hlavné mestá dve. Zatiaľ čo v La Paz sídli vláda, Sucre je mestom súdnej moci a pre presnosť má funkciu hlavného mesta i oficiálne. To však La Paz nezabránilo, aby si nárokovalo pozíciu najvyššie položenej metropoly na svete.

Centrom mesta je námestie Plaza Murillo, ktoré ohraničuje kostol svätého Františka z osemnásteho storočia – zachovalý príklad bolívijskej koloniálnej architektúry, ďalej katedrála a vládny palác. Turistickým lákadlom je čarodejnícky trh Mercado de las Brujas, kde nakúpite najrôznejšie čarovné amulety zaisťujúce dlhovekosť, elixíry pre večnú lásku, mŕtvolky zvierat, strieborné ozdoby a figúrky vašich nepriateľov. Skvelá príležitosť kúpiť svokre suvenír.

 

Z Mesačného údolia na slnečný ostrov

O niečo viac ako desať kilometrov je od La Pazu vzdialené Mesačné údolie (Valle de Luna). Názov je príznačný. Krajina tu prekypuje skalami bizarných útvarov, miniatúrnymi kaňonmi, kamennými poľami a skalnými vežičkami. Údolie bolo totiž predtým dnom jazera, ktoré vyschlo a odkrylo tak svetu svoje pozoruhodné dno.

Protikladnou kulisou k neutešenému púštnemu vzhľadu Mesačného údolia je jeho horizont, na ktorom sa rysujú bolívijské šesťtisícovky s celoročnou bielou čapicou. Isla de Sol, ostrov jazera Titicaca, kde sa podľa indiánskej legendy narodilo slnko a vydalo sa odtiaľ na svoju nekonečnú púť po oblohe, je domovom inkskej civilizácie a ponúka bohatý pohľad na ruiny inkských stavieb.

V tunajšej dedinke Yumani pramení Fuente del Inca, prameň Inkov. Voda z neho vám údajne zaistí večnú mladosť. Na ostrov jazdia pravidelne lode z mestečka Copacabana, kde by ste nemali minúť slávny pútnický kostol s čiernou soškou Panny Márie. Pokiaľ vám na návštevu Isla de Sol nezostane čas, vydajte sa aspoň na kopec Cerro Calvario, odkiaľ budete mať na Titicacu i s ostrovom slnka nezabudnuteľný výhľad.

 

  • Posledné kroky Che Guevaru

Bolívia bola poslednou krajinou, kde Ernesto Guevara de la Serna šíril ľavicovú revolúciu. V roku 1967 sa v spoločnosti niekoľkých partizánov pretĺkal roklinou El Churo, keď ich zajala bolívijská armáda v spolupráci so CIA. Postrelený Che bol odvedený do mesta La Higuera, deň potom - 9. októbra 1967 na rozkaz bolívijského prezidenta popravený a pochovaný do anonymného hrobu. Jeho pozostatky sa našli až o tridsať rokov neskôr a boli so všetkou pompou prevezené na Kubu.

 

Rodné mesto republiky

Sucre je síce menšie než jeho „konkurent“ La Paz, ale hrdo sa drží pozície oficiálneho hlavného mesta. Meno dostalo po bojovníkovi za nezávislosť Bolívie Antoniovi José de Sucre. Vďaka svojim zachovalým pamiatkam španielskej architektúry si vyslúžilo miesto na zozname UNESCO. Niet sa čo diviť, malebné a upravené Sucre láka pokojnou harmóniou námestí, parkov a záhrad.

Väčšina budov je biela a preto sa Sucre prezýva Biele mesto. Turistickým cieľom je napríklad dom slobody, kde bol v roku 1825 podpisom potvrdený vznik Bolívijskej republiky. Uchovávajú v ňom tiež prvú vlajku Argentíny. V Sucre by ste si tiež nemali nechať ujsť malebný františkánsky kláštor La Recoleta, postavený na úpätí kopca Cerro Churuquella. Ďalším bolívijským mestom zapísaným do zoznamu svetového dedičstva je Potosí. Mesto na juhu krajiny patrilo v histórii k najbohatším v Južnej Amerike. Spôsobilo to nevídané množstvo striebra nájdeného v miestnej hore Cerro Rica – v preklade Bohatá hora.

Nekonečná chamtivosť, ktorú vzbudili tlsté strieborné žily, si vyžiadala svoje obete. Niektoré odhady tvrdia, že v doloch za tristo rokov ich prevádzky zahynulo neuveriteľných osem miliónov robotníkov. Legendy hovoria, že množstvo striebra v Cerro Rica by stačilo na stavbu mosta z Potosí do Madridu. Zo striebornej histórie mesta tu nezostávajú len doly, ale tiež turistom prístupná mincovňa a bohatý kostol San Lorenzo.

 

Červená a Zelená lagúna

V západnej časti Bolívie sa nachádza hneď niekoľko svetových unikátov vedľa seba. Jedným z nich je Salar de Uyuni, najväčšie soľné jazero na svete. Pre nízky úhrn zrážok sa tunajšia krajina stala polopúšťou, ale i tak vás okúzli svojou agresívnou krásou. Ďalšou raritou sú vzácne Jamesove plameniaky, ktoré sa rodia a žijú v neďalekej Červenej lagúne (Laguna Colorada). Ich farbu má na svedomí špeciálny druh rias.

Južný cíp Bolívie, vklinený medzi Argentínu a Chile, skrýva ďalší prírodný unikát – Zelenú lagúnu (Laguna Verde). Jej farba sa vraj mení zo zelenej na modrú a späť. Vďaka bohatému minerálnemu zloženiu zamŕza len pri veľmi nízkych teplotách. Nad lagúnou sa týči necelých šesťtisíc metrov vysoká hora Licancábur, kam Inkovia posielali mladých mužov zamrznúť, aby si zaistili priazeň bohov pri rozhodujúcich okamihoch v histórii ich ríše.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Paleontologické nálezisko Cal Orko

Na vápencovej stene neďaleko Sucre môžete vidieť najväčšie nálezisko dinosaurích stôp na svete. Vedci tu v roku 1994 napočítali asi päťsto stôp patriacich štyrom druhom pravekých jašterov. Tie sa sem chodili napiť k jazeru a v jeho bahne zanechali stopy. Pri vysychaní jazera odtlačky stvrdli, zavial ich úrodný popol zo sopiek a zarástli vegetáciou. Pri pohybe zemských dosiek sa potom stena s odtlačkami zdvihla do zvislej polohy a dnes si ju turisti môžu prezrieť ako obraz v galérii.

 

  • Museo de Coca

Kokaínovník pravý je v Bolívii doma a pevne zrástol s tunajšou kultúrou. Koka sa žuvala dávno pred dobytím Ameriky a žuje sa dodnes. V Bolívii je predaj koky legálny a dostať ju takmer na každom rohu. Sláva jej liečivých účinkov i škodlivých vlastností doslova obletela svet a v múzeu v La Paz vás s nimi teoreticky zoznámia. V susedných štátoch nemajú ku kokaínovníku pravému taký vrelý vzťah ako v Bolívii a dovoz akéhokoľvek množstva je zakázaný.

 

  • Sol de Maňana

V kotline hôr na juhu Bolívie, neďaleko mestečiek San Antonio a Pena Barrosa, vystrekujú zo zeme gejzíry horúcej vody a pary. Pôda v jej okolí sa zmenila v zahriate bublavé bahno. Gejzírové pole večne zahalené do obláčikov pary vás vždy uchváti. Miestni ale tvrdia, že najkrajšie je za úsvitu a podľa toho dostalo meno. Sol de Maňana znamená Ranné slnko. Tichú a mrazivú atmosféru hôr ruší krajina hlukom a teplom, ktoré vydávajú vybuchujúce gejzíry a bublajúce bahno.

 

Bolívia a iné kúty Južnej Ameriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Bolívia:

 

  • Bolívia – Peru: Na tomto zájazde vdýchnete atmosféru krajiny, kde ešte prežíva indiánska kultúra a navštívite najvyššie položenú metropolu sveta.
  • Argentína – Uruguaj – Chile: Kombinácia, ktorá vám umožní spoznať kultúrne tradície krajín a veľkolepé prírodné scenérie, pričom okrem iného uvidíte aj majestátnu Aconcaguu.
  • Veľký okruh po Argentíne s Patagóniou: Štrnásťdenný zájazd vás prevedie kultúrnymi tradíciami krajiny i veľkolepými prírodnými scenériami, ktorým bude dominovať slávna Aconcagua.

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa