Starobylé Tiwanaku - skutočná pýcha Bolívie

2012-03-13 14:35:00 |   |    | 

BOLÍVIA - K odkazu svojich dejín sa mnohé krajiny juhoamerického kontinentu hrdo hlásia. Udalosti, fakty, no často aj mýty a legendy histórie podávajú s patričnou hrdosťou. S pátosom rozprávajú o svojich osloboditeľoch, odvolávajú sa na momenty vo svojich dejinách. Sú hrdí, pyšní a odhodlaní v odkaze svojich dejín pokračovať. Jedným z najpríťažlivejším spôsobov, ako históriu krajiny poznať, je návšteva pamiatok. Najcennejším videním dejín sú archeologické náleziská. Tie dýchajú svojou dlhovekosťou, pravdivosťou a autentickosťou. A práve Bolívia oslovuje tisíce návštevníkov svojím Tiwanaku.



Tiwanaku je ceremoniálne centrum južne od jazera Tititcaca. Údaje hovoria, že miesto bolo založené kultúrou Tiwanaku. Z pôvodne neveľkého mesta sa kultúra neskôr rozšírila na veľké územie siahajúce od pobrežia Peru, po severné Čile a Amazóniu.

V spleti mnohých informácií prevažuje tá, ktorá hovorí, že bolívijské Tiwanaku je najväčším náleziskom megalitických stavieb kontinentu. Je najdôležitejším náboženským miestom kultúry obdobia pred príchodom Inkov.

Napríklad Puerta de la Luna - Brána Mesiaca, je zdobená obrazcami zvierat. Ich výber a umiestnenie odkazuje na mystický a obradný charakter brány. Ďalej Kalasaya, niekoľko metrov dlhý a široký priestor slúžil výlučne k obradným rituálom. Bol ohraničený múrmi, stavebným materiálom boli obrovské bloky kameňov.

Keď prídete k ruinám uprostred, dozviete sa, že sa práve nachádzate na mieste, ktoré bolo určené kňazovi. Ten počas obradov zastával najdôležitejšiu úlohu. Ďalšími schodmi prídete ku niekoľko metrov vysokému megalitu. Je ním El Fraile, teda postava Kňaza. Umiestnenie, ale aj detailné prepracovanie kamennej sochy vás opäť presvedčí o kultovej a obradnej dôležitosti Tiwanaku.

V severnej časti Kalasaya sa nachádza ďalšia brána Puerta del Sol - Brána Slnka. Je údajne najznámejším megalitom tohto miesta. Brána vážiaca 44 ton bola zhotovená len z jedného kamenného bloku. Archeológovia predpokladajú, že Brána Slnka istým spôsobom spájala ľudí so samotným bohom Slnka. Prostejší výklad prinášajú tí, ktorí hovoria, že ornamenty plnili funkciu kalendára.

Na východ od hlavnej brány do Kalasay sa nachádza miesto nazvané Templete Subteráneo. Neveľký priestor je opäť ohraničený kamennými stenami. Najzaujímavejším sa stáva umiestnenie kamenných tvárí, hláv, ktoré vyčnievajú zo stien. Dozviete sa, že ich počet je 175 a že každá je originál. Na západnej strane od ceremoniálneho Kalasaya sa nachádza Putuni, teda Palác Sarkofágov. Na tomto mieste archeológovia našli niekoľko hrobiek a sarkofágov a ich výskum neustále prebieha.

Najimpozantnejším a priestorovo najväčším miestom celého Tiwanaku je šestnásť metrov vysoká pyramída, známa pod menom Akapana. V strede na vrchole pyramídového „kopca“ je niekoľko metrov hlboký oválny priestor. Vedci dodávajú, že priestor  pravdepodobne slúžil ako zásobáreň vody. No svoj názor v posledných piatich rokov údajne zmenili.

Domnievajú sa, že celý priestor pyramídy bol v skutočnosti obradným miestom a pohrebiskom zároveň. Kultúra Tiwanaku tak zrejme rituálne obetovala svojmu božstvu až niekoľko desiatok ľudí, zväčša zajatcov. Pyramída sa stala nielen významným miestom ceremoniálu, ale súčasne aj pohrebiskom svojich obetí.

Na vrchole Akapamy zostanete ešte niekoľko minút. Pozeráte na Tiwanaku. Vidíte obrovské megality vytesané len z jedného kusa kameňa. Uvedomujete si skutočnú veľkosť a dôležitosť tohto posvätného miesta. Vnímate neopísateľnú atmosféru nábožensky a obradne motivovaného miesta, do jemných detailov premyslených súvislostí. V mysli vyjadrujete svoj obdiv nad majstrovstvom „diela“, ktorého skutočnosť máte pred vaším zrakom.

Pomaly zídete z pyramídy. Ešte na niekoľko desiatok minút sa „ponoríte“ do masy ďalších návštevníkov. Chcete vidieť vystavené exponáty v priľahlom múzeu. Potom vám už nič nebráni odísť s myšlienkami na Tiwanaku, na skutočnú „pýchu Bolívie“.

 

Zdroj/autor: Zuzana Slimáková, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa