Najväčšími ťahákmi Belize sú tajomné mayské pohrebiská a súkromný ostrov

2014-01-24 12:00:00 |   |    | 

Vyzerá tak trochu ako podmorská brána do hlbín Zeme. Great Blue Hole, v preklade „veľká modrá jama“, je jednou z najväčších atrakcií v Belize. Rozhodne však nie jedinou. Belize je, hoci malé rozlohou, veľké svojím prírodným, kultúrnym a historickým bohatstvom - mayské náleziská, koralové útesy a v neposlednom rade i jedno z najluxusnejších stredísk planéty. Vitajte v perle Strednej Ameriky!



Veľkú modrú jamu nie je možné na satelitných snímkach pobrežných vôd Belize prehliadnuť. Táto diera má v priemere tristo metrov a hoci má okolité more hĺbku minimálnu, tu dno náhle padá až na hranicu stotridsať metrov.

Útvar, ktorý vznikol krasovou činnosťou ešte v období, keď tu nebolo more, ale pevnina, je od roku 1996 na zozname UNESCO a je tiež zahrnutý v plánoch všetkých potápačov, ktorí do tejto oblasti prichádzajú. Obvykle sem prídu loďou, na okraji jamy si oblečú výstroj a vrhnú sa pod hladinu.

 

Korytnačie pohrebisko pod hladinou mora

Častým cieľom býva priečna jaskyňa asi päťdesiat metrov pod okrajom jamy. Skúsení potápači ju nazývajú „korytnačia“. Prečo? Jej dno je totiž v dĺžke niekoľko desiatok metrov pokryté práve kostrami korytnačiek. Tu väčších, tu menších, rozhodne však poriadne desivých. Zvlášť v okamihu, keď má nad sebou človek päťdesiatmetrový stĺpec vody. Pri troške šťastia sa tu okolo potápača mihne i poriadny žraločí exemplár. A ten tiež dokáže tých menej skúsených poriadne vystrašiť.

 

  • Jeden z najmladších národov sveta

Všimnúť si to musí každý, kto sa prejde ulicami hlavného mesta Belize City. Belize rozhodne nepatrí k štátom, ktoré by mali problémy so starnutím populácie. Naopak. Štyria z desiatich obyvateľov Belize sú mladší ako 15 rokov. Vek nad štyridsaťpäť rokov majú len dvaja z desiatich. Veľká časť z tristo tisíc obyvateľov sa navyše hlási k mayskému pôvodu.

Modrá jama ale nie je jediným miestom, kam v Belize potápači vyrážajú. Pozdĺž východného karibského pobrežia sa tiahne druhý najdlhší koralový útes planéty a medzi stovkami ostrovčekov sú ďalšie desiatky a desiatky kvalitných lokalít.

 

Luxusná dovolenka v Belize? Na Ambergris Caye

Navyše sú práve tieto koralové ostrovčeky v posledných rokoch stále obľúbenejším miestom dovoleniek. Pôvodný porast vystriedali luxusné bungalovy, pláže sú upravené a miestny personál neuveriteľne milý. Najväčším z nich je ostrov Ambergris Caye, štyridsať kilometrov dlhý „slíž“, v najširšom mieste dosahujúci len 1 500 metrov.

V predkolumbovskej ére tu žili Mayovia a vo vnútri ostrova je ich dávna prítomnosť stále viditeľná - v podobe zostatkov ich stavieb. Turistický ruch sa na Ambergris Caye a na okolitých ostrovoch naplno rozbehol až v 70. rokoch, dnes ale miestne strediská môžu ponúknuť služby na úrovni tých najlepších letovísk sveta.

Napríklad ostrov Cayo Espanto. Luxusnejšiu dovolenku než práve na ňom v Belize nezoženiete. Ku každej z ôsmich viliek, ktoré na ňom sú, patrí súkromná pláž a každému z dočasných obyvateľov je k dispozícii i súkromný komorník. Súčasne môže byť na ostrove ubytovaných maximálne šestnásť ľudí. Niet preto divu, že sem prichádzajú i celebrity, aby sa na pár dní ukryli pred svetom.

 

Za tajomstvom Mayov

Belize - to sú však hlavne tajomné mayské pamiatky. Najvýznamnejším v tomto smere je mesto Caracol, respektíve jeho ruiny. V dobách najväčšej slávy tu žilo asi 120 tisíc ľudí (mimochodom dnes žije v celom štáte asi 300 tisíc obyvateľov). Všetci však mesto opustili. Dôvod sa nevie dodnes a pritom podobný osud stretol i ďalšie veľké mayské mestá.

Po tajomnej mayskej civilizácii zostalo v Caracole asi 20 kilometrov ulíc, niekoľko perfektne geometricky vyriešených námestí, ale i ruiny observatória. I dnes turistov prekvapuje, ako precízne a presne boli všetky stavby postavené. A to bez moderných technológií, len za pomoci výpočtov. Menšie, ale rovnako pôsobivé sú i náleziská Altun Ha, Cerros, Lamanai alebo Xunan Tunich.

 

Najtajomnejšie miesto Strednej Ameriky?

Z trošku iného súdku je návšteva lokality Actun Tunichil Mukal, do ktorej sa dá dostať z turistického mestečka San Ignacio po 45 minútach jazdy autom. Zložitý jaskynný systém si kedysi Mayovia vybrali ako svoje pohrebisko. A vedci sa dodnes dohadujú, ako presne sem svojich mŕtvych dopravovali. Cesta do jaskýň totiž zahŕňa polkilometrový úsek zložitého lezenia medzi skalami, ale tiež plazenia sa a brodenia cez meter a pol hlbokú vodu.

Výlet je náročný i dnes - s moderným vybavením a pod dohľadom skúseného sprievodcu. Ako sem Mayovia prepravovali zosnulých a ich pohrebnú výbavu, to zostáva záhadou.

Rovnaké je to i s množstvom ďalších vecí. Mayovia boli jedným z najtajomnejších národov našej histórie a mnoho miest v Belize je stále ešte zahalených tajomstvom. A miestni obyvatelia sa im ani nesnažia prísť na kĺb. I keď možno, kto vie - ako potomkovia Mayov môžu vedieť svoje…

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Belize a okolia:

 

 

  • Mexiko - Guatemala - Belize: Archeologické perly Strednej Ameriky - magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua, doplnené o pobyt na koralovom ostrove Ambergris Caye.
  • To najlepšie z Yucatánu: Vhodný program pre milovníkov kombinovaných zájazdov. Po veľmi atraktívnom okruhu si budete užívať nádherné pláže Karibiku.
  • Ekvádor - Galapágy: Spoznajte raj prírodovedcov - jedinečné ostrovy, kde zvieratá človeka nepovažujú za nepriateľa. Fauna a flóra Galapág je unikátna vo svetovom meradle.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa