Ostrov princa Eduarda v Kanade preslávila Anna zo Zeleného domu

2013-07-17 16:00:00 |   |    | 

KANADA - Ostrov princa Eduarda je síce najmenšou kanadskou provinciou, no spisovateľka Lucy Maud Montgomeryová ho románom o ryšavej sirote preslávila na celom svete. Mnohé čitateľky túžia na vlastné oči vidieť červené cesty, lúky plné divých kvetov či Trblietavé jazierko. Anna je všade - na tričkách, na servítkach, v Summerside o nej hrajú dva muzikály. Obydlie spisovateľkiných bratrancov, ktoré bolo inšpiráciou pre Zelený dom, v roku 1937 zariadili viktoriánskym nábytkom tak, že je dokonalým stelesnením toho z románu.



V Anninej izbe máte pocit, akoby si len na chvíľu odbehla - v skrini visia šaty s nazberanými rukávmi a na stolíku sú pohodené zvyšky tabuľky, ktorú omlátila Gilbertovi o hlavu. Naľavo od domu sa nachádza romantická Aleja milencov, za potôčikom zase Strašidelný les. Kto knihu pozná, nebude sklamaný.

Môžete navštíviť rodný dom i hrob spisovateľky, dedinku Avonlea, kde vás osobne privíta „milá“ pani Lyndová i múzeum v Park Corner, kde vystavujú aj slovenské vydanie knihy.

Ostrov je plný malebných dediniek s rozkošnými domčekmi. Sýta zeleň kontrastuje s červenými cestami, ktorých farbu spôsobuje oxid železitý. V tráve sa krčia divé kosatce, lúky plné margarétok vyzerajú ako zasnežené. Ľudia sú príjemní a priateľskí, nikam sa neponáhľajú, kvalita života je pre nich dôležitejšia ako peniaze. Chvíľami máte pocit, akoby tu zastal čas.

 

Tip na dovolenku nám zaslala čitateľka Tatiana Balajkova. Ďakujeme :)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (47 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa