Za teplom vyrazte do Uruguaja, pláže a lagúny tu čakajú na svojich objaviteľov

2012-10-26 15:35:00 |   |    | 

Zatiaľ čo u nás leto nenávratne odišlo do večných lovíšť, v Uruguaji sa na hlavný nápor horúcich dní ešte len chystajú. Okrem tepla sa očakáva aj prudký útok turistov, pretože tunajšie pláže a lagúny sú jednoducho neodolateľné. Najlepšie však na tom je, že i tak si Uruguaj na väčšine miest zachováva atmosféru nepreskúmaného indiánskeho kontinentu.



Nádherné piesčité pláže a lagúny, to je síce pekné, ale prečo cestovať až do Južnej Ameriky? Iste, môžete stráviť dovolenku tak ako vlani, kdesi na pobreží Jadranu. Môžete ale tiež zažiť niečo úplne iné. Vezmite si napríklad len taký malý detail - miestni ľudia. V známych turistických destináciách Slovákov sú mnohokrát vašou prítomnosťou skôr otrávení. Lenže v Uruguaji, tam vás vodič autobusu vyhodí pre istotu tam, kam potrebujete ísť, aby ste sa náhodou nestratili, a pani domáca na vás starostlivo bude čakať až do rána, než sa vrátite z nočného záťahu.

 

  • História Uruguaja

Od 16. storočia sa tunajším pôvodným obyvateľom - indiánom kmeňa Guaraní - nevodilo dobre. Do ich krajiny priplávali kolonizátori z európskych námorných veľmocí a začali toto územie vehementne osídľovať. Všetok odpor bol márny, a tak ako vždy indiáni prehrali. Už v roku 1624 bolo v Soriane na rieke Río Negro zriadené prvé trvalé sídlo. Na začiatku 19. storočia sa nielen Uruguajom, ale celou Južnou Amerikou prehnala vojna za nezávislosť a Španielov z Južnej Ameriky vyhnali. Nezávislá Uruguajská republika vznikla v roku 1828. Hneď po druhej svetovej vojne sa ale tunajšia ekonomická situácia výrazne zhoršila a táto klíma prispela k šialenstvu ľavicového guerillového hnutia Tupamaros. V roku 1973 tak bola nastolená vojenská diktatúra a trvala až do roku 1984.

 

Španielsky slovníček so sebou!

Miestni ľudia sú proste neuveriteľne ústretoví a cudzincov, akýchkoľvek, si vážia. Je ale dôležité mať aspoň základy španielčiny. Jednak tým urobíte tunajším ľuďom radosť a hlavne sa dohovoríte i v tých neturistických častiach krajiny. A tie sú, povedzme si to bez okolkov, najkrajšie. Nachádzajú sa samozrejme hlavne vo vnútrozemí Uruguaja. Patrí sem trebárs mesto Tacuarembó alebo mestá na tunajších riekach, predovšetkým mimo hlavnej turistickej sezóny.

 

  • Gaucho

Ak vyrazíte do Uruguaja, Argentíny alebo na juh Chile, stretnete sa pravdepodobne s výrazom „gaucho“, ktorý prekvapivo nemá s gaučom nič spoločné. Je to totiž celkom frekventovaný výraz z 19. storočia pre typického miestneho obyvateľa. Je možné ho chápať ako voľný ekvivalent severoamerického „cowboy“. S podobnými menami sa môžete mimochodom stretnúť v celej Južnej i Strednej Amerike. Vo Venezuele majú „llanero“, v Chile „huaso“, v Mexiku „charro“. Typický gaucho nosí vysoké topánky, klobúk a prešívané pončo. Hlavnou náplňou jeho práce je hnať dobytok na rozľahlých pampách.

 

Ďalšou príjemnou zmenou oproti európskej dovolenke sú ceny. Lístok na autobus na asi 300 kilometrov dlhú trasu stojí 10 USD, plavba loďou z Buenos Aires do prístavu Colonia asi 11 USD. Vstupy do galérií a múzeí sú buď voľné alebo za zanedbateľnú cenu. Izbu v ubytovni so spoločnou kúpeľňou môžete zohnať už za 8 USD. Ak si budete požičiavať auto, dajte si pozor na zlé značenie vrátane prednosti v jazde na križovatkách a na vysokú rýchlosť mnohých vodičov. Navyše taxikári a vodiči autobusov občas večer nerozsvecujú svetlá.

 

Montevideo

Hlavným mestom Uruguaja je Montevideo, najdôležitejšie hospodárske, politické i kultúrne centrum krajiny. Za svoj vznik vďačí Španielom, ktorí ho tu v roku 1726 založili ako základňu v boji proti Portugalcom. Najväčší rozvoj mesta však vypukol v druhej polovici 19. storočia vďaka rušnému obchodu - Montevideo je dodnes významným latinskoamerickým prístavom.

Tak ako sem kedysi pravidelne prichádzali veľké obchodné lode, i dnes sa do Montevidea najlepšie cestuje po mori. Staručký prístav Mercado del Puerto vás uvíta úplne štýlovou atmosférou. Staré vŕzgajúce móla, už po stáročia nasiaknuté silným príbojom Atlantiku, vône rybárskych sietí a nenapodobiteľný ruch miestnych krčmičiek, kde vám pripravia jedinečné morské špeciality.

Mesto, ktoré sa za svoju nie príliš dlhú históriu stalo obeťou mnohých sporov a nepokojov, ukrýva veľa architektonických skvostov, takže pri svojom výlete by ste sa určite nemali vyhnúť historickému centru. Na druhej strane je vstup prísne zakázaný do desiatok chudobných štvrtí na okraji Montevidea, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých južanských miest.

 

  • Pôvod mena Uruguaj

Predchádzajúci obyvatelia tohto juhoamerického štátu, indiánske kmene Guaraní, boli bohužiaľ prichádzajúcimi Európanmi vyhubení tak rýchlo, že presný význam mena Uruguaj, ktoré dali svojej rieke a tým pádom i krajine, zostane asi navždy nerozlúštený. Existuje ale množstvo bádateľov, ktorí sa snažili Uruguaju zmysel tohto mena vysvetliť. Jedna z teórií tvrdí, že pôvodca mena je vták „el urú“, žijúci v povodí rieky Uruguaj a že teda toto slovo znamená „Krajina rieky (vtáka) urú“. Iný výklad zasa hovorí, že Uruguaj sa skladá z dvoch slov - „uruguá“ (slimák) a „ï“ (rieka) a že sa teda krajina volá „rieka slimákov“.

 

Cestou do známeho prímorského letoviska Punta del Este sa rozhodne zastavte v malom roztomilom mestečku Piriápolis. Slaný morský vzduch tu možno vdychovať i v uliciach mesta a privedie vás až ku krásnej miestnej pláži. Všetko je tu navyše tak blízko, že sa bez problémov všade dostanete pešo.

 

Punta del Este

Toto uruguajské letovisko je zase niečo úplne iné - rušné mestečko plné turistov a luxusných hotelov a reštaurácií vás zaskočí hneď dvakrát - predraženými službami a neuveriteľne krásnymi plážami. Kvôli tým sem ale naozaj musíte prísť, možno však niekedy inokedy než v období od decembra do apríla, kedy je tu najviac turistov. Vďaka svojej všeobecnej obľúbenosti je navyše toto miesto plné príležitostí ku kultúrnemu i športovému vyžitiu. Skúsiť môžete prakticky všetko od vodného lyžovania cez rybárčenie až po golf.

 

  • Tu to mathé!

Od indiánov Guaraní pochádza okrem mena Uruguaj i zvyk tradičného pitia čaju mathé, ktorý sa pri vašej návšteve tejto krajiny stane jej neoddeliteľnou súčasťou. Čajové lístky pochádzajú zo stromu cesmíny paraguajskej, špeciálne pestovaného pre tieto účely. Je tu preto úplne normálne nosiť si neustále so sebou termosku s horúcou vodou a k tomu misku „bombilu“ vyrezanú z tekvice. Čaj sa pije špeciálnou slamkou „trombila“ so sitkom, vďaka ktorému ho nemusíte cediť.

Uruguaji sa toho dá vidieť naozaj veľa, navyše snáď všade ako bonus nájdete nádhernú piesčitú pláž. Medzi také miesta patrí trebárs mestečko Atlántida alebo krásny rybársky prístav Port of Paloma. A i keď je táto krajina skôr rovinatá, majú tu tiež malé hory, pri ich zdolávaní sa môžete kochať krásnymi výhľadmi do mesta Minas. Prekrásne prírodné scenérie tunajších stepí dopĺňajú na hraniciach s Brazíliou príťažlivé lagúny, pričom najznámejšou z nich je Lagúna Merín. Koloniálny prístav Colonia sa okrem pôvabných historických budov môže pochváliť aj vrakom nemeckého vojnového krížnika Graf Spee v miestnom námornom múzeu.

 

Povinný juhoamerický okruh

Pri vašej ceste do Uruguaja toho môžete stihnúť ešte omnoho viac, takže si v práci radšej vezmite dlhšie voľno. Celá Južná Amerika je totiž po okraj plná čarovných miest a u niektorých to platí doslova. Povedzte sami - nebola by škoda nepozrieť sa na posvätné miesto Inkov Machu Picchu v Peru? Alebo do nádherne hrozivých Ánd? A čo trebárs jazero Titicaca a tunajší Indiáni? A takto by sa dalo pokračovať ďalej a ďalej, Buenos Aires, Mesačné údolie, Santiago de Chile... Je tu naozaj čo robiť!

 

Tipy na zájazdy do Uruguaja a ďalších krajín Južnej Ameriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Uruguaja:

 

  • Najlepšie z Južnej Ameriky: Peru - Bolívia - Argentína – Uruguaj - Chile - To “naj” z piatich krajín Latinskej Ameriky; navštívite peruánske Andy, bolívijský La Paz, argentínsku pampu, uruguajské Montevideo a chilské pobrežie.
  • Argentína – Uruguaj – Chile: Kombinácia, ktorá vám umožní poznať kultúrne tradície krajín a veľkolepé prírodné scenérie, v rámci ktorých uvidíte okrem iného i majestátnu Aconcaguu. Tri krajiny a dva týždne na ich poznávanie. Zájazd, na ktorý do smrti nezabudnete!
  • Veľká juhoamerická štvorka: Argentína - Uruguaj - Brazília – Paraguaj. Ucelená kombinácia troch krajín, spoznáte život na pampe, vodopády Iguazú, uvidíte argentínske tango, uruguajské candombé i brazílsku sambu... nielen tri metropoly Južnej Ameriky.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa