Zamrznuté vodopády a snehové gejzíry - nielen to vám ponúka zimný Yellowstone

2013-12-24 12:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Mrzne a v hlbokom snehu sú len stopy divých vlkov - pred vami tadiaľto nikto nešiel. V miestach, kde v lete prúdia davy turistov, je pusto, len horúce jazierka bublú v dúhovo farebnej zemi. V najslávnejšom americkom národnom parku Yellowstone môžete lyžovať okolo zamrznutých riek, preháňať sa na snežnom skútri alebo sa vydať na dobrodružnú výpravu do divočiny.



Keby ste sa vrátili v čase o 2 milióny rokov, na mieste dnešnej plošiny, obklopenej štítmi hôr, by ste našli skupinu vulkánov. Ich prepadom vznikli obrovské kaldery s priemernou výškou 2 400 metrov. Pod zemou sa vulkanická činnosť dodnes nezastavila a z bývalej sopky sa vytvorilo jedno z najkrajších miest planéty.

Národný park Yellowstone, ktorého gejzíry, fumaroly a horúce jazerá udivujú celý svet svojou mimozemskou farebnosťou a krásou, bol vyhlásený už v roku 1872 a je tak najstarším národným parkom na svete. V Yellowstonskom národnom parku sa nachádza zhruba polovica všetkých svetových geotermálnych javov, takže si viete predstaviť, ako si museli pripadať prvé expedície, ktoré park objavili.

Sopečné kráľovstvo Yellowstone je nedotknutým ekosystémom, v ktorom žije množstvo vzácnych živočíchov i rastlín. Stretnúť tu môžete medveďa Grizly, vlky alebo voľne žijúce stáda bizónov a jeleňov wapiti. Na tmavomodrej oblohe sa preháňa orol bielohlavý. Vydať sa sem v lete je nezabudnuteľný zážitok, ale okrem vás tu budú ešte tisíce ďalších ľudí. Lenže v zime je veľkolepý Yellowstone ľudoprázdny, hoci je jeho krása v bielom snehu dokonalá.

Oslnia vás neuveriteľné tvary širokého vodopádu Idaho Falls, ktorý v zime zamŕza, alebo stáda bizónov s cencúľmi na zmrznutom kožuchu. Tie môžete pozorovať v širokom údolí Lamar Valley, jedinom, ktoré sa dá celoročne prejsť autom. Yellowstone sa totiž od novembra do apríla stáva pre autá neprejazdný, s výnimkou jedinej cesty. Dopravu tu zaisťujú snežné skútre a snowbusy.

 

  • Snežné skútre v Yellowstone

I keď požičať si snežný skúter nie je lacná záležitosť - stojí to asi 150 dolárov na deň a musíte si k tomu najať ešte školeného sprievodcu - v Yellowstone je ich veľa. Situácia sa zhoršila dokonca natoľko, že bolo nutné počet skútrov zákonom obmedziť na 720/deň. I tak sa tu ale možno stretnete s tým, že nebudete počuť snehové ticho národného parku, ale rev motorov. Skútre síce smú jazdiť len po vyznačených cestách, chránené zvieratá z nich však napriek tomu radosť nemajú.

 

Tým najkrajším zážitkom je ale nechať sa snowbusom kúsok zviesť a potom „nasadnúť“ na lyže a prepletať sa medzi horúcou parou, zamrznutými jazerami a farebnými žriedlami. Hneď pri tom najznámejšom gejzíre môžete dokonca bývať. Volá sa Old Faithful a raz za hodinu počas piatich minút vychrlí 32 tisíc litrov vriacej vody do výšky 50 metrov. Túto šou opakuje už asi 120 rokov. Tým najvyšším gejzírom Yellowstonu je však 70 metrový Steamboat.

Pravdepodobne najfotografovanejším miestom národného parku je Grand Prismatic Spring. Ide o pole zafarbené do neuveriteľných kombinácií azúrovej a oranžovej a je dielom najväčšieho termálneho prameňa Yellowstonu. Mráz vám zaručene prejde po chrbte pri 100 metrov vysokých Lower Falls. Vodopády, ktoré bývajú z veľkej časti zamrznuté, vytvoria neuveriteľne rôznorodú ľadovú stenu, pod ktorou je počuť burácajúcu vodu.

Zimnú výpravu do Yellowstonu je ideálne spojiť s lyžovaním v niektorom z amerických alebo kanadských lyžiarskych stredísk. Olympijské pocity vás prepadnú v Salt Lake City, metropole, ktorú zo všetkých strán zvierajú veľhory. Tunajšie svahy sú všeobecne známe, podobne ako tie v kanadskom Whistleri. I ten bol dejiskom olympiády - v roku 2010 tu prebiehala paralympiáda a tiež niektoré olympijské disciplíny. Whistler bol tiež niekoľkokrát zvolený za najlepšiu lyžiarsku oblasť Severnej Ameriky.

Svetovo najznámejším americkým lyžiarskym strediskom je však Aspen. Pôvodne išlo o banskú dedinku počas coloradskej striebornej horúčky, dnes je ale Aspen luxusným lyžiarskym rajom, ktorý navštevujú celebrity a vysoko postavení boháči. Centrum mesta sa zmenilo na prepychový obchodný dom a nehnuteľnosti v Aspene sú najdrahšie v celých USA.

 

  • Celebrity v Aspene

Koho môžete stretnúť na dokonale upravených zjazdovkách v Aspene? Svoju horskú vilu alebo apartmán tu má napríklad Lance Armstrong, David Beckham, Mariah Carey, Kevin Costner, Charlie Sheen, Antonio Banderas, Kurt Russell, Goldie Hawn, Michael Douglas, Jack Nicholson a Michelle Pfeiffer.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky dovolenka USA:

 

  • Dobrodružstvo Aljašky a Yukonu: Spoznajte miesta, kde kedysi naplno zúrila zlatá horúčka. Fascinujúca príroda severu Spojených štátov, cesta do miest, kde má príroda stále navrch, pričom je krásna a fascinujúca. Poznávací zájazd, ktorý vám USA ukáže z trochu iného uhla pohľadu. 
  • To najlepšie z USA: Unikátny poznávací zájazd pre tých najnáročnejších cestovateľov. Spoznáte všetky ikony Spojených štátov, preskúmate ich od severu na juh a od západu na východ. Nič vám neutečie! Kvalitné zázemie luxusných hotelov je samozrejmosťou.
  • Orlando - mesto zábavných parkov: Každý rok zamieri do Orlanda neuveriteľných 25 miliónov turistov - je teda najnavštevovanejším mestom v celých USA. Takto klokotajúce centrum zábavy malých i veľkých nemá vo svete obdobu. Disney World, Universal Studios, Morský svet…

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa