Mexická jazda: vydajte sa na divokú cestu po skvostoch Mexika

2013-03-13 16:00:00 |   |    | 

Mexiko je divočina. Autoškoly tu nemajú, vodičské preukazy sa tu jednoducho kupujú a na cestách to podľa toho vyzerá. Keď však odhodíte strach a s partiou priateľov si požičiate auto, začne nespútaná mexická jazda plná vášne, pri ktorej ochutnáte magický kokteil tajomných indiánskych miest, divokých tropických pláží a opálených žien, ktoré voňajú tequilou.



Vyberte si všetku vašu dovolenku alebo rovno dajte výpoveď. Na cestu do Mexika vám nebude stačiť týždeň - túto nádhernú mozaiku indiánskych stavieb, opustených pláží, tropických lesov a španielskych tradícií musíte preskúmať detailne - inak to totiž ani nejde.

 

Keď do Mexika, tak s partiou priateľov

Väčšina cestovných kancelárií vás sem pošle na týždeň, na desať dní. Lenže aby ste si vychutnali tú neuveriteľne odlišnú mexickú príchuť, vezmite radšej partiu kamarátov a vydajte sa na výlet po tých najkrajších miestach Mexika. Kde začať? Horúci vzduch sa jemne chveje nad jediným objaveným mayským prístavom, pevnosťou a bývalým indiánskym mestom Tulum.

Na ten pohľad nikdy nezabudnete - nad morom takým modrým, že obloha nad ním bledne závisťou, sa na vysokej skale týči kamenná pevnosť. Nad morom ju tu postavili dávni Mayovia a pripojili k nej ešte ďalšie stavby, ako trebárs Chrám vetra alebo Chrám mora. Tulum je tiež bránou do tropickej rezervácie Sian Ka'an, takže okrem archeológie sa tu môžete venovať i biológii.

 

  • Deň mŕtvych

Mexičania stále vyznávajú niektoré indiánske zvyky a podľa vzoru Mayov napríklad veria, že život je ako kvetina - najskôr sa pomaly rozvíja a potom zase pomaly uvädá. Práve preto sa v deň jedného z mnohých mexických sviatkov - Deň mŕtvych - všade rozhadzujú kvetiny. Deň mŕtvych sa oslavuje na začiatku novembra a ide skôr o radostnú oslavu života než o smutné slovenské Dušičky.

 

Mayské chrámy v džungli a kúpanie v Cobá

Len asi 40 minút odtiaľto je archeologické nálezisko Cobá, kde okrem iného stojí najvyššia mayská pyramída v Mexiku. Nohoch Mul meria 42 metrov a obklopuje ju divoká džungľa s piatimi jazerami - názov Cobá znamená „Nepokojné vody“. Tento názov môže mať pôvod tiež v takzvaných cenotes - sladkovodných podzemných jazerách s kvapľami, do priezračných vôd ktorých sa môžete ponoriť.

Potápanie je mimochodom jednou z najobľúbenejších mexických aktivít - vydať sa môžete na jeden z výletov loďou ku koralovým útesom, ktorých farebnú krásu vás naučia obdivovať tunajšie potápačské centrá. Práve kurzy potápania sú tým najlepším suvenírom, aký si z Mexika môžete odviesť - takzvané OWD (open water diver) zabezpečujú inštruktori s licenciou a po ukončení kurzu získate medzinárodný potápačský certifikát IANTD.

 

Mexické eko parky - tropický raj v modrej lagúne

I keď Mexiko má v očiach Európanov stále nálepku nebezpečnej džungle, je možné navštíviť i veľmi „civilizovaný“ prales. V prírodnej rezervácii Xel-Há objavíte krásy trópov i bez použitia mačety: azúrová lagúna, rieka kľukatiaca sa bujnou džungľou, korytnačia farma, prírodné akvárium alebo všadeprítomné mayské pyramídy. Zažiť tu môžete i plávanie s delfínmi.

Podobnú atmosféru má i eko archeologický park Xcaret. Tu môžete plávať v dlhých podzemných riekach, potápať sa do magických cenotes alebo ochutnať špeciality mayskej kuchyne. Súčasťou vstupného je i niekoľko tradičných mayských predstavení a prednášok o mayskej kultúre a histórii, takže sa počas vašej divokej jazdy i niečomu priučíte.

 

Čo rozhodne nevynechať? Chichén Itzá

Tým najznámejším miestom, kde hlavne v turistickej sezóne rozhodne nebudete sami, je obrovský archeologický komplex Chichén Itzá. K novodobým siedmim divom sveta sa radí plným právom - staré mesto, založené asi v 5. storočí, sa dodnes pýši mohutnými pyramídami, prastarým observatóriom a mnohými chrámami, ktoré boli dlho ukryté v nepreniknuteľnej džungli.

Omnoho novšie, ale podobne impozantné, sú obrovské golfové komplexy, ktorými sa pomaly zastavuje veľká časť mexického pobrežia. Prichádzajú sem priaznivci golfu z celého sveta, pretože tunajšie greeny navrhovali hráči svetových mien ako Greg Norman, Jack Nicklaus alebo Nick Price. „Odpáľte si loptičku do oceánu a prepadnete tomu tiež,“ smeje sa golfista v bielom, zatiaľ čo slnko sa začína dotýkať morskej hladiny. Niečo na tom bude.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na last minute dovolenku v Mexiku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky last minute zájazdy:

 

  • Pyramídy a pláže Mexika: Preskúmajte tie najkrajšie miesta Mexika vrátane dych berúcich pyramíd v Chichén Itzá, bájneho mesta Teotihuacán alebo pulzujúceho letoviska Acapulco.
  • Veľký okruh Mexikom: Špicatý vrchol sopky Popocatépetl, indiánske pueblá uprostred hôr a žiarivé pláže s tropickými pralesmi - okruh po Mexiku vás dostane na miesta, o ktorých ste zatiaľ len snívali.
  • To najlepšie z Yucatánu: Vhodný program pre milovníkov kombinovaných zájazdov, po veľmi atraktívnom okruhu si budete užívať nádherné pláže Karibiku.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa