Piatu Avenue nemajú len v New Yorku - vydajte sa na nákupy do Mexika

2013-09-25 15:30:00 |   |    | 

Luxusné obchody, vybrané reštaurácie a občas veľmi divoké ceny - to je realita Piatej Avenue. Ale pozor! Nielen tej v New Yorku. Piatu Avenue totiž majú i v mexickom letovisku Playa del Carmen. Hovorí sa mu srdce Mayskej riviéry a obklopujú ho najkrajšie pláže oblasti.



Avenue 5, La Quinta Avenida alebo len krátko a jednoducho Quinta. Tak hovoria miestni obyvatelia dlhej pešej zóne, ktorá je tepnou letoviska Playa del Carmen. Zháňate niečo pekné a luxusné na seba? Potrebujete nakúpiť suveníry alebo si želáte tradičný mexický pokrm vo vyhlásenej reštaurácii? Na Quinte budete mať všetko.

 

Quinta - tepna Playa del Carmen

Quinta sa vinie súbežne s miestnou plážou. Nie však priamo pozdĺž nej, pod oknami hotelov, ale vnútrom mesta, zhruba pol kilometra od prvých ležadiel a slnečníkov. Mimochodom niet divu - i hotelov je priamo na Quinte minimum. Navečer tu celodenný hukot ešte zosilnie a obchody, bary a reštaurácie nezavierajú skôr než o polnoci. Quinta stavia tvrdenie, že Playa del Carmen je pokojné letovisko, na hlavu.

 

  • V skratke o Playa del Carmen

Letovisko Playa del Carmen leží na mexickom polostrove Yucatán, zhruba na pol ceste medzi letoviskami Cancún a Tulum. Klientela, ktorá sem lieta, sa regrutuje hlavne medzi Európanmi, pričom Američania dávajú prednosť Acapulcu a okoliu. Zhruba stotisícové mesto zažíva v posledných rokoch masívny boom. Hotely tu rastú ako huby po daždi a lieta sem i stále viac Slovákov.

 

K masívnemu rozvoju nielen Quinty, ale celého letoviska Playa, došlo v 90. rokoch. Playa del Carmen bolo v tej dobe najrýchlejšie sa rozvíjajúce letovisko v Karibiku. Na pláži vyrástli nové hotely, Quinta sa zaplnila obchodmi tých najluxusnejších značiek.

„Tým patrí centrálna a turisticky najexponovanejšia časť zóny, čomu zodpovedajú i ceny,“ poučujú neznalých turistov miestni obyvatelia. „Pokiaľ chcete ušetriť, vydajte sa na nákupy i na jedlo do okrajových častí Quinty, pretože ceny sú tam o poznanie nižšie.“

 

Prívetiví miestni obyvatelia a luxusný Playacar

Prívetivosť tunajších rodákov je povestná. Aj keď sa Playa del Carmen každý rok rozrastá viac a viac, uchováva si atmosféru pravého Mexika. V samotnej Playe sú menšie a útulné hotelíky, centrom veľkých a luxusných hotelov je rezidenčná zóna Playacar, južne od Playa del Carmen. Mimochodom - severne, smerom ku Cancúnu, sú vraj tie najkrajšie pláže Mayskej riviéry.

Luxusné hotely a ohromné súkromné vily s výhľadom na more - to je Playacar, nedávno vzniknutá zóna luxusu a odpočinku južne od Playa del Carmen. Bola vraj založená s jediným cieľom - poskytovať absolútny luxus. Je nutné podotknúť, že za poriadne peniaze. Hotely sú tu citlivo vsadené medzi pozostatky mayských pamiatok, súčasťou celej zóny je i 18-jamkové ihrisko alebo ohromná vtáčia voliéra.

Playacar zaberá zhruba sedem kilometrov pláže a oficiálne sa rozdeľuje ešte na dve vnútorné zóny. Phase One je zóna hotelov, ktoré ležia priamo na pláži. Označenie „Phase Two“ v adrese hotela zasa znamená, že hotel leží „až“ v druhom pásme, v blízkosti golfového ihriska a človek sa tým pádom nedočká napríklad výhľadu na more z hotelového balkóna.

 

Všetko pre aktívnu dovolenku

Playa del Carmen je skôr európske letovisko, na americkú klientelu tu človek obvykle nenarazí. Snáď len keď v miestnom prístave spustí kotvy ohromná zámorská loď a jej dočasní obyvatelia sa vydajú do ulíc mesta míňať peniaze. Večer zas opäť nastúpia na ohromný kolos a plávajú ďalej.

Playa je obvykle označovaná za pokojné letovisko, to však nie je synonymom nedostatku príležitostí pre podniknutie nejakej akcie. Naopak - Playa je ideálnym miestom pre kombináciu odpočinkovej a aktívnej dovolenky. Miestne vody patria k najlepším potápačským lokalitám planéty, navyše odtiaľto pravidelne vyráža trajekt na ostrov Cozumel, kde sú podmienky pre potápanie ešte lepšie.

 

Vydajte sa pod vodu!

Vo vnútrozemí je zas možné zamieriť pod hladinu v niektorej z miestnych jaskýň, takzvaných canotes. Pre neskúseného a začínajúceho potápača je však lepším variantom potápanie v plytkých a priezračných vodách Karibiku, než v niektorej z temných jaskýň.

V miestnych požičovniach športového vybavenia vás ochotne zasvätia i do tajov vodného lyžovania alebo windsurfingu. Pre menej akčných sa potom ponúka cesta za tajomstvom Mayov - veď Yucatán je priam prešpikovaný miestami, kde sa písala tajomná história snáď ešte tajomnejšieho národa, ktorého dávne proroctvá mnohí interpretovali ako posolstvo o konci sveta.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Mexika:

 

  • Barcelo Maya Beach, Akumal: Luxusný hotelový komplex leží priamo na jednej z pláží Mayskej riviéry. Izby sú v nízkych budovách, ktoré obklopuje nádherná tropická záhrada. Bazény, kúpele, masáže, štýlové reštaurácie.
  • Secrets Capri, Playa del Carmen: Luxusné stredisko v stredomorskom štýle je určené len pre osoby staršie ako 18 rokov. Leží priamo na pláži, disponuje niekoľkými bazénmi. Dopriať si tu môžete masáž a ďalšie kúpeľné procedúry.
  • Grand Riviera Princess: Hotelové stredisko na vysokej úrovni, pozostávajúce z dvoch častí, sa nachádza v prírodnom parku, asi 10 kilometrov od strediska Playa del Carmen, priamo na krásnej piesočnej pláži.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa