Tajomná planina Nazca: To nie sú len obrovské obrazce, ale i hororové pohrebiská

2014-07-28 09:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Nazca… Väčšina z nás si predstaví tajomné obrazce, ktoré spisovateľ Erich von Däniken označil za pristávacie dráhy pre UFO. V tieni týchto obrazcov však stoja ďalšie zaujímavé a mnohokrát tajomné miesta. Zachovalé pohrebisko staré stovky rokov, zvyky a rituály nazkánskej kultúry i slávna indiánska pálenka. Poodhaľte viac z tajomstva planiny Nazca!



Kto ide do Nazca, musí sa na pole posiate kresbami pozrieť, to je jasné. Veď na území s dĺžkou zodpovedajúcou približne vzdialenosti sto kilometrov sa dajú vidieť obrovské figúry opíc, veľrýb, pavúkov, kolibríkov a mnohých iných tvorov. Teda pokiaľ letíte približne 150 metrov nad povrchom. Zo zeme uvidíte len čiary, ktoré vznikli po vytvorení výkopov s hĺbkou dvadsať až dvadsaťpäť centimetrov.

Kostry, ktoré môžu ísť ku kaderníkovi

 

Obrazce pozná každý, ale pohrebisko Chauchilla, vzdialené od Nazca necelých 30 kilometrov, už také slávne nie je. Ide o cintorín založený asi okolo roku 200 nášho letopočtu. Nájdeme v ňom hrobky s pozoruhodne zachovalými kostrovými pozostatkami. Napriek značnému veku sa na nich zachovali vlasy a zvyšky mäkkých tkanív vrátane kože. A to nezmenila ani skutočnosť, že sa mŕtve telá stali terčom vandalov a vykrádačov hrobov. Tu sa vám vybavia všetky horory kategórie „B“ so živými mŕtvolami a vy len čakáte, kedy na vás siahnu ľadové články prstov zombie.

Najviac pozostatkov pochádza z doby medzi rokmi 600 a 700. Ich výborná kondícia je spôsobená niekoľkými faktormi. Pomohlo zahalenie do látok, uzavretie do hrobiek z poctivých hlinených tehál a predovšetkým veľké sucho, ktoré zamedzilo rušivému pôsobeniu vody. Nazca patrí medzi vôbec najsuchšie miesta sveta. Za rok tu v priemere spadne toľko zrážok, koľko naprší v New Yorku za týždeň. Dáždnik sa sem ani nevyplatí voziť.

 

Mimozemšťania a indiánska pálenka

 

Tieto dve veci spája to, že po požití alkoholu môžete na oblohe uvidieť UFO. Ďalšiu súvislosť nájdeme v okolí Nazca. Pálenka do oblasti zapadá tiež, konkrétne známe Pisco. Jeho výrobou sa preslávila predovšetkým Ica, najbližšie veľké mesto na sever od Nazca.

Výlet do Ica zabaví i tých, ktorí alkoholu neholdujú. Tiež tu nájdeme pamiatky pripomínajúce doby, kedy juhoamerickí indiáni budovali úchvatné mestá. V miestnom múzeu uvidíte množstvo starodávnych artefaktov a múmií. Abstinentov bez záujmu o históriu a exotickú kultúru môže zase lákať miestna horúca a suchá klíma, ktorá je vhodná pre liečbu astmatických ochorení.

Najslávnejším živočíchom v peruánskej Ice je tučniak. Áno, čítate dobre. Žil na púšti a na vrchole svojich síl meral skoro 1,5 metra. Tá doba však pominula pred tridsiatimi miliónmi rokov. Obýval pre neho priaznivú oblasť, z ktorej sa stala púšť Atacama až po jeho smrti. Skamenelinu prehistorického tučniaka objavili vedci až v roku 2007.

 

Tradície stoja vedľa moderny

 

Mesto Nazca ponúka i množstvo trás pre dobrodružné výlety do susedstva. Morské pobrežie, veľhory, pláne s obrazcami a unikátne pohrebisko, to všetko sa nachádza v okolí. Okrem toho v okruhu asi tristo kilometrov odtiaľ sa nachádza Cusco a tiež Lima, mestá zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Pár stoviek kilometrov v rozľahlých krajinách Južnej Ameriky mnoho neznamená. A koniec koncov ani najrozľahlejšie vysokohorské jazero Titicaca na hraniciach s Bolíviou nie je ďaleko.

Ale prečo sa vlastne z Nazca vzďaľovať? Samotné mesto má tiež svoje čaro. Typické juhoamerické stavby tu kontrastujú s prvkami modernej turistickej destinácie. Čo by ste povedali na prechádzku v kulisách štvrtí plných tradičnej indiánskej kultúry s vyústením na hlavnom námestí vyplnenom perfektne osvetlenou upravenou záhradou s kvetinovými ornamentmi? Sen!

 

Autor: Lucie Šterbová

 

Reklamný odkaz

Perly Ameriky!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Ponorte sa do Ameriky naplno! : Vášeň pri tanci salsy, šum mohutných vodopádov Iguacu a lúče slnka na pláži Copacabana a raj rozkokošeného Ria. Cesta po východnej časti Južnej Ameriky zamestná všetky vaše zmysly.
  • Prejdite sa po meste hriechov i chodníku slávy : Čo navštíviť v západnej Amerike? Kasína v Las Vegas, očarujúce národné parky pokryté obrovskými stromami a vodopádmi, alebo miesta, kde sa natáčali najslávnejšie hity Hollywoodu?
  • Vydajte sa po stopách Inkov! : Najväčšie vysokohorské jazero sveta – posvätné Titicaca, mesto Arequipa postavené zo svetlej vulkanickej horniny a pochopiteľne Machu Picchu, staroveké veľkomesto uprostred veľhôr.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa