Svetové národné parky - Kamenné stĺpy ako najväčšie lákadlo

2014-10-21 13:00:00 |   |    | 

Na ceste po Spojených štátoch amerických narazíte na obrovské množstvo národných parkov a prírodných rezervácií. Každá z nich je špecifická a vždy a oplatí navštíviť niektorú z lokalít, kde na jednom mieste nájdete aj viacero parkov. Takouto oblasťou je aj južný Utah, kde si každý cestovateľ nájde to svoje miestečko. Čo tak Národný park Bryce Canyon?



 

S vlastným „amfiteátrom“

 

Národný park Bryce Canyon leží v južnej časti amerického štátu Utah. V jeho okolí sa nachádzajú aj iné zaujímavé parky. Omnoho známejšie sú napríklad Národný park Zion, Národný park Canyonlands alebo Grand Canon, no ani jeden z nich neukrýva to, čo je vysloveným lákadlom tohto národného parku. Tu totiž leží Bryce Canyon, monumentálna prírodná pamiatka, ktorá sa pýši obrovskými kamennými stĺpmi.

Dalo by sa namietať, že podobných kamenných útvarov je na svete mnoho, ale len v tomto parku sa nachádzajú na neporovnateľne obrovskej ploche. Okrem hlavného miesta, teda Amfiteátra Bryce, ktorý má na dĺžku až 19 km, tu sú roztrúsené v širokom okolí.

 

Kde je ten kaňon?

 

Samo pomenovanie Kaňon Bryce napovedá, že by malo ísť o roklinu vytvorenú tečúcou riekou. Tu však žiadna rieka netečie a teda sa nejedná o skutočný kaňon. Z geologického hľadiska sa jedná o spätnú eróziu, ktorá odhalila povrch zeme dovtedy ukrytý. Rôzne zloženie hornín a teda aj ich odlišná tvrdosť a odolnosť sa prejavili počas tisícok rokov pôsobenia vetra a vody. Zvetrávanie totiž odstránilo mäkšie horniny a na ich mieste zostali len tie tvrdé.

Ďalšie tisícky rokov z nich vytvorili to, čo vidíme aj dnes - skalné útvary rôznych veľkostí a tvarov. Niekde je to aj 60 metrov vysoký stĺp a inde zase široké skaly, pod ktorými sa dá pokojne prechádzať. Celým národným parkom prechádza približne 50 km turistických chodníkov. Líšia sa dĺžkou aj náročnosťou, takže si tu chodníček nájdu úplne všetci. Komu sa nechce prechádzať pomedzi žiarivo oranžové skaly, môže sa nechať zviesť autobusom, ktorý vozí turistov medzi najznámejšími pamiatkami.

 

Čo si obzrieť

 

Ako sme už spomínali hlavnou atrakciou je Amfiteáter Bryce. Jeho ohromné rozmery sem ročne lákajú až 1,5 milióna turistov. 19 km dlhý a 5 km široký „amfiteáter“ má mnoho vyhliadok odkiaľ si môžete vychutnať skvelý pohľad na široké okolie (pri veľmi dobrom počasí je vidno aj do vzdialenosti 200 km). V národnom parku ponúkajú aj širokú škálu záujmových aktivít. Majestátne útvary môžete skúmať z konského sedla, z bicykla, ale aj zo samotných skál, keďže je v niektorých častiach povolené skalolezectvo.

Špecialitou sú nočné vyhliadky. Sprievodcovia vás prevedú tmavými zákutiami na konských chrbtoch a prehliadku zakončíte pozorovaním hviezd. A tie je tu vidno ozaj veľmi dobre. Táto oblasť je totiž jednou z najtemnejších v USA, takže voľným okom je vidno až 7 tisíc hviezd. Pre porovnanie bežne ich je v noci vidno tak 2 tisíc a v mestách len zopár desiatok.

 

Zdroj/autor: brycecanyon.com, utah.comm SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa