Priehrada Itaipú: Technický zázrak napustili za 14 dní a ukrýva obrovskú hydroelektráreň

2015-02-22 09:00:00 |   |    | 

Spievajúci kameň. Taký je v preklade názov obrovskej priehradnej nádrže Itaipú. Voda valiaca sa tu cez priepad však nespieva. Reve. A bodajby nie, keď pri maximálnom vyťažení sa jej priepadmi valí 40-krát viac vody než neďalekými vodopádmi Iguaçu. V útrobách sedem a pol kilometrov dlhej hrádze sa ukrýva hydroelektráreň, ktorá drží svetový rekord v množstve vyrobenej elektriny. Titul jedného z technických divov sveta preto právom patrí tomuto vodnému dielu vo vnútrozemí Južnej Ameriky.



 

Čínskym Trom roklinám síce patrí štatút najväčšej hydroelektrárne sveta, ale… tok rieky Jang-c' je nevyrovnaný a na plný výkon tak elektráreň „ide“ len časť roka. Najvýkonnejšou vodnou elektrárňou sveta tak zostáva Itaipú. Tá v roku 2013 stanovila nový svetový rekord. Vyprodukovala 98,6 TWh – čo je pre predstavu toľko elektrickej energie, že by z nej napríklad Slovenská republika vyžila takmer 3,5 roka.

 

Technický zázrak vyrástol za sedem rokov

 

História tohto kolosu sa začala písať už v roku 1966, kedy sa Brazília s Paraguajom dohodli na spoločnom projekte obrovskej vodnej elektrárne. Zmluva o tom, že sa na stavbe a následne na riadení a odoberaní elektriny budú obe krajiny podieľať rovnakým dielom, uvidela svetlo sveta v roku 1973. A o dva roky neskôr sa začalo stavať.

Postupne musel byť odklonený tok rieky Paraná, vystavaná obrovská hrádza, ale i podpísaná dohoda s Argentínou, ktorá sa obávala toho, že v prípade konfliktu BrazílieParaguajompustia kohútiky naplno“ a plánovane zaplavia argentínske územie. V roku 1982 už bolo hotovo - a priehradné jazero sa mohlo napustiť.

 

Napustené za 14 dní!

 

Príroda vtedy hrala staviteľom do karát. V oblasti intenzívne pršalo, rieka Paraná sa rozvodnila a priehrada bola napustená už za dva týždne. Hranicu horného priepustu hladina dosiahla 27. októbra 1982 presne o desiatej hodine dopoludnia. Prvá z dnešných 20 turbín elektrárne (v prevádzke ich však je vždy len osemnásť) začala pracovať o dva roky neskôr. Naplno však elektráreň pracuje vlastne až od roku 2007. Vtedy robotníci nainštalovali poslednú, dvadsiatu turbínu.

 

 

Priehrada Itaipú v číslach:

  • na stavbe, ktorá trvala 7 rokov, sa podieľalo asi 40 tisíc robotníkov
  • hrádza má na dĺžku zhruba 7,7 kilometra, vysoká je až 196 metrov
  • maximálny výkon je 14 GW (jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach má približne 1GW)
  • priehradné jazero je dlhé 170 kilometrov a má rozlohu 1350 kilometrov štvorcových
  • priemerná hĺbka je okolo 100 metrov, maximálna až 220 metrov
  • zo železa a ocele použitých na stavbe by sa dalo vytvoriť 380 Eiffeloviek

 

 

 

Výkon elektrárne je od tej chvíle na svojom maxime. Elektráreň dokáže pokryť asi štvrtinu spotreby elektriny celej Brazílie a zhruba štyri pätiny spotreby Paraguaja. Paraguaj navyše veľkú časť zo svojej polovice predáva naspäť Brazílii. Do roku 2009 to robil za veľmi nízku čiastku, proti ktorej paraguajská verejnosť dlhodobo bojovala. Od roku 2009 však Paraguaj predáva elektrinu už za cenu, ktorá je pre krajinu podstatne výhodnejšia.

 

Iguaçu a Itaipú v jednom dni

 

A elektráreň je logicky i obľúbeným miestom turistov. Tí totiž jej návštevu obvykle spájajú s návštevou vodopádov Iguaçu, ktoré sú od hrádze vzdialené len pár desiatok kilometrov. Počas jedného dňa tak človek môže na vlastné oči vidieť aká silná je príroda, a vzápätí, čo všetko dokáže vybudovať človek. Len pre porovnanie – sila vodopádov Iguaçu by stačila len na prevádzku dvoch turbín elektrárne.

Prehliadky elektrárne bývali predtým zadarmo. Obe krajiny sa totiž často chválili tým, čo vybudovali. Turistov však pribúda. Do roku 2013 ich elektráreň navštívilo asi 17 miliónov, a tak dnes za exkurziu zaplatíte. Bude vás to stáť menej, pokiaľ sa rozhodnete len pre prehliadku exteriérov, viac zaplatíte, ak sa rozhodnete i pre prehliadku vnútorných priestorov elektrárne. A tá sa rozhodne vyplatí.

Sprievodcovia vás vezmú i do obrovskej chodby, ktorá je vo vnútornej časti hrádze a do ktorej by sa bez problémov vošiel celý Dóm sv. Alžbety. Dokonca dvakrát vedľa seba a dal by sa postaviť jeden druhému na strechu. Táto „chodba“ má totiž na dĺžku takmer kilometer, na výšku vyše 110 metrov a na šírku rovnú stovku. A nesklamú sa ani tí, ktorí sa sem vydajú v noci – hrádza, vrátane obrovského prívodného potrubia, ktoré vedie k turbínam, je efektne osvetlená. Mimochodom, celú svetelnú show zaisťuje asi 100 kilometrov kabeláže.

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Brazílii : Vydajte sa do krajiny, ktorá sa pýši nádhernou prírodou i najkrajším mestom sveta. Navštívte Rio de Janeiro, Amazóniu i dych berúce vodopády Iguaçu. Navštívte Južnú Ameriku a vychutnajte si zájazd, na ktorý do smrti nezabudnete!
  • Viac o vodopádoch Iguaçu : Viac o vodopádoch Iguaçu nájdete na portáli Cestovinky.cz, ktoré spolupracujú s cestovnou kanceláriou ESO travel. A nájdete tu i ďalšie články o najzaujímavejších miestach našej planéty. Pozrite sa!
  • Brazília – vodopády Iguaçu + Búzios : Vydajte sa k jedným z najkrajších vodopádov planéty. Vychutnajte si na vlastnej koži ich silu. A potom? Potom si užite ničnerobenie na plážach Búziosu. Toto letovisko si zamilovala už Brigitte Bardotová a krásne je tu i dnes!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa