Dovolenka v Belize bude splnením vašich tajných snov

2015-03-14 09:00:00 |   |    | 

Belize je jedným zo zástupcov karibských štátov, ktoré sa stali akoby druhým domovom bohatých Američanov. I keď je známe skôr ako finančný raj, pre dovolenkárov predstavuje tiež splnenie ich tajných cestovateľských snov. Nádherná príroda s úžasnými plážami je presne tým, čo hľadajú pre svoj oddych. A keby ich začalo leňošenie na pláži nudiť, stále sa môžu vybrať preskúmavať množstvo zaujímavých atrakcií.



 

Ideálny čas v prvej polovici roka

 

V Belize sa striedajú pokojné slnečné obdobia s mesiacmi, kedy hrozia nielen veľké zrážky, ale tie môžu neskôr prerásť až do hurikánov. Ideálne je preto vybrať sa tam v odporúčanom období, aby ste si takto nepokazili celú dovolenku. Toto pokojné obdobie začína v novembri a trvá až do konca mája. Ponúka tak skvelú možnosť na dovolenku v čase, keď je ešte v pre nás obľúbených strediskách zima. Na takéto krátke dovolenkové pobyty nepotrebuje do krajiny žiadne víza. Do tridsiatich dní máte totiž neobmedzený vstup. Domáci obyvatelia sú veľmi priateľskí, no určite sa pripravte na ich ležérnejší prístup k životu. Neočakávajte typickú európsku presnosť a buďte k nim trošku benevolentní. Vďaka bohatým americkým turistom sa úroveň služieb podstatne zlepšuje. Z hľadiska bezpečnosti je nutné upozorniť na obmedzené možnosti cestovania v nočných hodinách. Vtedy najmä v hlavnom meste môžete stretnúť na ulici nebezpečných kriminálnikov, preto musíte byť veľmi obozretní. Na vidieku a v dovolenkových strediskách už panuje pokojnejšia atmosféra.

 

Hol Chan

 

Jednou z obľúbených aktivít v Belize je i potápanie a šnorchlovanie. Okolo celého pobrežia sa nachádza hneď niekoľko miest, kde môžete preskúmať naozaj nádherné podmorské lokality. Tú najzaujímavejšiu nájdete medzi pevninou a ostrovom Ambergris Caye. Ide o umelú rezerváciu, kde sa snažia vytvoriť unikátne prostredie, v ktorom prežijú aj ohrozené podmorské živočíchy. Rozdelená je do štyroch samostatných častí. Jedna sa venuje koralom, druhá a tretia obsahuje rôzne ojedinelé podmorské rastliny a ryby, v štvrtej zase chovajú ohrozené druhy žralokov. Do tejto rezervácie máte voľný prístup a môžete si teda zaplávať aj s úžasnými farebnými rybkami.

 

Mayská kultúra

 

Ďalším významným turistickým prvkom sú odkazy mayskej kultúry. Aj v Belize nájdete niekoľko zaujímavých pyramíd, pri ktorých navyše nenájdete tak veľa turistov a môžete si ich vychutnať pokojnejšie, ako trebárs v Mexiku. Najväčšie a najzachovalejšie miesto tejto kultúry nájdete v Caracol. Jedna z pyramíd dosiahla výšku 43 metrov.

 

Jaskyňa Rio Frio

 

Podľa domácich by ste toto miesto určite nemali pri návšteve ich krajiny vynechať. Nejde o takú klasickú jaskyňu, na akú sme zvyknutí z našich končín. Napriek tomu vás fascinuje svojou veľkoleposťou a silou, ktorou bude na vás pôsobiť. Rio Frio sa nachádza v pohorí Pine Ridge. I ono samotné vám ponúkne perfektné možnosti na výlety, keď si na jeho chodníčkoch môžete vyskúšať vaše turistické schopnosti. Terén väčšinou nie je náročný a zvládnete ho aj bez lepšej kondičky. V blízkosti jaskyne sa nachádza rieka, pri ktorej nájdete vhodné miesta na piknik.

No späť k Rio Frio. Už vchod do nej je obrovský. Pokiaľ máte problémy s návštevou jaskýň kvôli klaustrofóbii, do Rio Frio môžete vstúpiť bez problémov. Uprostred obrovských priestorov sa nachádza malé jazierko, okolo ktorého nájdete stalagmitovú a stalaktitovú výzdobu. Popri nich navyše rastú popínavé rastliny, čiže tieto prírodné nádhery vytvárajú dokopy naozaj úžasné divadlo.

 

Garifuna bubnovanie

 

Pokiaľ sa vyberiete na juh krajiny, istotne neobíďte oblasť, kde žijú obyvatelia kmeňa Garifuna. Ich jazyk a zvyklosti boli v minulosti uznané ako chránené svetové dedičstvo, a tak sa i vy môžete zoznámiť s ich kultúrou. Najznámejšie z nich je najmä typické bubnovanie. Garifunovia dokonca ovládajú aj jeden špeciálny štýl, pomocou ktorého uvádzajú ľudí do stavu hypnózy. V Belize sa konajú pravidelne etnické večere, ktoré ponúkajú i takýto netradičný program.

 

Belize ZOO

 

Možno si pomyslíte, že takéto atrakcie predsa môžete vidieť v akomkoľvek štáte. Ibaže v tomto prípade ide o špecifickú ZOO, ktorú by ste istotne nemali obísť. Zasadená je do prirodzeného prostredia a sídli na obrovskej lesnej ploche. Jej zamestnanci sa špecializujú na odoberanie divokých zvierat z rúk bláznivých zberateľov. Tých sa potom práve v týchto podmienkach snažia naučiť na ich prirodzené prostredie, aby ich potom mohli vrátiť do pre nich pôvodných miest. A ľudia si ich môžu prísť pri tejto zmene obzrieť a finančne tak podporiť zaujímavý projekt.

 

Raj aktívnej dovolenky

 

Dobrou správou tiež je, že v Belize nebudete mať ani na chvíľku šancu sa nudiť. Ponúka vám totiž množstvo alternatív na využitie voľného času. Čo sa týka vody, môžete plávať, potápať sa, šnorchlovať, ale aj vybrať sa na plavbu menšou loďkou a spoznať tak okolitú prírodu z inej perspektívy. Na súši môžete využiť niekoľko možností na pešiu turistiku alebo si len vychutnajte pokojné prechádzky po pláži. Vyskúšajte jazdu na koni, preskúmajte kulinárske lahôdky a pustite sa trebárs aj do kajakovania. Vychutnávajte si život a nechajte sa unášať tunajšou pohodou.

 

Zdroj/autor: belize.com, huffingtonpost.com, belizeadventure.ca, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa