Vzdialené a exotické Peru: 5 dôvodov prečo v Južnej Amerike neobísť mestečko Arequipa

2015-05-03 09:00:00 |   |    | 

Nespravte tú istú chybu ako niektorí iní cestovatelia s obmedzeným rozpočtom a nabitým programom a zastavte sa cestou z Cusca (500km) alebo Puna (300km) v jednom z najkrajších a najbezpečnejších miest Peru - v Arequipe. Očarí vás nie len jednou z najdlhších katedrál v Južnej Amerike, ale aj večne slnečným počasím a výhľadom na tri sopky.



 

1. Sopky

 

Mesto Arequipa je obklopené až tromi majestátnymi sopkami. Tou najznámejšou je pre svoj dokonalý tvar Misti, ďalšími sú Chachani a Pikchu Pikchu. Cestovné agentúry v centre mesta ponúkajú možnosť výstupu na tieto sopky, vopred vás ale varujú, aby ste neprecenili svoje sily, keďže cieľom je dostať sa do výšky takmer 6 000 m n. m. Ak sa na takúto horolezeckú výpravu necítite, možno budete mať šťastie a zažijete aspoň jedno zo štyridsiatich zemetrasení ročne.

 

2. Katedrála Basílica Catedral de Arequipa a námestie Plaza de Armas

 

Arequipeños“ s obľubou tvrdia, že práve táto katedrála je najdlhšou a najkrajšou katedrálou v Latinskej Amerike. Postavená bola v 17. storočí z bieleho sopečného kameňa ako mnoho iných budov v meste. Preto aj celá Arequipa má prívlastok Biele Mesto. Hlavné námestie Plaza de Armas je miestom stretnutia mnohých domácich ako aj turistov, centrum je preto vždy príjemne rušné, plné pouličných predavačov, kvalitných reštaurácií s výhľadom na celé mesto a navyše do výšky sa týčiace palmy vám určite navodia tú pravú dovolenkovú atmosféru.

 

3. Kaňon Colca

 

Kaňon v údolí Valle del Colca je so svojimi 4 160 metrami jedným z najhlbších kaňonov sveta a od Arequipy je vzdialený len 3 hodiny cesty autobusom. Jednodňový fakultatívny výlet z Arequipy by vás nemal stáť viac než 60 PEN (približne 17 eur), k cene ale treba prirátať vstup do národného parku 70 PEN (pokiaľ sprievodcu nepresvedčíte, že v Peru pracujete ako učiteľ, vtedy je vstupné len 20 PEN). Kochať sa môžete pohľadom nie len na kaňon samotný, ale aj na voľne žijúce lamy a úchvatné kondory. Takisto sa ocitnete aj na najvyššie položenom bode tejto oblasti Patapampa (4 910 m n. m.) a je na vás, či si do ruksaku pribalíte aj plavky a okúpete sa v jednom z termálnych prameňov.

 

4. Nočný život, gastronómia

 

Peruánci milujú miešané drinky, v Arequipe nájdete bary s „happy hour“ ponukou od 10 ráno (odskúšané) do 10 večer (odskúšané). Typickým nápojom je „pisco sour,“ alkoholický nápoj „pisco“ zmiešaný s limetkovou šťavou a vaječným bielkom. Najlacnejšou verziou peruánskeho kokteilu ale je vzdialiť sa od centra dva-tri bloky, nájsť obchod s alkoholom, kúpiť rum a kolu a sledovať ako predavač pred vašimi očami tieto dva nápoje zmieša v plastovej odmerke a hotový kokteil naleje naspäť do plastovej a sklenej fľaše.

Najlepším časom na večierok je jednoznačne sobota večer, diskotéky hrajú všetko od techna po rock, salse a reggaetonu sa ale vyhnete len ťažko. V Arequipe sa na rozdiel od iných miest nemusíte obávať, že by vás taxikár aj v mierne podguráženom stave odviezol inam ako si želáte (odskúšané).

V meste sa nachádza niekoľko desiatok skvelých cevicherií- podnikov špecializovaných na prípravu jedál z morských plodov; či reštaurácií, kde si môžete vychutnať lomo saltado (hovädzie na zelenine) alebo rocoto relleno (ohnivo štipľavá plnená paprika). Ochutnať by ste mali aj špeciálnu zmrzlinu „queso helado,“ ktorú si môžete kúpiť iba od pouličných predavačov.

 

5. Magická jazda combi autobusom

 

V Lime trošku nebezpečné, v Cuscu nudné, no Arequipa je to správne miesto, kde môžete nasadnúť na hociktorý z mini combi autobusov a nechať sa odviezť do neznáma. Ako sa hovorí: nie je dôležitý cieľ, ale cesta. Modely z roku 1990 privezené z Ázie slúžia ako plnohodnotné (rozumej polohodnotné) dopravné prostriedky po celom Peru. Občas niečo odpadne, občas niečo nefunguje, občas niečo smrdí, dymí a hrká. Najexklúzivnejšie sedadlo je hneď vedľa šoféra, všimnite si ako má nefunkčný pás prehodený cez plece, aby oklamal políciu, ktorú to v zásade aj tak vôbec nezaujíma. Dvere sú zatvorené len málokedy, stojí v nich totiž vyberač vstupného, ktorý zároveň na celú ulicu vykrikuje aká je trasa toho-ktorého combi a hlási zastávky. Á propos zastávky- zastaviť sa dá kdekoľvek, ako pasažier ale musíte zakričať „baja, baja,“ aby vám šofér zastavil tam, kde si želáte. Platí sa pri výstupe, cena je 70 centov, avšak to len v prípade, že máte presne drobné, z akejkoľvek inej sumy vám vydajú tak, že zaplatíte 80 centov.

 

Prečítajte si o Peru viac:

Machu Picchu: osirelé mesto na vrchole hôr hostilo drastické obrady

El Dorado - po stopách stratených pokladov Inkov. Peru nie je len Machu Picchu

Adrenalín na dunách. Sandboarding v oáze Huacachina

 

Autor: Zuzana Marková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Marková

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa