TOP 8 najzaujímavejších miest v Peru: Spoznajte krajinu jedinečnej prírody

2015-10-09 08:00:00 |   |    | 

Peru je ďalším dôkazom toho, že sa vám oplatí opustiť brehy Európy a vydať sa aj do vzdialených krajín. Dostanete sa tam do kontaktu s úplne inou kultúrou, naučíte sa nové zvyklosti a uvidíte úplne iné pamiatky, na aké ste zvyknutí v Európe. Peru navyše ukrýva aj jednu z najnavštevovanejších a najtajuplnejších pamiatok na svete.



 

Machu Picchu

 

Top pamiatkou Peru je nepochybne Machu Picchu. Impozantné starobylé miesto so sebou prináša veľkú dávku tajomstva. Predošlé generácie tam žili izolované od zvyšku sveta a stanovili si vlastné pravidlá. Ich svet bol plný mágie, rituálov a kultu prírody. Jednotlivé stavby boli vybudované veľmi náročným spôsobom a ich zloženie trvalo vždy veľmi dlhé obdobie. Napriek tomu sa ich obyvatelia nevzdávali a zanechali nám unikátnu spomienku na ich kultúru, ktorá v nás však neustále zanecháva veľa pochybností. O ich živote sa zanechalo len minimum dôkazov, a tak vedci stále skúmajú jednotlivé znaky a premýšľajú o tom, na čo slúžili budovy a ako vôbec došlo k vyhynutiu miestneho kmeňa. Machu Picchu sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške, výstup k nej je preto náročný a potrebuje istú prípravu, aby ste stačili s dychom, a aby ste si dokázali túto krásu vychutnať bez problémov.

 

Colca Canyon

 

Je to jeden z najhlbších kaňonov na svete. Ponúka niekoľko turistických vychádzok a náročnejších túr. Nachádza sa v obklopení nádhernej prírody. Okrem toho tam svoj domov našiel ojedinelý druh kondora. Niektoré úseky sú iba skalnaté a vyznačujú sa terénom pre zdatných horolezcov. Iné sú zase pokryté krásnymi lesmi a porastom, takže ponúkajú zaujímavejšie časti i pre fotografov. V okolí žijú viaceré kmene tunajších obyvateľov, ktoré sa stále riadia pôvodnými tradíciami a predstavujú ďalšie z turistických lákadiel.

 

Púšť Nazca

 

Tento vzácny úkaz sa nachádza medzi mestami Nazca a Palpa. Na tejto púšti sa nachádzajú známe obrazce, ktoré pochádzajú zrejme z roku 200 nášho letopočtu. Tieto čiary trápili bádateľov po dlhé storočia. Ich pravý význam však objavili až v roku 1927, keď sa na ne pozreli z vtáčej perspektívy a prišli na to, že nešlo iba o nesúvislý sled čiar, ale v mnohých prípadoch o konkrétne obrazce. Odkazy minulých generácii pôsobia s odstupom času veľkolepo a nútia nás pokloniť sa pred ich majstrovstvom. Najlepšie si ich obzriete prostredníctvom preletu nad púšťou. Takto môžete najlepšie preskúmať napríklad obrazy psa, opice, pavúka, ruky a iných zaujímavostí.

 

Chan Chan

 

Jedna z najvýznamnejších archeologických oblastí v Peru. Ide o pôvodné historické mesto zrejme z 9. storočia, ktoré predstavuje dôležitú časť dejín ešte z obdobia spred objavenia Ameriky Krištofom Kolumbom. Nádherné budovy však zostali v značne schátralom stave. Môže za to špeciálny materiál, ktorý bol použitý pri jeho výstavbe a nie je odolný voči poveternostným podmienkam. V minulosti bohaté mesto sa vyznačovalo nádherne zdobenými budovami a úžasnou ukážkou vtedajšej architektúry. V súčasnosti sa stále dajú medzi jednotlivými budovami rozoznať bohaté vily, menšie domčeky, ulice a iné dôležité stavby.

 

Turistická trasa Inca

 

Ide o náročnejšiu trasu k Machu Picchu. Tá je však prísne limitovaná a denne ju môže prejsť iba 200 ľudí, z čoho veľkú časť tvoria sprievodcovia, bez ktorých sa na túto túru nemôžete vydať. Domáci sa tak snažia uchovať jedinečnú silu a intenzívnu energiu, ktorá z tejto trasy sála. Keby bola táto púť rovnako preľudnená ako používanejšia trasa k tejto pamiatke, stratila by svoje čaro. Túru sa odporúča prejsť iba ľuďom s dobrou kondíciou. Terén je náročný, prevýšenie je vysoké a trasa rozdelená do troch etáp je veľmi dlhá. Mnohí ju považujú za životnú výzvu a jej zdolanie radia medzi najväčšie výkony.

 

Huacachina

 

Ide o ďalší z prírodných unikátov., ktorý sa nachádza v regióne Ica. Je to mesto, ktoré je postavené uprostred púšte. Tam sa nachádza väčšie jazero s oázou, kde svoj domov našla približne stovka obyvateľov. Život tam nie je jednoduchý, napriek tomu sa nachádza v prijateľnom dosahu od blízkych miest, takže títo ľudia nie sú úplne odrezaní od sveta. Vďaka tejto jedinečnosti sa stali navyše veľmi obľúbenou turistickou atrakciou. Veď si len predstavte, že prechádzate suchou púštnou krajinou, uprostred ktorej sa zrazu objaví takáto nádherná oáza.

 

Ostrovy Uros

 

Táto oblasť sa nachádza na jazere Titicaca. Ostrovy vznikli za veľmi zaujímavých okolností. Všade na okolí rastie obilie, z ktorého slamy postupne začali títo obyvatelia budovať nový život. Majú z nej vyrobené domovy, niektoré nádoby, ale aj lode. Títo obyvatelia stále žijú odrezaní od sveta a nenechávajú sa poznačiť novou kultúrou. Slama je pre nich neustále tou najdôležitejšou životnou vecou, vďaka ktorej si dokážu urobiť svoj domov krajší a úžasnejší.

 

Prírodná rezervácia Paras

 

V tomto prípade nejde o krásne lesné oblasti, ale o dlhé pobrežie s unikátnymi útesmi. Tie vytvárajú v niekoľkých obdobách vstupnú bránu do Peru. Nádherné pobrežie je miestami tvorené vysokými skalami, inde sa vytvárajú akoby skryté jaskyne alebo si môžete oddýchnuť na peknej pláži. Medzi prírodné unikátnosti patrí aj jedinečný podmorský svet, ktorý patrí medzi chránené oblasti.

 

Zdroj/autor: go2peru.com, wanderingtrader.com, historvius.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa