Belize - 7 miest, ktoré pri návšteve exotickej krajiny nevynechajte

2015-10-25 07:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Belize pravdepodobne vám napadne „daňový raj“ alebo „útočisko recidivistov“. Ale tento štát je známy aj svojimi top destináciami a prekrásnou prírodou.



 

Návrat k prírode

 

Neďaleko mesta Belize City (asi 50 km) sa nachádza svetoznáma ZOO. Má jednoduchý názov Belize ZOO a radí sa k najlepším zoologickým záhradám v Severnej a Južnej Amerike. Mnoho živočíchov v tejto atrakcií sú voľne žijúce zvieratá. V minulosti boli chované ako domáci miláčikovia zberateľov, dnes sa ich ZOO snaží vrátiť do voľnej prírody. Jednotlivé živočíchy sú umiestnené vo veľkých priestoroch, vďaka čomu si ich môžete dokonale odfotografovať.

 

Preskúmajte podzemie

 

Druhou nemenej známou destináciou je Actun Tunichil Muknal, jaskynný systém nachádzajúci sa v prírodnej rezervácií Tapír Mountain blízko mesta San Ignacio. Jaskyňa bola objavená v roku 1992 a vďaka filmu Cesta z podsvetia od National Geographic sa stal vyhľadávanou prírodnou pamiatkou v celej Amerike. Toto miesto bolo posvätné pre Mayov a našlo sa tu mnoho predmetov z keramiky či kameniny. Slúžilo ako obetisko a dodnes tu nájdete vápencové kryštály.

 

Mayská kultúra

 

Pre milovníkov histórie je rajom mayská zrúcanina Xunantunich. Leží na vrchole hrebeňa nad riekou Mopan tiež v blízkosti mesta San Ignacio, neďaleko od hraníc s Guatemalou. Celý komplex sa skladá zo série šiestich námestí obklopených viac ako 26 chrámami. Vo výške 40 metrov sa nachádza pyramída známa ako „El Castillo“, ktorá je najvyššou v komplexe a druhou najvyššou stavbou v Belize (hneď po chráme v Caracole).

 

V lone nedotknutej prírody

 

Jedným z najväčších chránených miest v Belize je Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. Rezervácia bola založená v roku 1990 a je domovom kráľa divočiny, jaguára. Žije tu približne 60 jedincov z celkovej populácie tohto štátu. Okrem iného tu nájdete aj nádherné vtáctvo a inú divú zver.

 

Dokonalá dovolenka

 

Ak sa vám zunovalo chodiť po centrálnej časti štátu, tak navštívte Ambra Caye, najväčší ostrov z niekoľko stoviek ostrovov v severných vodách Belize. Ostrov je špičkovou turistickou destináciou v Strednej Amerike, no napriek tomu tu nenájdete veľké množstvo výškových hotelov. Ostrov má typickú miestnu atmosféru a dáva vám pocit uvoľnenej slobody. Väčšina miestnych obyvateľov uprednostňuje ako dopravný prostriedok „svoje nohy“, takže tu nenájdete veľké množstvo áut a preľudnené mestá. Jednoducho dokonalý raj pre oddych. Veľkou výhodou je aj množstvo kvalitných hotelov a letovisko ležiace približne 1 km od mesta San Pedro. To je zároveň jediným mestom ostrova. Mnohí cestovatelia si pri svojom putovaní prenajímajú golfové vozíky, ktoré sú dominantou formou dopravy, hneď po bicykli a najčastejšej pešej chôdzi.

 

Cestovateľsky zaujímavým je aj polostrov Placencia predstavujúci južnú časť krajiny. Nachádzajú sa tu jedny z najúžasnejších koralových útesov v Strednej Amerike. Okrem iného sú tu dlhé piesočnaté pláže s úzkymi zálivmi. Nájdete tu aj lacné ubytovanie, ktoré v spojení s krásnou prírodou vytvára skvelý priestor na dovolenku.

 

Do tretice sme pre vás objavili malý koralový ostrov s menom Caulker. Nachádza sa v Karibskom mori a je prístupný vysokorýchlostným vodným taxi alebo malým lietadlom. Obľubujú ho najmä cestovatelia dobrodruhovia pre relatívne nízke ceny i množstvo reštaurácií a barov. Tiež tu ľudia obľubujú najmä peší spôsob dopravy, cesty sú dobre vybudované a využiť môžete bicykle a golfové vozíky.

 

Kúsky histórie

 

Ak by sa vám predsa len zacnelo za históriou, odskočiť za ňou si môžete do severnej časti Belize. Mesto Lamanai bolo raz veľké mesto Mayov, no dnes sú z neho iba ruiny. Archeologické práce sa sústredili na obnovu väčších chrámov, najväčší z nich má výšku 33 metrov. Preklad slova Lamanai znamená „ponorený krokodíl“.

 

V hlbinách

 

Asi najobľúbenejším zákutím celého Belize je Blue Hole, v preklade modrá diera. Pôvodne vznikla ako jaskyňa až ju príroda dotvorila do oveľa väčších rozmerov. Dnes patrí do 10 najlepších potápačských destinácií na svete, okrem toho je zapísaná aj do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Pri ponoroch do tohto prírodného skvostu môžete sledovať jedinečnú flóru a faunu, medzi ktorú patria útesové žraloky.

Zdroj/autor: touropia.com, greatbluehole/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa