Najkurióznejšie miesta Karibiku: Na ktorom z nich budete mať vysokú pravdepodobnosť počatia?

2015-11-13 12:00:00 |   |    | 

V Karibiku je v tomto ročnom období krásne. Na tom sa asi zhodneme všetci. Nekonečné pláže, na nich bary, kde vám namiešajú skvelý kokteil z miestneho rumu, tieň paliem… Čo ďalšie však viete o miestach, kam na dovolenku vyráža stále viac Čechov a Slovákov? Tušíte, kde majú najextrémnejšie letisko? Kde leží hotel „s hviezdičkou“? A kde majú najkrajšiu pláž?



 

Karibskou klasikou je dovolenka na Kube, v závese je Dominikána so skvelým servisom a vychýreným all inclusive, na Jamajku sa tohto roku z Prahy po prvýkrát lieta bez prestupov a niekoľko tisíc Čechov vyráža i na Mayskú riviéru v Mexiku. Pridajte k tomu Curacao, Sv. Martin, Bonaire, Portoriko… Karibik je plný zaujímavých a krásnych miest. Ktoré sú tie naj?

 

Najkrajšia pláž

 

Písať o Karibiku a nezmieniť sa o plážach, najmä o plážach v Dominikánskej republike, by bol hriech. Mimochodom, práve táto krajina sa môže pochváliť tými najkrajšími plážami na planéte. A má na to potvrdenie od UNESCO. Najslávnejšou dominikánskou plážou je asi pláž Bavaro, ktorá sa tiahne pozdĺž letoviska Punta Cana na východnom pobreží.

Niekoľko kilometrov dlhý pás piesku tienia palmy a občas na ňom býva možno až priveľa turistov. Stačí sa však posunúť ďalej od centra a krása tejto pláže vynikne naplno. Na pláž Bavaro zas nadväzuje nemenej krásna Cap Cana. A určite ste už niekedy videli na fotografii pláž na ostrove Cayo Levantado.

 

Najerotickejší hotel

 

Volá sa Desire, v preklade teda Túžba, a sám seba označuje za vôbec prvý hotel výhradne pre dospelých v celom Mexiku. Tento hotel „s hviezdičkou“ nájdete v letovisku Playa Maroma a… väčšinu oblečenia pokojne nechajte doma. Hotel je otvorený vyznávačom naturalizmu a ľuďom s uvoľnenejším vzťahom k sexu. S výnimkou hotelových reštaurácií sa v ňom všade môžete pohybovať v rúchu Adamovom. Maximálne súkromie je zaručené.

Táto luxusná šteklivá dovolenka sa navyše bude odohrávať v plážovom stredisku, ktoré leží priamo na jednej z najkrajších pláží Mexika. Playa Maroma tiež vyniká podmienkami pre potápanie – viditeľnosť  v miestnych vodách je až 30 metrov.

 

Najextrémnejšie letisko

 

Zatiaľ čo vám sa pri pristávaní na Medzinárodnom letisku princeznej Juliany od strachu možno i zdvihne žalúdok, ľudia na pláži Maho budú nadšení. Lietadlo totiž vzduchom presviští len pár metrov nad ich hlavami a potom mäkko dosadne na pristávaciu plochu letiska. Napokon fotky s pristávajúcimi kolosmi len pár metrov nad krásnou plážou sú poznávacím znamením ostrova Svätý Martin.

Letisko leží v južnej časti ostrova a nepríliš obľúbené je i medzi pilotmi. Práve preto, že je obklopené morom, ťažšie sa im na ňom orientuje. Treba však dodať, že od roku 1942, kedy ho otvorili, zažilo len dva vážnejšie incidenty, posledný v roku 1972. Výlet na pláž Maho rozhodne stojí za to, ale nepočítajte s tým, že si na nej užijete pokoj rušený len špliechaním vĺn…

 

Najromantickejšia zátoka

 

Voda, ktorá svieti, svetielkuje a farebne sa víri podľa toho, ako ju sčeríte. Toto nie je kulisa rozprávkového príbehu ani sci-fi filmu, ale realita v zátoke La Parguela na Portoriku. Vo vodách miestnej zátoky žijú milióny bičíkovcov, vďaka ktorým voda fosforeskuje. Vydajte sa sem počas temnej noci a na vlastné oči uvidíte dychberúce predstavenie…

… ktoré je skutočne nesmierne romantické, ale skôr v obdobiach mimo hlavnej sezóny, kedy zátoku nebrázdia desiatky lodí a lodiek. Od decembra do apríla tu však sami rozhodne nebudete. Tiež sa vyplatí dohodnúť si krátku plavbu skôr na menšej loďke, pretože veľké „turistické“ koráby spoľahlivo ničia čaro. Na menšom člne máte oveľa väčšiu šancu zažiť fosforeskujúcu show, ktorá má v rôznych dňoch na rôznych miestach odlišnú intenzitu – záleží totiž i na prúdení vody alebo vetre.

 

Najplodnejší ostrov

 

Plánujete potomka? V tom prípade popremýšľajte o dovolenke na mexickom ostrove Cozumel. Najväčší mexický obývaný ostrov vraj kedysi býval centrom kultu bohyne Ixchel, ktorá mala v mayskej mytológii „pod patronátom“ tehotenstvo, pôrod a plodnosť. Na ostrov dodnes cestujú mayské ženy, ktoré majú problémy s otehotnením, a vraj zázračná sila miesta stále funguje!

Okrem toho Cozumel patrí medzi päť najlepších svetových destinácií, pokiaľ ide o potápanie. Šnorchel a plutvy sa v kufri určite nestratia.

 

Najfarebnejšiu štvrť

 

… majú na území Holandska. Že sme sa teraz pomýlili o tisíce kilometrov? Ale kdeže! Mesto Willemstad na ostrove Curacao bývalo hlavným mestom Holandských Antíl. Platilo to však len do roku 2010. Potom totiž Holandské Antily a s nimi i ostrov Curacao, mesto Willemstad a farebná štvrť Punda prešli plne pod správu Holandska. Dovolenku tu teda zvládnete len s občianskym preukazom a s eurami v peňaženke.

Ale späť k farbám, ktoré sľubujeme v titulku. Štvrť Punda a s ňou ešte štvrť Otrobanda sú skutočne také farebné, že vlastným očiam neuveríte. Pestrú farbu domčekov dopĺňa ešte navyše žiarivo modrá farba miestneho mosta Kráľovnej Juliany.

 

 

 

Najslávnejšia krčma

 

Keď vám pri prehliadke kubánskej metropoly Havany vyschne v krku, zabehnite na mojito do ulice Empedrado a tam hľadajte žltý vývesný štít s modrým nápisom. I keď, pravda… skôr vás na slávnu krčmičku La Bodeguita del Medio upozorní húf turistov, ktorí pred ňou budú stáť. Ide totiž o najslávnejšiu krčmu na Kube, podnik, v ktorom sa schádzala umelecká bohéma.

Pablo Neruda, Gabriel García Márquez, Ernest Hemingway… tí všetci tu sedávali pri stole a popíjali svoje drinky. La Bodeguita má po svete desiatky franšíz, ale prvá „naozajstná“ je práve táto havanská. Vznikla už v roku 1942 a na popularite jej neubral ani incident z roku 1997, keď v nej vybuchla bomba. 

 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Oslávte Silvestra na Kube!: Prežite prelom roku na kubánskych plážach! Vybrali sme pre vás hotely v letovisku Varadero, ale i na panenských ostrovčekoch Cayo Coco, Cayo Guillermo alebo Cayo Santa Maria. Okrem perfektného servisu vás čakajú nádherné pláže a krištáľovo čistá voda. Prežite tohtoročný Silvester inak, v rytme kubánskej salsy!
  • Nebavia vás pláže? Vydajte sa do hôr!: Radi byste privítali nový rok niekde v teple a exotike, ale pláže vás príliš nelákajú? Vydajte sa do zelených národných parkov a hôr, kde vonia káva – na Jamajku, ďalšiu perlu Karibiku. Vezmeme vás na ňu prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých sa dostanete s cestovnou kanceláriou ESO travel.
  • Privítajte prelom roku v Dominikánskej republike! : Odleťte v roku 2015 a vráťte sa až v roku 2016! Pripravili sme pre vás Silvester na dominikánskych plážach. Vydajte sa do letovísk Punta Cana, Bayahibe, do Juan Dolio alebo Boca Chica. Užite si najkrajšie pláže planéty, blankytne modré teplé more a príjemné tropické podnebie s nádhernou prírodou a pripite si na úspechy v novom roku v exotickom prostredí.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa