Poďte ku Hemingwayovi a Che Guevarovi. Budete sa tu cítiť doma tak ako oni

2016-01-12 08:00:00 |   |    | 

Exotická krása, ktorá ako by sa nachádzala v inom svete. Na Kube platia stále iné pravidlá, ktoré ju uchovávajú tak prosto nádhernú, ako pred desiatkami rokov. Príjemní obyvatelia, slnečné dni a jedinečná atmosféra, po ktorú si však musíte zájsť mimo hotelových rezortov. I keď istotne nebudete mať také pohodlie ako v týchto luxusných hoteloch, zažijete na vlastnej koži toľko skvelých zážitkov, ktoré vám to nepochybne vynahradia.



 

Stará časť Havany

 

Historická časť Havany pritiahne pozornosť predovšetkým nádhernou architektúrou a centrom, ktoré priam hrá rôznymi farbami. To, ako Kuba vyzerá vo vašich predstavách, sa tu presne vyplní. Navyše tu nájdete viacero cenných pamiatok. Môžete si pozrieť barokovú katedrálu, veľké námestie, vojenskú pevnosť, ale aj Hemingwayov obľúbený bar. Aby ste však mali z Havany skutočne nezabudnuteľný zážitok, mali by ste nájsť i známu vyhliadkovú vežu. Z nej budete mať fantastický výhľad nielen na túto časť mesta, ale aj do novších štvrtí a na blízke okolie.

 

Valle de Vinales

 

Údolie je zaujímavé hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade vás priláka nádherná príroda tejto krasovej oblasti. No ďalším lákadlom je i fakt, že sa práve tam nachádzajú známe tabakové plantáže, na ktorých sa vyrábajú populárne kubánske cigary. Údolie bolo vyhlásené za chránenú oblasť, pretože poľnohospodári tabak stále pestujú pôvodným spôsobom a udržiavajú tak jeho vysokú kvalitu. Okrem toho tu nájdete mnoho historicky cenných budov. Ak máte záujem, môžete si objednať prehliadku niektorej z fariem a obzrieť si, ako sa cigary vyrábajú.

 

Kuba patrí medzi najobľúbenejšie lokality Karibiku. Ktoré sú ďalšie sa dozviete tu.

 

Ciénaga de Zapata

 

Kuba je známa aj veľkým množstvom voľne žijúcich krokodílov. I v hlavnom meste nájdete špeciálnu rezerváciu, kde tieto zvieratá chovajú a zároveň ich aj priemyselne spracujú. Čiže ak vám to neprekáža, môžete sa po prehliadke živých tvorov vybrať do ich vlastnej reštaurácie na pokrm z krokodílieho mäsa. Pokiaľ tento štýl turistiky nie je podľa vášho gusta, zájdite si radšej do chráneného parku Ciénaga de Zapata. Tam žijú krokodíly vo voľnej prírode a pokiaľ budete cestovať so skúsenými sprievodcami, môžu vás zaviesť do lokalít, kde žije mnoho vzácnych živočíchov.

 

Trinidad

 

Po Havane ide o jedno z najkrajších miest v Kube. Má na sebe silný koloniálny odtlačok a ponúka pestrú prehliadku architektúry. Centrum mesta pozostáva z viacerých domov s farebnými fasádami. Mesto vzniklo na začiatku 16. storočia a patrí medzi najzachovalejšie v celom Karibiku. Môže za to i obchod s cukrovou trstinou, ktorý mu zabezpečil dostatočne veľké príjmy a vďaka tomu sa môže neustále investovať do jeho rozvoja. Výhodou Trinidadu však je, že toto napredovanie je rozumne korigované a vďaka tomu si stále uchováva príjemný historický charakter.

 

Aké boli Vianoce na Kube? To sa dozviete tu.

 

Guardalavaca

 

Keď hľadáte peknú piesočnú pláž, ktorá však ešte stále nie je preplnená turistami, choďte do Guardalavaca. Táto oblasť ponúka rovnaké prírodné kvality a krásy ako Varadero. Rozdiel je však v tom, že nie je natoľko zaľudnená a nájdete tam väčší pokoj. Zároveň pôsobí viac „kubánsky“ a ponúkne vám autentickú atmosféru. Neďaleko tejto pláže sa nachádza i džungľa, do ktorej sa pravidelne organizujú rôzne výlety podľa zamerania, aké si vyberiete.

 

Santiago de Cuba

 

Z viacerých hľadísk ide o veľmi významné miesto v Kube. V ich dejinách má veľmi významnú pozíciu, keďže práve odtiaľ odštartoval Fidel Castro svoju revolúciu a istú časť života tam strávil aj ďalší známy revolucionár Che Guevara. V meste sa však nachádza aj historická pevnosť, ktorá je najobľúbenejšou turistickou atrakciou. Na jeho predmestí nájdete krásny lesný park, kde s obľubou chodia oddychovať i domáci obyvatelia.

 

Potrebujete sprievodcu? Skúste si prečítať tohto, aby ste o Kube vedeli čo najviac.

 

Santa Clara

 

Mestečko je známe tým, že tam panuje čulý študentský život. Vždy tam nájdete nejaký podnik, kde sa zabáva domáca mládež a ukážu vám, ako sa na Kube v skutočnosti žije. Zmes tradičných domácich piesní, ale aj populárnej hudby. Tieto večierky sú vždy plné tanca a dobrej zábavy. Santa Clara je však nádherná i počas dňa. Nachádza sa tam viacero parkov, kde si môžete oddýchnuť po náročnej noci. V meste objavíte aj pamätník a mauzóleum revolucionára Che Guevaru, ktorého život sa spája i so Santa Clara.

 

Baracoa

 

Ide o najstaršie mesto v krajine, ktoré bolo kedysi i hlavným mestom. Má veľmi pekné pobrežie s plážami, kde sú častými návštevníkmi potápači. Mesto má krásne historické časti a je veľmi obľúbené medzi tými, čo radi zájdu na túru do prírody. V jeho blízkosti a nachádza džungľa a národný park, ktoré sú ideálnym miestom i pre pestovanie takejto dovolenky.

 

Zdroj/autor: puretravel.com, smithsonianmag.com, traveling-around-the-world.blogspot.sk, onestep4ward.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa