Jazero Titicaca z dvoch strán. Poradíme vám, ktorá krajina ponúka viac

2016-02-17 08:00:00 |   |    | 

Z juhu na sever alebo zo severu na juh, hraniciam medzi Peru a Bolíviou sa pri cestovaní Južnou Amerikou vyhnete len ťažko. Obrovským lákadlom v tejto oblasti je totiž jazero Titicaca a jeho plávajúce ako aj prírodné ostrovy Taquile a Amantani na peruánskej strane a Isla del Sol či Isla de Luna na bolívijskej strane.



 

Hranice

 

Po návšteve Salar de Uyuni máte dve možnosti ako z hlavného mesta La Paz prekročiť hranice do Peru. Buď si vyberiete hraničný priechod Desaguadero a presuniete sa do peruánskeho mesta na brehu jazera Titicaca- do Puna, alebo sa odveziete do mesta Copacabana a navštívite bolívijskú časť jazera odkiaľ to k hraničnému prechodu Yunguyu máte 15 minút. Na hlavnej autobusovej stanici v La Paze sú ceny lístkov skutočne predražené, preto by som odporučila neoficiálne nástupište combi autobusov Cementerio,“  na hranice vás odvezú za 15 bolivianos (2,50€). Plán odchodov budete hľadať len ťažko, autobus odíde, keď sa nazbiera dostatočný počet pasažierov.


Pozrite si aj:


 

Jazero Titicaca

 

Jazero Titicaca je so svojou rozlohou 8 400 km² jedným z najväčších jazier v Južnej Amerike. Nachádza sa na hraniciach medzi Peru (55% rozlohy) a Bolíviou v nadmorskej výške približne 3800 m n. m a pri plavbe po jeho hladine sa vám naskytne pohľad nielen na množstvo plávajúcich a prírodných ostrovov, ale aj na snehom pokryté vrcholce Ánd. Podľa sprievodcu sa jeho názov správne vyslovuje „Titichacha“ čo v preklade znamená „sivá puma,“ ktorú tvar jazera pripomína pri pohľade zhora (z východu na západ). Milovníci pstruha si určite prídu na svoje, keďže sa v tejto oblasti premnožil a momentálne vážne ohrozuje existenciu menších domácich rýb.

 

Peruánska strana - Puno

 

Mnohí turisti tvrdia, že bolívijská strana jazera Titicaca je oveľa krajšia, mne sa však peruánska strana páčila oveľa viac. Nielen pre jazero samotné, ale aj pre kvalitu služieb a prístup domácich. Peruánci sú totiž vo všeobecnosti oveľa priateľskejší a ústretovejší ako Bolívijci.

V Pune vám ponúknu jednodňový alebo dvojdňový výlet. Rozdiel je len v tom, že pri jednodňovom nestrávite noc na ostrove (Taquile alebo Amantani) s domácimi v ich príbytkoch, pozriete si však jeden z umelo vytvorených plávajúcich ostrovov. Každý z týchto ostrovčekov má svojho náčelníka, ktorý má na starosti chod ostrova a niekoľko desiatok jeho obyvateľov z kmeňa Uru. Vysvetlí vám ako sa dá taký plávajúci postaviť a že jednej rodine to trvá viac než rok. Na výlete vás taktiež prevezú na vlastnoručne vyrobenom člne a ak chcete, môžete ochutnať aj rastlinu „totora,“ ktorá rastie na jazere a pripomína rákosie a v minulosti bola okrem rýb hlavným zdrojom potravy.

Cena jednodňového výletu je približne 35 soles aj s obedom, najlacnejším variantom je prísť do prístavu ráno o 7:30 a priamo na mieste sa informovať u sprievodcov, ktorý z nich ešte má voľné miesta.

 

Bolívijská strana – Copacabana

 

Z mesta Copacabana môžete navštíviť prírodné ostrovy Isla del Sol alebo Isla de Luna. Nečakajte však, že vás budú po ulici naháňať cestovní agenti a ponúkať vám zájazdy. V Bolívii musíte vyvinúť snahu vy a tešiť sa, ak vám niekto nie práve s nadšením v hlase odpovie. Po trojhodinovej plavbe vás potom vysadia na Isla del Sol (obojsmerný lístok stojí približne 30 bolivianos), od ostatných turistov sa cestou dozviete kde a kedy musíte byť, aby ste nezmeškali plavbu naspäť, kapitán lode sa totiž s podávaním informácií dvakrát unúvať nebude. Ak si želáte, môžete si vypočuť krátky výklad sprievodcu a napiť sa z prameňa lásky, večnej mladosti či bohatstva (free walking tour- očakáva sa však, že mu na konci prispejete drobnými). Z jednej strany ostrova sa potom prejdete na druhú, cestou od vás ale každých päť krokov budú pýtať „vstupné“. Ostrov je totiž majetkom rôznych komunít, ktoré na ňom žijú, a tak platíte pri každom vstupe na jednotlivé územia. Tento detail vám v agentúre samozrejme zabudli oznámiť.


Mohlo by vás zaujať:


 

Autor: Zuzana Marková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Marková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa