Na Mayskej Riviére sa ľudia opaľujú pod pyramídami a potápajú s obrovskými korytnačkami

2016-02-28 07:00:00 |   |    | 

Tajomná postava sa blíži k pyramíde nad plážou. Je šero, slnko zapadá, a tak nie je vidieť, čo presne robí. Je to niekto, kto tu chce vykonať nejaký rituál ako starí Mayovia? Možno áno, zdvíha akýsi predmet nad hlavu a… cvak, fotí si západ slnka. Fotoaparát je v okolí najrozšírenejšou zbraňou. Čo všetko tu naň turisti zachytávajú?



 

Vybrali sme 4 + 1 obľúbené a zaujímavé miesto takzvanej „Mayskej Riviéry“, ktorá leží v Mexiku na východe polostrova Yucatán. Teda skôr v južnej časti východného pobrežia Yucatánu. Nesprávne do tejto oblasti občas zaraďujú i Cancún, ten však leží o niečo severnejšie. Je to sem z neho naozaj len na skok, a preto sa zmienime aj o ňom (to je avizované „+ 1“).

 

Pri haďom Cancúne majú ženy svoj ostrov

 

Cancún sa tradične stáva cieľom výletov tých, ktorí sa prišli slniť na Mayskú Riviéru (platí to aj naopak), takže ho nemožno vynechať. A prečo je taký obľúbený? Že by preto, lebo tu žije zlatý had? Ako miesto, kde bájny tvor býva, sa totiž prekladá názov ostrova. Podľa inej verzie však názov znie fádnejšie: „hadie hniezdo“. Ako to je v skutočnosti, to už dnes od zakladateľov tunajšieho mayského osídlenia nezistíme.

Čo však vieme určite, je to, že sem všetkých láka more tyrkysovej farby a blízkosť druhého najdlhšieho koralového útesu na svete. Keď k tomu pripočítame neďaleké pyramídy a ďalšie indiánske pamiatky, dostávame miesto s vysokým koeficientom romantiky. Nemožno sa teda čudovať, že sem každý rok prichádzajú desiatky tisíc párov, aby si povedali svoje „áno“.

Vďaka tomu sa cancúnske letisko stalo druhým najvyťaženejším v krajine a v lokalite vyrástli prvotriedne hotely s ponukami luxusných služieb. Hosťom trebárs zariadia výlet na populárny Isla Mujeres – Ostrov žien. Našlo sa tu veľké množstvo zobrazení bohýň ženského pohlavia, odtiaľto onen názov.

 

V Akumale vás nechajú potápať sa s korytnačkami

 

Dostávame sa teraz priamo na Mayskú Riviéru. Jedným z najpopulárnejších a najkrajších miest oblasti je pláž Akumal medzi letoviskami Tulum a Playa del Carmen. Akumal sa stala známou vďaka prítomností veľkých korytnačiek, s ktorými sa tu ľudia kúpu a potápajú.

 

Tulum: Vydajte sa v plavkách k pyramídam!

 

Keď už padla zmienka o kúpeľnom meste Tulum, musíme sa pri ňom na chvíľku zastaviť. Napriek zvyšujúcemu sa povedomiu o tomto letovisku si turisti sústavne pochvaľujú, že ich tu na plážach stále nie je tak veľa. A pritom majú jednu z najfotografovanejších atrakcií celého Mexika – pyramídu, od ktorej zídete po schodisku a ocitnete sa na pláži.

Také vysnené spojenie poznávania unikátnej stovky rokov starej pamiatky a relaxácie pri vyhriatom mori môže ponúknuť máloktoré miesto na svete. Dojem z indiánskej stavby umocňuje to, že stojí na asi dvanásťmetrovom útese týčiacom sa nad morom.

 

Playa del Carmen – spoznajte mexickú oázu pokoja

 

Asi 40 minút jazdy od Tulum nájdeme ďalší hit Mayskej Riviéry – Playa del Carmen. Ide o pokojné až ospalé letovisko, kde si každý vychutnáva hlavne pokoj, pohodu a únik od všedných starostí. Síce to tu „nežije“ nočným životom tak ako v Cancúne, ale práve to je najväčšia miestna výhoda.

 

Xel Ha je rajom ekoturistiky

 

Ako posledné si ukážeme Xel Ha, kde si návštevníci podobne ako na Akumalu vychutnávajú vyčíňanie korytnačiek, ale i delfínov a ďalších živočíchov. Množstvo živočíšnych i rastlinných druhov je tu skutočne veľké, a preto oblasti Sian Kaan a Punta Allen ľudia radi navštevujú – predovšetkým obľúbenú prírodnú rezerváciu s lagúnou, kde sa dá šnorchlovať a objavovať podvodné jaskyne.

Pokiaľ sa vám Mexiko zapáčilo, tak vedzte, že po vianočných a novoročných sviatkoch býva v turistických letoviskách o niečo viac miesta a ani tieto kraje netvoria výnimku. Urobte si radosť a vyrazte za slnkom vyhriatym Karibským morom!

 

 

Praktické informácie – Mexiko

 

Čo by ste mali vedieť, skôr ako sa vydáte do Mexika?

Vstupné podmienky

Pokiaľ pobyt nepresiahne 180 dní a jeho cieľom nie je zárobková činnosť, môžu obyvatelia Slovenskej republiky s platným pasom cestovať do Mexika bez víz. Pri prekročení hranice alebo v lietadle musí každý vyplniť hraničnú priepustku, ktorej druhú polovicu odovzdáva pri odchode alebo odlete. Mexickí úradníci si tak skontrolujú, či ste neprekročili povolenú dobu pobytu.

Zdravie

Pre vstup do krajiny sa nevyžaduje žiadne očkovanie. V prípade potreby je lekárska starostlivosť v letoviskách na vysokej úrovni. Neodporúča sa piť vodu z kohútika, lepšie je kupovať ju v plastových alebo sklenených fľašiach.

Mena

Platnou menou je mexické peso rozdelené do 100 centavos. Vo všetkých turistických centrách je veľký počet zmenární a krajina akceptuje prakticky všetky druhy platobných kariet. Pre výmenu je najlepšie mať americké doláre.

Úradný jazyk

Úradným jazykom je španielčina, ale v turistických centrách sa dá dohovoriť po anglicky.

Letecké spojenie s Mayskou riviérou

Turisti, ktorí majú v pláne navštíviť Mayskú riviéru, pristávajú väčšinou na letisku v Cancúne. Z Prahy sa tam najlepšie dostanú s prestupom v Amsterdame alebo vo Frankfurte a Newarku.

Cestovné kancelárie vypravujú do Mexika charterové lety, hlavne keď v Európe vyčíňa zima. Väčšina ich využíva dobu, kedy je v Mexiku najlepšie počasie, teda na začiatku roka.

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Poďte na Mayskú riviéru!: Spoznajte piesčité mexické pláže v okolí mesta Cancún v rámci all inclusive zájazdov s českým delegátom. Môžete sa vydať na výlety k tajomným pyramídam Chichén Itzá, kde vás prevedie skúsený mayský sprievodca, prezrieť si pobrežnú pevnosť Tulum, prírodné rezervácie Xel Ha alebo sa potápať s delfínmi!
  • Kde nájdete rodisko bohov?: Mexiko okrem priezračných tyrkysových karibských vôd ponúka tiež dych berúce exkurzie do mayskej histórie a kultúry. Meno pyramídového mesta Teotihuacán sa spája s kmeňmi Toltékov, Aztékov i Otomíov - poďte si prečítať, ako to teda vlastne bolo. Na poznávaciu cestu vás vezme článok na portáli, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Dobyte Severný pól!: Zažite spolu s českým sprievodcom nevšednú cestu na Severný pól obrovským atómovým ľadoborcom. Uprostred horúceho júla sa osviežite medzi tučniakmi a mrožmi a dostanete sa až na Severný pól. Povezie vás 160 metrov dlhý ľadoborec s dvomi nukleárnymi reaktormi. Okrem samotného dobytia Severného pólu si vychutnáte najsevernejšie barbecue na svete, môžete si zaplávať v Severnom ľadovom oceáne alebo zaletieť na neďaleké ostrovy Zeme Františka Jozefa s dych berúcou krajinou.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa