Exotická aj nebezpečná Venezuela – Aké unikáty ukrýva?

2016-02-27 07:00:00 |   |    | 

Exotické krajiny nám obvykle ponúkajú nádhernú, často nedotknutú prírodu a pohľad na to, ako to mohlo vyzerať na Zemi kedysi. Potom sa však môže začať skúsený cestovateľ trošku nudiť, pretože ponuka možností ako tráviť voľný čas sa rýchlo minie. Venezuela je v tomto trochu iná. Tešiť sa môžete na nádherné pláže i exotické rastliny. No popri tom vám ponúknu aj zaujímavú kultúru, adrenalínové zábavky a kus histórie.



 

Lanovka Mérida

 

Jedna z najväčších zaujímavostí v tejto krajine je lanovka, ktorá sa môže pochváliť rekordmi v najvyššom prevýšení počas jazdy a zároveň aj najdlhšou dráhou. V minulosti to boli štyri samostatné lanovky, ktoré spojili do jednej viac ako dvanásť kilometrovej dráhy. Prechádzali zaujímavým terénom od lesných častí až po pusté rokliny a ponúkali tak jednu z najkrajších vyhliadkových trás vôbec. V súčasnosti lanovku rekonštruujú, no po viacerých predĺženiach má byť počas leta konečne definitívne sprístupnená i pre turistov. Práce na nej komplikuje práve náročný terén a zlé počasie.

 

Vodopád Angel

 

S lanovkou o pozornosť súperí vodopád Angel, ktorý sa taktiež bije o turistické prvenstvo vo Venezuele. Nachádza sa v národnom parku Canaima a je najdlhším vodopádom v krajine a zároveň najvyšším neprerušeným vodopádom na svete. Voda z neho steká v úseku takmer jeden kilometer. Dych berúce predstavenie je navyše obklopené nádhernou prírodou, takže si tam môžete urobiť i pár túr. Treba si však správne vybrať obdobie návštevy, pretože v čase sucha na ňom nie je vodu takmer vidieť a prichádzate o veľké divadlo pani Prírody.

 

Los Roques

 

Pokiaľ ste fanúšikom skôr nedotknutej prírody, v tom prípade si to namierte rovno do Los Roques. Pretože práve tam vláda zriadila jednu z najvzácnejších chránených prírodných rezervácií. Ide o časť Venezuely, ktorá má dlhé piesočné pláže, nádherné čisté more a fantastický podmorský svet. K tomu ešte pridávajú ako bonus aj krásne rastliny a neobvyklé zvieratká typické pre túto oblasť. Časť Los Roques je neobývaná a uchováva si tak vzácny pôvodný kolorit. V tej druhej časti vznikli malé turistické osady, ktoré sa však špecializujú iba na prísne obmedzenú ponuku cestovného ruchu, aby o ten svoj raj tak skoro neprišli.

 

Hora Roraima

 

Tento národný park sa nachádza rovnako ako samotná hora na rozmedzí troch štátov. Najväčšia časť Roraimy však sídli priamo vo Venezuele. Ide o vzácnu horu, ktorá by mala byť dôkazom toho, ako vyzerala Zem ešte predtým, ako sme ju zaľudnili. Navyše leží v oblasti dažďových pralesov, vďaka čomu tu nachádzame vzácnu kombináciu dnes už cenných prírodných zázrakov. Terén okolo hory je zložitý a je veľmi náročné sa na ňu dostať, no napriek tomu sem prúdi mnoho turistov.

 

Národný park Coro

 

Táto atrakcia sa nachádza pri rovnomennom meste. Navyše je veľmi dobre dostupný, takže patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie v krajine. Jeho výnimočnosť spočíva v púštnej oblasti. Môžete si tam vyskúšať, aké je to putovať pre nás exotickou krajinou a aký je to pocit, keď pred sebou nemáte nič, iba púšť a horúce slnko. Ak sa bojíte, aby ste náhodou nezablúdili, môžete si vziať niektorého z miestnych sprievodcov. Druhá časť parku však tvorí pobrežie a taktiež pár soľných jazier.

 

Los Llanos

 

O tento kúsok nádhernej krajiny sa Venezuela delí s Kolumbiou. Ide opäť o krásnu oblasť, ktorá ponúka najmä úžasné možnosti pre safari. V lete je to ideálna lokalita pre pozorovanie vtákov. No oveľa cennejšie je pozorovanie migrujúcich zvierat. V Los Llanos sa darí najmä kapybarám, no možno tam vidieť aj krokodíly, pozor by ste mali dávať na anakondy.

 

Choroni

 

Ide o jednu z najobľúbenejších dovolenkových oblastí a to hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade sú to tunajšie pláže, ktoré ponúkajú perfektné vybavenie pre turistov a tí sa môžu spoľahnúť na kvalitné služby, čo nie je vo zvyšku krajiny samozrejmosťou. Z druhej strany si tam však môžete pozrieť aj nádhernú charakteristickú architektúru, ktorá má prvky typického koloniálneho štýlu.

 

Colonia Tovar

 

Po prekročení hraníc tohto mesta sa budete musieť uštipnúť, či sa vám náhodou nesníva. Pri pohľade na veľkú časť tunajšej architektúry totiž budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli v nejakej dedinke pod Alpami. Môže za to silný nemecký vplyv počas kolonizačného obdobia. Jedinečné skvosty sú doteraz chránenými domčekmi, ktoré sa ako vzácnosť uchovávajú pre ďalšie generácie.

Zdroj/autor: republica-de-venezuela.com, theultimatetravelcompany.co.uk, blog.ailolalatino.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa