Tajné miesta Vietnamu – Nedotknutá krása ryžových polí

2016-02-29 08:00:00 |   |    | 

Počuli ste už niekedy o Mu Cang Chai? Ide sa o jedny z najkrajších a najnavštevovanejších ryžových terás vo Vietname.



 

Dokonalé prepojenie človeka s prírodou

 

Nájdete ich v severnej časti krajiny, v provincii Yen Bai. A prečo sú vlastne tieto terasy tak vyhľadávane a navštevované? Pre svoju neopakovateľnú atmosféru, ktorú vytvára okolitá krajina v spojení s jej obyvateľmi. Domorodci sú dodnes chudobní a živia sa pestovaním ryže. Napriek tomu, sú veľmi srdeční a otvorení nielen domácim, ale i zahraničným turistom. Vďaka tomu tu nachádzame miesto, akých už veľa na svete niet. Panenská príroda spolu s krásou človeka vytvára svet taký, aký by mal byť a aký už možno nie je.

Medzi malebné miesta tohto regiónu patria: La Pan terasy, Lim Mong údolie či Khau Pha. Ryžové polia tu nachádzame vo výške okolo 1000 metrov nad morom. Medzi najčastejších návštevníkov patria fotografi hľadajúci priestor na vytvorenie jedinečnej fotografie. Zaujímavý je aj ráz polí - tie počas rok menia farbu. Najskôr sú krásne hráškovo zelené a neskôr, keď prichádza čas zberu, zožltnú. Ryža sa väčšinou zbiera v jesenných mesiacoch, septembri a októbri. Ak by ste si chceli tieto terasy do sýtosti prezrieť, odporúčame vám 50 kilometrovú cestu z mesta Tú Le do Mu Cang Chai. Na nej ich môžete podrobne preskúmať a pofotiť. Zaujímavé je, že túto nádhernú oblasť, kde sa harmonicky spája jedinečné dielo človeka s dokonalosťou prírody, nenájdete skoro v žiadnych cestovateľských príručkách či bedekroch.

Podobne je na tom i ďalšia pomerne neznáma prírodná pamiatka, Bac Son údolie. Ak patríte medzi milovníkov nedotknutej prírody a vedeli by ste v nej stráviť veľa času, tak toto je miesto pre vás. Údolie sa nachádza neďaleko Hanoja (iba 160 km) a je k nemu pomerne ľahký prístup. Po ceste sem objavíte džungľu, krásne hory, vidiecke sídla a milých a srdečných ľudí. Tí vám veľmi radi predstavia niektoré remeslá, dokonca u nich môžete prenocovať. Ich pohostinnosť nepozná hraníc, a tak sa možno naučíte stavať malé domčeky rovnako dobre ako domáci. Budete však potrebovať kus talentu, odhodlania a chuti pracovať. Alebo sa chcete naučiť pestovať ryžu? To tu budete musieť stráviť dlhší čas, ale naučiť sa to dá. V samotnej podstate sa môžete naučiť všetko, čo títo ľudia vedia a oni vás to veľmi radi naučia. Stanete sa tak ázijským poľnohospodárom či záhradníkom a svoje skúsenosti zužitkujete aj u vás doma, záleží len na vás.

V Bac Son údolí toho objavíte oveľa viac, medzi najčarovnejšie miesta ktoré sa oplatí navštíviť patrí Ba Be jazero či Gioco vodopád.

 

To najdôležitejšie a najkrajšie, čo si môžeme odniesť odtiaľto je poznanie, že všetka ľudská činnosť by nemala smerovať k ničeniu Zeme, ale naopak mala by byť v súlade s ňou. Že sa to dá môžeme sledovať na rôznych miestach našej planéty, ale i tu vo Vietname. Túžite po relaxe a oddychu, zároveň však chcete spoznávať nové miesta? Potom sú pre vás ako stvorené miesta Mu Cang Chai a Bac Son údolie. Nájdete v nich nielen dokonalý relax v srdci prírody, ale i nečakané prekvapenia či dobrodružstvá.

Zdroje/autor: vietnamtriptips.com, vietnamwiki.net, vietnamcoracle.com, handspan.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa