Pôvabná i tajuplná cesta po Južnej Amerike: Cvičisko NASA i chodiace sochy

2016-05-19 12:00:00 |   |    | 

Od severu z prístavu Caracas na juh ku „koncu sveta” v Ushuaie je to vzdušnou čiarou vyše 7260 kilometrov. Prejsť aspoň časť tohto farebného kontinentu, to je veľká výzva. Ale naozaj sa to vyplatí. Veď v Andách majú vyše sto šesťtisícových vrcholov, obďaleč nájdeme púšť, soľnú pláň, na východe svetoznáme pláže a na juhu úchvatné ľadovce. Všetko sa stihnúť nedá, ale existujú preverené trasy, na ktorých toho uvidíme dosť. Poďme si prejsť takzvanú „UNESCO Road”.



 

UNESCO Road je trasa, po ktorej sa počas troch týždňov dostanete z Európy do ekvádorského Quita, prejdete Peru, Bolíviu, Chile, Veľkonočný ostrov a na 22. deň sa vraciate domov. Pri tom spoznáte niektoré slávne miesta zo zoznamu svetového dedičstva organizácie UNESCO. Patria medzi ne napríklad známe „chodiace sochy“.

Všetko začína v Quite. Majestátna bazilika a množstvo kaplniek, kláštorov a kostolíkov pod vysokými kopcami v čele so sopkou Pichincha vytvára jedinečnú atmosféru ekvádorského hlavného mesta. Odtiaľto vedie cesta do Peru cez pamätník rovníka, kde si každý skúša, aké je to stáť zároveň na južnej i severnej pologuli, pôvabné indiánske mestečko Otavalo, Cuencu a Guayaquil.

 

Krajina, ktorá horami a zlatom oplýva

Ani v Peru nie je jednoduché vybrať si medzi mnohými lákadlami. UNESCO Road tu vedie okrem iného okolo pomníka pod Huascaránom, kde v roku 1970 zahynuli pod lavínou členovia československej výpravy. Pochmúrnu náladu si potom turista vylepší pri pozorovaní prírodných krás v oblasti Isla Incahuasi, či už ide o planinu posiatu sopečnými horninami, alebo miesto plné obrovských kaktusov.

Z Peru pokračuje cesta do Bolívie. Tu na ceste vedúcej cez La Paz (s trblietajúcimi sa exponátmi v múzeu zlata), Potosí, Uyuni a Villamar uvidia cestovatelia mnoho nádherných miest - nasledujúce fotografie hovoria za všetko.

 

Chile: Je tu všetko - gejzíry, ruka v púšti i mesačná krajina

A už je tu Chile s jeho pokladmi, pár z nich si teraz ukážeme. Jedno úchvatné miesto zvané El Tatio patrí k najväčším a najvyššie položeným poliam geotermálnych prameňov na svete. Tunajšie gejzíry vyzerajú najlepšie v prítmí chladných ranných hodín, ale i vo zvyšku dňa ide o úžasný pohľad. Stĺpce pary stúpajú desiatky metrov do vzduchu, kvapky sa rozlietavajú do všetkých strán a vo svite slnka vytvárajú svetelnú show.

Krivda, žiaľ a samota

Tieto emócie podľa autora Maria Irarrázabala jeho železno-cementová socha ruky z fotografie znázorňuje. Týči sa do výšky 11 metrov a nájdeme ju v chilskej púšti Atacama neďaleko mesta Antofagasta. „Mano del Desierto“, ako ruku nazývajú, bola vytvorená v roku 1992 a od začiatku púta veľkú pozornosť turistov.

V púšti Atacama zas nájdeme miesto zvané Moon Valley. Názov úplne zodpovedá tomu, čo tu nájdeme. Krajina vyzerá naozaj ako na Mesiaci, len slávna Armstrongova americká vlajka chýba. I keď Američanov stretnúť môžeme, a to priamo zamestnancov NASA. Tí, práve vďaka podobnosti prírodných podmienok s Mesiacom, tu testujú rôzne prístroje určené pre použitie vo vesmíre.

Chile predstavuje tiež ideálny východiskový bod pre výlet na tajomstvami opradené Veľkonočné ostrovy. Tunajšie obrovské sochy, ktoré domorodci premiestňovali do neuveriteľných vzdialeností, by ste si pri putovaní po Južnej Amerike rozhodne nemali nechať ujsť. Kto však preferuje skôr tradičné plážové poňatie dovolenky, má pre to na pobreží mnoho príležitostí.

Veľkonočné ostrovy

Český vedec Pavel Pavel našiel spôsob, ktorým domorodci pravdepodobne hýbali známymi sochami v tvare hláv. Pavlovo technické vysvetlenie operuje s oveľa menším počtom ľudí a lán, než s akým prišli jeho predchodcovia.

V tieni mohutných kamenných obrov zanikajú ďalšie zaujímavosti ostrovov. Ide trebárs o dedinu Orongo s maľbami „vtáčieho muža“, ústrednej postavy náboženského kultu. Za zmienku stojí tiež umelecký trh v Hanga Roa a jaskyňa Ana Kai Tangata so starobylými kresbami.

Na 35 kilometroch štvorcových hlavného ostrova žije necelých šesť tisíc obyvateľov. Celé územie patrí už vyše 130 rokov pod správu Chile.

Je potrebné nechať sa pred cestou do Južnej Ameriky očkovať?

Pred cestami po Južnej Amerike odborníci odporúčajú očkovanie proti týfusu, žltej zimnici, besnote a vírovej hepatitíde typu A, prípadne ešte záškrtu, osýpkam a hepatitíde typu B.

 

V našich končinách sa množia reštaurácie ponúkajúce tradičné pokrmy amerických indiánov. Jesť však tradične pripravovanú kukuričnú placku s čerstvými miestnymi ingredienciami a v autentickom prostredí pod 6000 metrov vysokými horami predstavuje zážitok úplne inej úrovne.

A vychutnať si túto dobrotu v prostredí ulíc plných typických juhoamerických stavieb, to zážitok ešte násobí. Pri tom prebieha poznávanie západnej časti Južnej Ameriky príjemnejšie. Táto jedinečná časť sveta však ponúka úžasné zážitky i bez jedla.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa s nami do Ameriky! Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Ameriku a držiteľ prestížnych ocenení TTG Trawel Awards za zájazdy do Ázie a do Ameriky, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov za krásami prírody:

 

Spoznajte zaujímavosti a pamiatky patriace k svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO.  Za 

tri týždne prejdete celý západ Južnej Ameriky a uvidíte drsnú krásu veľhôr v Andách, púšť Atacama, mystické indiánske mestá a mnoho ďalšieho. Vydajte sa s nami za more!

 

Obrovská ruka v púšti Atacama nie je na juhoamerickom kontinente ojedinelá. Čí to bol nápad a

kde inde vo svete ešte môžete ruku vidieť? To všetko sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Južná Amerika vás zas tak neláka a radšej by ste spoznávali severnú časť amerického kontinentu?

Poďte sa pozrieť na úžasný americký severozápad! Očarujúce scenérie pri jazere a horách v oblasti okolo Grand Teton a pri fascinujúcich gejzíroch národného parku Yellowstone môžete navštíviť s nami. Vydajte sa za medveďmi, k nádherným jazerám a do hlbokých lesov amerického severozápadu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa