Šialenci v sudoch a pršiplášte: Vitajte pri Niagarských vodopádoch

2016-06-11 00:00:01 |   |    | 

Ľudia v pláštenkách plaviaci sa na lodi do bezprostrednej blízkosti padajúcej vody. Zľava, sprava i spredu ich bombardujú kvapky odlietavajúce z ohromujúcej masy prúdov Niagary. Toto prežijete málokde. Niektorí si to ešte vylepšujú bláznivými kúskami pri jazde po vodopádoch na všetkom možnom.



 

Rieka Niagara sa nad svojím najfotografovanejším miestom rozdeľuje do troch vodopádov – dva z nich sa nachádzajú na americkom území, o ten tretí sa USA delia s Kanadou. Treba podotknúť, že je to ten najkrajší, najpopulárnejší a tiež najbohatší z celej trojice. Nazýva sa Podkova a pretečie ním 90 % objemu vody rozdelenej rieky. Na Americký vodopád a Nevestin závoj zostáva dohromady 10 %.

Práve odtiaľto z Podkovy pochádzajú známe fotky, na ktorých sa ľudia v pláštenkách plavia na lodi do bezprostrednej blízkosti padajúcej vody, pristávajú na nich kvapky a vľavo, vpravo i pred nimi padá Niagara. Tento zážitok by si nemal nechať ujsť nikto, kto sa vypraví až sem.

 

Celé nezamrzli už viac než 260 rokov

Ale vodopády nie vždy hučia a prskajú na všetky strany. Občas príde taká veľká zima, že väčšina prúdov zamrzne a z inokedy mohutnej vodnej masy sa stanú ľadové kvaple, medzi ktorými sa derie dole niekoľko potôčikov. V roku 1848 však prišla taká tuhá zima, že vodopády sa zastavili úplne po celej šírke.

Niagara – trpaslík, ktorý zatieňuje obrov

To, že v Amerike dostávajú veľa publicity mohutné brazílske vodopády Iguazú a tiež tie najdlhšie na svete – Salto Angel – to sa dá pochopiť. Ale na počudovanie väčšina turistov vyhľadáva na amerických kontinentoch hlavne Niagarské vodopády, trpaslíka s vodou padajúcou „len“ z päťdesiatich dvoch metrov.

Najväčšia atrakcia na rieke Niagara ťaží predovšetkým z toho, že sa nachádza na hranici husto obývaných oblastí – z americkej strany devätnásťmiliónový štát New York a z kanadskej Ontario, najľudnatejšia provincia krajiny.

Určite však priťahujú aj ich príbehy. Tých možno o vodopádoch na Niagare rozprávať niekoľko. Zaujímavé je napríklad to, že niekedy pred 11 až 12 tisícmi rokov sa vodopády nachádzali o 12 kilometrov ďalej po prúde rieky. Voda však časom ukrajovala podložie (niekedy i 1,5 metra za rok), až sa jej prepad dostal do súčasnej polohy.

Génius, ktorý miloval holuba

Svoje životné príbehy spojilo významne s Niagarou i vedecké eso Nikola Tesla. Počas súboja o kráľa elektriny s Thomasom Alvom Edisonom tu nechal postaviť elektráreň, s ktorou sa mu podarilo dokázať výhody striedavého prúdu v porovnaní s Edisonovým jednosmerným. Napriek všetkému úspechu však Tesla svoj život nedožíval v sláve a bohatstve. Zomrel chudobný a sužovaný mnohými fóbiami. Mal odpor ku guľatým veciam, príbory si pred použitím otrel osemnástimi obrúskami.  Keď do parku prestal lietať jeho obľúbený holub, zrútil sa.

 

Scenéria nepodlieha len rozmarom počasia, ale i technikov elektrární. Celkovo sa v oblasti Niagary nachádza päť vodných elektrární, okrem iného i tá vôbec najväčšia na americkej strane hraníc.

Navrhol ju slávny fyzik Nikola Tesla, ktorý tak so svojím striedavým prúdom v boji o dominanciu na americkom trhu definitívne porazil Edisonov jednosmerný prúd. Produkciu elektrárne ovplyvňuje to, koľko do nej jej zamestnanci privedú vody. Všetko riadia len oni a môžu do elektrárne odkloniť trebárs všetku vodu z vodopádov.

 

Pozor, vyletia stovky miliónov vtáčikov

K Niagarským vodopádom zamieri každý rok približne 12 miliónov turistov, ktorí tu urobia stovky miliónov fotiek. Nie je div, že vodopády patria k 15 najfotografovanejším miestam planéty. Dravá voda tu vytvorila medzi ErijskýmOntarijským jazerom naozaj unikátne vodopády.

Niagara láka okrem klasických turistov s fotoaparátmi a kamerami tiež odvážlivcov snažiacich sa splaviť ich v sude. Po internete koluje vtip, že ľudia sa snažia doplaviť sa v sude dole, zatiaľ čo akčný hrdina Chuck Norris dávno vyplával po Niagarských vodopádoch hore v lepenkovej škatuli. Za reálnejšie považujeme skôr to prvé.

Isté je, že Podkovu, Nevestin závoj i Americký vodopád ľudia milujú a radi sa k nim vydávajú na lodiach. S tým im často pomáhajú cestovné kancelárie. Tie české zamerané na zájazdy do Ameriky majú v ponukách mnoho zájazdov, v rámci ktorých zabezpečujú vstupy k najväčším atrakciám USA, ku ktorým patria i úžasné Niagarské vodopády.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do USA:

 

Vychutnajte si New York a Niagaru!


Vydajte sa s českým sprievodcom na najzaujímavejšie miesta východu USA. Dostanete sa loďou priamo k soche SlobodyNiagarským vodopádom, prejdete historické miesta hlavného mesta a spoznáte obrovský New York s najväčšou sieťou metra na svete. Uvidíte i jedno z najstarších miest USA – Filadelfiu – a hlavné mesto Washington. Čaká vás to najlepšie z východu Spojených štátov.

 

Jasné, Niagary…a čo tie ostatné?


Kde sa nachádzajú Niagarské vodopády, to vie snáď úplne každý. Viete však napríklad, kde hľadať najvyššie vodopády sveta? Vydajte sa s nami na objavnú cestu okolo sveta a spoznajte ďalšie krásne prírodné diela. Zoznámime vás s nimi prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Cestujte do Beverly Hills, národných parkov i Vegas!

Vydajte sa na 10 dní a 11 nocí na západ USA a doprajte si luxus a nádheru úžasných hotelov, reštaurácií a kasín v Las Vegas, ticho a pokoj medzi tisícročnými stromami NP Sequoia a úchvatné skalné útvary vo Veľkom a Bryceovom kaňone. Pozriete sa tiež do Los Angeles a jeho predmestí boháčov (Beverly Hills a Santa Monica), na chýrne pobrežie Big Sur a prejdete sa okolo hviezd na Chodníku slávy.

Po celú dobu zájazdu je s vami český sprievodca.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock, pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa