Rio de Janeiro – samba pod piatimi kruhmi

2016-06-16 00:00:01 |   |    | 

Mesiac august sa pomaly blíži a s ním aj XXXI. Letné olympijské hry v Brazílii. Pozrite sa s nami na tohtoročného hostiteľa a spoznajte veľkomesto, kam sa už čoskoro uprú oči miliónov športových fanúšikov z celého sveta.



 

Rio de Janeiro sa nachádza v juhovýchodnej Brazílii a jeho metropolitná oblasť má približne 12 miliónov obyvateľov, vďaka čomu mu patrí druhá priečka v celom štáte. Viac ako dve storočia bolo Rio jeho hlavným mestom, v roku 1960 prebralo tento štatút nové mesto Brazília.

Symbolom mesta, ako isto všetci vieme, je gigantická socha Ježiša Krista Vykupiteľa (Cristo Redentor). Vysoká je 30 metrov a stojí na osemmetrovom podstavci, vo vnútri ktorého je ukrytá kaplnka. Nachádza sa na vrchu Corcovado, odkiaľ je výhľad na celé Rio de Janeiro. Otvorená náruč Krista má symbolizovať pohostinnosť a prívetivosť Brazílčanov.

Veľkomesto je samozrejme známe i veľkolepým karnevalom, sambou, nádhernými plážami s bielym pieskom (ako je Copacabana a Ipanema). Prvá zo spomínaných patrí medzi najznámejšie pláže na našej planéte a nachádza sa v Zona Sul. Atmosféra na nej je veľmi autentická a neopakovateľná, nájdete tu zmes rôznych kultúr a jazykov. Ľudia sú tu pestro oblečení a milujú zábavu, kto si chce užiť Copacabanu, musí si na nej zatancovať pravú brazílsku sambu.

Je tu leto a určite počas neho siahnete po tzv. „žabkách“ alebo flip-flop obuvi. Jej „rodiskom“ je pravdepodobne pobrežie Ipanemy, kde nájdete zmes mnohých kultúr a o horúce letné dni tu nie je núdza. Slovo „ipanema“ znamená v preklade „zlé, nebezpečné vlny,“ preto by ste si mali dávať pozor na silné spodné prúdy a obrovské vlny. Najlepšie je sledovať miestnych obyvateľov a plávať iba tam, kde oni.

Turistami vyhľadávaná je i Jardim Botanico, exotická botanická záhrada s viac ako 5000 druhmi rastlín. Voľná je hlavne počas pracovného týždňa, počas víkendov sa tu pohybuje množstvo domácich spolu s rodinami.

Ak ste nenavštívili Pao de Acúcar (v preklade Cukrová homoľa), akoby ste v Riu vôbec neboli. Tento rozprávkovo vyzerajúci kopec ponúka nádherné panoramatické výhľady na celé mesto. Na jeho vrchol vás vyvezú dve lanovky.

Poriadne si užiť „vodné šialenstvo“ si nemusíte len na prekrásnych plážach, ale aj v Rio Water Planet, najväčšom akvaparku v Latinskej Amerike. Okrem iného ponúka zábavný vodný park aj vodopády, umelé pláže a rieky na raftovanie. Ak si chcete užiť väčší adrenalín, navštívte Kart Planet (otvorenú dráhu pre motokáry), Rio Show Planet (aréna na predstavenie) či Rio Circus Planet.

Po skvelých zážitkoch určite vyhladnete, preto si nezabudnite dať feijoada, brazílske národné jedlo. Jeho základom je ryža, čierna fazuľa či slanina a chutí fantasticky.

A ako sa sem dostať? V Rio de Janeiro sa nachádza medzinárodné letisko Galeao – Antonio Carlos Jobi (alebo jednoducho Galeao), ležiace približne 20 kilometrov od centra mesta a hlavných hotelov.  Metro má dve linky s celkovou dĺžkou 42 kilometrov a s 32 stanicami. Celá verejná doprava je v meste pomerne lacná a efektívna, na väčšinu miest sa dostanete buď metrom (počas pondelka až soboty premáva od 05:00 do 24:00 a v nedeľu od 07:00 do 23:00), autobusom či taxíkom. Napríklad cesta taxíkom zo Zona Sul do centra vás vyjde asi 20 BRL a z letiska na Copacabanu asi 50 BRL. Hodnota jedného brazílskeho realu je pritom asi štvrť eura, takže si pre lepšiu predstavu treba ceny v miestnej mene deliť štyrmi.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa