Guadeloupe a Dominika: Plážové raje s horúcim jazerom, kde si pivo nevychladíte

2016-07-09 00:00:01 |   |    | 

Ležíte si na pláži, nohami sa pohrávate s jemným pieskom, nad vami sa v ľahkom vetríku občas zavlnia listy paliem a vy si každým kúskom tela vychutnávate slnečné lúče. Keď si chcete svoj pobyt spestriť, vyrazíte do hôr. Vitajte na Malých Antilách.



 

Konkrétne na ostrovoch Guadeloupe a Dominika. Nie, nesplietli sme sa – naozaj myslíme Dominiku, a nie Dominikánu, teda Dominikánsku republiku. Na rozdiel od nej tieto dva ostrovy totiž ponúkajú  trochu iné zážitky.

 

Dominika – ostrov s jazerom, v ktorom stále vyviera voda

Na rozdiel od - pre turistov - notoricky známej Dominikánskej republiky je ostrov Dominika rozmanitejší, jeho príroda je divokejšia a kľukatí sa tu len jedna cesta, tá, ktorá vedie po pobreží. Preto je pre časť turistov zaujímavejšia a krajšia – to už si však každý musí posúdiť sám.

Samostatný štát a zároveň ostrov Dominika je súčasťou súostrovia Malé Antily a nachádza sa medzi Guadeloupe a Martinikom, dvomi francúzskymi zámorskými departementmi. Zatiaľ čo po Dominikáne baží nejeden cestovateľ, na Dominiku sa vydávajú naozajstní pôžitkári, ktorí chcú viac než len krásne dlhé pláže.

Takí pôžitkári sem lietajú za plážami s čiernym pieskom, za sírnymi prameňmi, farebnými potokmi alebo za horami. A tiež za jazerom Boiling Lake, v ktorého strede vyviera vriaca voda a hladinu zahaľujú stále oblaky pary. V jazere sa naozaj kúpať nedá a pivo si v ňom tiež nevychladíte – teplota vody je totiž asi 90°C.

Cesta k jazeru nie je ako prechádzka parkom

Ak budete chcieť vidieť Boiling Lake na vlastné oči, vydajte sa k nemu radšej so sprievodcom, zabaľte si poriadnu desiatu a nechoďte len tak v šľapkách – cesta cez Údolie prázdnoty, ktoré je takmer bez vegetácie, je totiž zložitejšia, než by sa mohlo zdať. Stretnete však niekoľko jazierok s teplou vodou, v ktorých sa vykúpať môžete, len musíte dávať dobrý pozor, do ktorého vstupujete, aby ste sa nespálili.

Dominiku vyhľadávajú skôr tí turisti, ktorí nechcú byť obklopení ďalšími tisíckami iných turistov. Rozhodne tu nie je komplex vedľa komplexu, atmosféra je celkovo komornejšia než trebárs v Dominikáne. Okrem výletu k jazeru alebo do hôr môžete tiež navštíviť miesta, kde sa natáčali Piráti z Karibiku alebo sa pozrieť do skanzenu Karibov a dozvedieť sa niečo o živote pôvodných obyvateľov.

 

Na otázku, aké je jazero hlboké, zatiaľ neexistuje jednoznačná odpoveď. Namerať sa podarilo hĺbku 60 metrov, ale v kotlíku, kde voda vyviera, by mohla dosiahnuť ešte prekvapivejšie hodnoty.

 

Guadeloupe – ostrov, odkiaľ si muži vozia Bois bande

Severný sused Dominiky, ostrov Guadeloupe (teda v skutočnosti dva ostrovy spojené mostmi s cestou), je najvzdialenejším regiónom Európskej únie na svete. Územie totiž patrí Francúzsku už od doby, kedy ho v roku 1635 Francúzi kolonizovali. Výnimkou bolo krátke obdobie švédskej a britskej okupácie. To, že ostrov patrí k Francúzsku, so sebou nesie nejednu výhodu – platí sa tu eurom, dohovoríte sa francúzsky a anglicky a na cestu sem nepotrebujete víza. Ste skrátka vo Francúzsku.

Guadeloupe je od Dominiky vzdialený asi 50 kilometrov, ale ponúka podobne krásne dobrodružstvo ako už spomínaná Dominika. Nielen nádherné pláže s komornejším množstvom turistov, ktoré sú obmývané tyrkysovou vodou oceánu, ale tiež husto zarastené pralesy a sem tam sopku, ktorá je – verte alebo nie – činná.

Koho na Dominike a Guadeloupe stretnete?

Pokiaľ si myslíte, že takto osamotene na ostrovoch v mori nikto nežije, potom vedzte, že tu nejakého toho domorodca stretnete.

Na Dominike žije asi 73 tisíc stálych obyvateľov, a to na 750 štvorcových kilometroch, čo je územie s veľkosťou jeden a pol Prahy. Viac než 90 % obyvateľov sú černosi, potomkovia afrických otrokov z dôb kolonializmu, asi 1,5 % z populácie sú Karibovia – potomkovia pôvodných obyvateľov.

Prevažná väčšina obyvateľov sú rímski katolíci a snáď so všetkými sa dá dohovoriť anglicky – angličtina je totiž tunajším úradným jazykom.

Ostrov Guadeloupe obýva takmer 402 tisíc obyvateľov na 1 680 štvorcových kilometroch. Ide o potomkov afrických otrokov a francúzskych osadníkov, nemôžeme nespomenúť tunajších mulatov – miešancov niekdajších otrokov a osadníkov. Drvivá väčšina obyvateľov sa hlási k rímskokatolíckemu vyznaniu a hovorí francúzsky, pretože práve francúzština je úradným jazykom.

 

Oba ostrovy Guadeloupe vyzerajú spoločne ako mierne pokrčený motýľ. Jedno jeho krídlo je pritom hornaté a jeho súčasťou je národný park okolo sopky La Soufriére, druhé krídlo je plochejšie a dominujú mu hlavne banánové a ananásové plantáže.

Najvyhľadávanejšou lokalitou na ostrove je letovisko Gosier, kam cestujú Európania i Američania, ale i gurmáni za kvalitným rumom a milovníci kreolskej kuchyne za najrôznejšími lahôdkami. Okrem pobytu na pláži môžete tiež vyskúšať niektoré vodné športy, prípadne si požičať auto a vydať sa na vlastnú päsť objavovať krásy ostrova – napríklad hlavné mesto Basse-Terre, kávové plantáže alebo mesto Point á Pitre.

Častým suvenírom, ktorý si odtiaľto vozí mužská časť turistov, je Bois bande – akási viagra na prírodnej báze, ktorú babky bylinkárky predávajú často vo veľkom.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Odpočiňte si na Dominike aktívne i pasívne

Vydajte sa na Dominiku, ktorá ponúka prekrásne pláže, hory, pralesy, sopky a trebárs i jazero, v ktorom stále vyviera vriaca voda. Príroda je tu až prekvapivo rozmanitá a davy turistov tu nestretnete. Skrátka taký komornejší Karibik.

 

Kam ísť pozorovať veľryby hrbaté?

Pokiaľ sa chystáte do Dominikány, nemali by ste si nechať ujsť jednu atrakciu: migráciu veľryby hrbatej k miestnym plážam, kde sa príslušníci tohto druhu rozmnožujú a rodia svoje mláďatá. Kde presne nájdete miesto, ktoré sa hrdí neoficiálnym titulom „najkrajší záliv na svete“, sa dočítate  na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Spoznajte Dominiku i Guadeloupe!

Urobte si krásnu dovolenku na ostrovoch Dominika a Gaudeloupe, v rôznorodej prírode, na krásnych plážach a v luxusnom hoteli. Odpočinku i poznania si užijete dosýta i vďaka meditačným programom alebo peším výpravám.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa