Bahamské ostrovy: Raj s najčistejším morom na svete

2016-07-02 00:00:01 |   |    | 

Bahamy sú Slovákom neslávne známe najmä ako "daňový raj", v skutočnosti je však toto miestom vďaka prekrásnym plážam a najčistejšiemu moru na svete ideálnou destináciou pre každého.



 

Slávny objaviteľ

Bahamské ostrovy  sa nachádzajú v Atlantickom oceáne juhovýchodne od Floridy a severovýchodne od Kuby. Tvorí ich približne 700 ostrovov a 2400 ostrovčekov. Objavil ich samotný Krištof Kolumbus, ktorý 12. októbra 1492 pristál na ostrove San Salvador. Väčšinu pôvodného obyvateľstva odviezli Španieli ako otrokov do zlatých baní na Kubu a Haiti. Na začiatku 17. storočia sa začali na ostrovoch usádzať Briti a v roku 1717 sa Bahamy stali britskou kolóniou. V roku 1973 získali nezávislosť, no hlavou štátu zostáva britská kráľovná Alžbeta II. , ktorú na ostrovoch zastupuje generálny guvernér. Väčšina obyvateľov obýva ostrovy Grand Bahama a New Providence, kde leží i hlavné mesto Nassau.

 

Najčistejšie more na svete

Bahamské ostrovy sú preslávené morskou vodou, ktorá je pravdepodobne najčistejšia na našej planéte (viditeľnosť na viac ako 60 metrov). Nachádza sa tu aj tretí najväčší bariérový útes, preto tu nájdete obrovské možnosti pre potápanie a šnorchlovanie. Prekrásnu okolitú prírodu môžete sledovať aj nad morskou hladinou. Turisti obľubujú najmä biele pláže, ktoré za svoju farbu vďačia geologickému podložiu. Nájdete ich po celých ostrovoch.

 

Krása ružových pláží

Výnimkou je pláž Pink Sands Beach na ostrove Harbour Island. Má netradičné ružovkasté zafarbenie, ktoré spôsobujú odumreté telá mikroskopického morského živočícha dierkavca (foraminifera). Ružové ulity sa po nespočetných prílivoch a odlivoch zmenšia na miniatúrne čiastočky zafarbujúce piesok tejto 5-kilometrovej pláže.

 

Unikátna kultúra a chute

Bahamy navštívia každý rok tisíce turistov a nie je to len prírodnými krásami, ale aj unikátnou kultúrou miestnych obyvateľov. Tí sú všeobecne známi ako pohostinní ľudia dodržiavajúci tradície svojich predkov. Jedinečnou je i tunajšia hudba, zmes anglických ľudových piesní a bahamského Goombay, akú si nemôžete vypočuť nikde inde na svete.

Originálnou je i miestna kuchyňa bohatá na pikantné a jedinečné chute. Jej jadro tvoria morské plody, ochutené limetkovou šťavou a korením. Najznámejšou domácou delikatesou je šalát s mušľami. Vychutnať si môžete i kraby, langusty a čerstvé ryby. Medzi obľúbené chladené nápoje patria Kalik a Sands (miestne pivá), prípadne koktejly. Veľmi obľúbený je najmä Sky Juice z kokosovej vody, sladkého mlieka a ginu.

 

Atraktívne tradície

Pri návšteve tejto časti sveta by ste nemali vynechať Junkanoo, neuveriteľne energický a farebný sprievod. Miestni obyvatelia sa oblečú do svetlých kostýmov a predvedú tradičný tanec za sprievodu zvonov, bubnov, rohov a píšťaliek. Každý rok sa navyše usporadúva „Junkanoo Summer Festival,“ kde môžete obdivovať sprievod všetkých obyvateľov Bahamských ostrovov.  Nezabudnite navštíviť ani miestne trhy, nájdete tam skvelé suveníry ako napríklad ručne vyrábané klobúky, rohože, košíky, výrobky z dreva a rôzne sladkosti.

 

Ak patríte medzi ľudí, ktorým nevadí dlhšie cestovanie, určite navštívte  Bahamy. Objavíte tu panenskú prírodu plnú prekvapení a zaujímavých obyvateľov s rôznymi zvykmi a tradíciami.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa