Nazca je jedno z najtajomnejších miest sveta: Poznajte jej ohromujúce obrazce

2016-08-07 00:00:01 |   |    | 

Pavúk s veľkosťou 45 metrov, kondor s rozpätím krídel 120 metrov. Také unikáty nájdete len v peruánskej Nazce v podobe obrovských obrazcov v pôde tamojšej planiny. Dodnes množstvo vedcov skúma, aký zmysel malo vytvorenie týchto až neuveriteľných kresieb. A kto ich vlastne do zeme vyryl?



 

Načrtneme najpravdepodobnejšie teórie vzniku kresieb v Nazce, ale nech už ich vytvoril ktokoľvek, isté je, že sa postaral o ohromne tajomné umelecké dielo. Dodnes ho ľudia z celého sveta prichádzajú obdivovať.

Najlepšie je to z výšky asi 150 metrov, kde sa pod nimi otvára úchvatný výhľad na viac než sto „geoglyfov“. Tak sa obrazce odborne nazývajú. Pre cestu za ich poznávaním sa teda pri výbere dopravného prostriedku vyplatí zvoliť lietadlo alebo helikoptéru.

Nájdeme tu geometrické tvary i pralesné pavúky, opice, kolibríky, veľryby a ďalšie zvieratá, ktoré vznikli odstránením vrchnej tmavej vulkanickej vrstvy pôdy, pod ktorou presvitá svetlý pieskovcový alebo vápencový podklad.

Tučniak uprostred púšte

Najslávnejším živočíchom v peruánskej Ice (najbližšom veľkom meste od planiny Nazca) je tučniak. Áno, čítate dobre. Býval na púšti a na vrchole síl meral takmer 1,5 metra. Tie doby však pominuli pred tridsiatimi miliónmi rokov. Obýval vtedy pre neho ešte priaznivú oblasť - púšť Atacama sa z nej stala až po jeho smrti. Skamenelinu prehistorického tučniaka objavili vedci až v roku 2007.

 

Vytvorili ich mimozemšťania?

Nazkánski Indiáni kedysi z tohto miesta zmizli dosť nečakane a náhle. Málo teda vieme nielen o obrazcoch, ale i o ich pravdepodobných tvorcoch. Alebo za ich vytvorením stoja mimozemšťania? Túto teóriu razí švajčiarsky záhadológ Erich von Däniken.

Iní bádatelia usudzujú, že ide o rituálne symboly vytvárané ako pocty bohom, ďalší ich považujú za obrovský astronomický kalendár alebo označenie miest s prameňmi podzemnej vody. Pravdy sa už asi ťažko dopátrame, a tak nám zostáva len pozorovať úchvatné kresby alebo na chvíľku zavrieť oči a predstavovať si, ako robotníci z radov Inkov podľa presných plánov dávnych inžinierov vykopávajú ryhy tvoriace gigantické obrazce.

 

To najlepšie z Južnej Ameriky

Mesto Nazca ponúka i množstvo trás pre dobrodružné výlety do susedstva. Morské pobrežie, veľhory, pláne s obrazcami a unikátne pohrebisko, to všetko sa nachádza v okolí. Okrem toho v okruhu asi tristo kilometrov odtiaľto sa nachádzajú CuscoLima, mestá zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pár stoviek kilometrov, to v rozľahlých krajinách Južnej Ameriky mnoho neznamená. A koniec koncov, ani najrozľahlejšie vysokohorské jazero Titicaca na hraniciach s Bolíviou nie je ďaleko.

To najlepšie z Peru

Aké ďalšie nádherná miesta ukrýva vysokohorská perla Južnej Ameriky – Peru? Pozrieme sa na najobľúbenejšie lokality vybrané turistami z celého sveta na cestovateľskom webe TripAdvisor.

Machu Picchu

Okrem obrazcov patrí k najväčším turistickým hitom Peru starodávne mesto Inkov. Machu Picchu čnie uprostred Ánd vo výške necelých 2500 metrov. V 16. storočí ho jeho obyvatelia náhle opustili. Dodnes nikto presne nevie, prečo sa to stalo. Jasné nie je ani to, pre aké účely miesto presne slúžilo. Peru je ohromne tajomná krajina, ktorú milujú tí, ktorí sa radi vydávajú za dobrodružstvom a majú radi záhady a tajomné príbehy.

Neprístupnosť starobylého mesta spôsobila, že stavby sa zachovali do našich dní vo výbornom stave.

Cusco

Historické centrum mesta Cusco láka na starobylé stavby miestnych obyvateľov, ktoré tu vďaka ich veľkej koncentrácii vytvárajú atmosféru dôb, kedy tu vládli Indiáni stavajúci ohromné vysokohorské mestá ako Machu Picchu.

Pôvabné sú tiež miestne malé krčmičky, v ktorých vám domorodci vysvetlia, ako podľa farby rozoznáte druhy kukuričného piva.

Museo Larco v Lime

Podľa TripAdvisoru je to po Machu Picchu druhé najobľúbenejšie miesto v krajine. Pokiaľ si potrebujete navodiť tú pravú atmosféru starého Peru plnú tajomných obradov, honosných chrámov a farbami pomaľovaných dedinčanov, príďte do tohto múzea. Spoznáte v ňom ťažký život starých Inkov, ale aj ich neuveriteľnú zručnosť a umenie pri tvorbe keramiky a šperkov.

 

Ale prečo sa vlastne z Nazcy vzďaľovať? Samotné mesto má tiež svoje kúzlo. Typické juhoamerické stavby tu kontrastujú s prvkami modernej turistickej destinácie. Prechádzka v kulisách štvrtí plných tradičnej indiánskej kultúry s vyústením na hlavnom námestí vyplnenom perfektne osvetlenou upravenou záhradou s kvetinovými ornamentmi? Sen!

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky dobrodružných poznávacích zájazdov do krajín juhoamerického kontinentu:

 

Vydajte sa za tajomstvom Peru!

Tajomná planina Nazca z fascinujúcimi obrazcami láka všetkých, ktorí majú radi akčnú dovolenku. Uvidíte tiež Machu Picchu, staroveké veľkomesto uprostred veľhôr. Vydajte sa s nami do Peru!

 

Tam, kde končí civilizácia

Lákajú vás viac ešte južnejšie diaľky Južnej Ameriky? Lákajú vás impozantné hory a chcete vidieť sýtu dúhu, ktorú u nás neuvidíte? Vydajte sa v zime do letných hôr chilského národného parku Torres del Paine. Na cestu vás vybaví informáciami článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

UNESCO Road po Južnej Amerike

Úplne výnimočný okruh, ktorý je pretkaný návštevou dvoch desiatok kultúrnych a historických pamiatok svetového dedičstva UNESCO a Veľkonočného ostrova. Na ceste strávite 3 týždne, dostatok odpočinku vám však poskytne zázemie 5* hotelov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa