Tajomstvo sopiek v Nikarague: Kto pri nich zanechal 2000 magických kameňov?

2018-03-18 00:00:00 |   |    | 

Šaman sa dáva do tanca, rituálne ohne horia a okolo znejú pravidelné rytmy bubnov. Chystá se obrad, na ktorého konci sa stane… nevieme čo. Život ľudí, ktorí obývali Ometepe, najväčší ostrov v jazere Nikaragua, je pre nás záhadou. Prečo po sebe zanechali zhruba 2000 kameňov s rytinami, ktoré sa nedarí rozlúštiť?



 

Ľudia v Nikarague majú naozaj skvelé možnosti, pokiaľ sa chcú ísť vykúpať. Dva oceány – na západe Tichý, na východe Atlantický a kúsok od tichomorských pláží ešte obrovské jazero Nikaragua, jedno z dvadsiatich najväčších jazier sveta. K nemu chodia nielen milovníci kúpania, ale tiež lúštitelia záhad. Obostiera ho totiž množstvo nezodpovedaných otázok. Už na prvý pohľad vidíme, že Ometepe nie je len taký hocaký ostrov. Tvoria ho dve sopky vystupujúce nad hladinu vodnej plochy. Tú väčšiu nazývajú Concepción (1610 metrov nad morom), menšia siaha do výšky 1394 metrov nad morom a jej názov je Maderas.

Netradičný vzhľad ostrova (dve sopky vyrastajúce z vody) pomáha šíreniu mnohých tajuplných a niekedy i trochu strašidelných legiend. O ľuďoch, ktorí tu kedysi žili, toho veľa nevieme. Rovnako tiež netušíme, na čo slúžili kamene, ktoré nájdeme všade okolo na ostrove. Nejde o obyčajné kamene. Tie tunajšie sú pokryté tajomnými kresbami.

V niektorých z nich možno identifikovať špirály alebo obrázky so zvieracími motívmi, pri iných sa význam obrázkov dá určiť len veľmi ťažko. Najväčšou záhadou však je, na čo vlastne slúžili. Celé prostredie so sopkami, legendami o starovekých indiánoch a tajuplnými kameňmi vytvára magickú atmosféru Ometepe.

Skvelá atmosféra je to, čo robí toto miesto krásnym. Nijako to nenarušujú ani ľudia, ktorí tu po stáročia žijú. Ostrov je dlhý 31 kilometrov, takže sa sem vojde niekoľko malých mestečiek. Najväčšie z nich obýva 4 tisíc ľudí. Veľkú časť jeho obyvateľov živí cestovný ruch, a tak sa na turistov usmievajú a sú veľmi milí.

 

Čo by ste o Nikarague mali vedieť

Nikaragua leží v Strednej Amerike medzi Pacifikom a Karibikom, medzi Hondurasom a Kostarikou. Jej rozlohu môžeme prirovnať k viac než dva a polnásobku rozlohy Slovenska, zato obyvateľov je tu takmer o polovicu menej než u nás. Hovorí sa tu španielsky a kultúra je tej našej veľmi podobná, až na vplyvy kolonializmu – Nikaragua je totiž kresťanská.

Nikaragua je jedným z najchudobnejších štátov Latinskej Ameriky, jej ekonomika sa značne spolieha na export, a to predovšetkým na export hovädzieho mäsa, morských plodov, cukru, fazule a samozrejme kávy.

Ako platidlo sa používa nikaragujská córdoba. Za 1 euro ich dostanete zhruba 32. Ceny sú o niečo nižšie než u nás, napríklad za hodinu jazdy autobusom zaplatíte v prepočte asi 40 centov, za malé pivo 60 centov, za ubytovanie 4,50 - 15 eur za noc podľa toho, ako sa pohybujete od severu na juh, a za liter benzínu dáte necelé 1 euro.

Viac o Nikarague a o cestovaní po nej nájdete na webe Ministerstva zahraničných vecí SR.

 

Stredná Amerika s prírodnými rajmi a vodnou megastavbou

Nádherná príroda nie je záležitosťou len okolia Ometepe. Celá Nikaragua je taký malý skrytý raj. Má 78 štátom chránených parkov a rezervácií, ktoré zaberajú takmer pätinu územia krajiny. Taký podiel národných parkov na celkovej rozlohe štátu nemá vo svete obdobu.

A pritom južne od Nikaraguy nájdeme ďalšie dva štáty s veľmi zaujímavou prírodou – Kostariku a Panamu. Kostarika je plná hustých lesov a pokojných lagún, turisti majú veľmi radi výšľapy k sopke Arenal, ktorá je o niečo vyššia než česká Sněžka.

Ani Panama nie je skúpa na zaujímavé prírodné zákutia, ale to, čo sem všetkých priťahuje, je obrovský kanál spájujúci dva oceány. Panamský prieplav je 82 kilometrov dlhý staviteľský zázrak. Je neuveriteľné, že takú rozsiahlu vodnú stavbu dokončili už v roku 1914. Pri budovaní Panamského kanála vzniklo rozsiahle Gatunské jazero, po ktorého hladine sa ako po súčasti prieplavu plavia lode plných 33 kilometrov.

Stredná Amerika je skrátka plná zázrakov, či už ide o tie prírodné alebo technické. Štáty ako Nikaragua alebo Kostarika navyše nepatria (nutné je podotknúť, že neprávom) medzi turistami najnavštevovanejšie lokality, takže tu nestretnete húfy ľudí.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky exotických poznávacích zájazdov do krajín Strednej Ameriky:

 

Nikaragua, Kostarika a Panama za 11 dní

Precestujte tri báječné krajiny Strednej Ameriky, spoznajte tunajšiu kultúru, nádhernú prírodu, vulkán, pralesy i mestá. Pozriete sa i k magickému ostrovu na jazere Nikaragua. Užite si skvelých 11 dní vo svete, kde ľudia nemajú stále naponáhlo a kde život plynie  v pohodovom duchu!

 

Vo vnútri vulkánu

Kostarika je podivuhodná krajina, medzi všetkými štátmi Strednej Ameriky vyniká mnohými naj. Okrem jazier tam medzi sopkami nájdete i záhrady plné orchideí či kolibríky. Kde presne hľadať? To vám prezradí článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Preplavte sa cez Karibik

Cesta loďou na Kajmanské ostrovy, to znie ako námet na dobrodružný román. Vy si svoje súkromné dobrodružstvo môžete prežiť tiež a zároveň sa pozriete na pláže Kuby, Mexika, Jamajky a samozrejme Kajmanských ostrovov.  Po celú dobu bude na palube český delegát.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa