Revolučný ostrov je plný prekvapení: Ukrýva aj malú Barcelonu s bizarnými tvarmi

2016-09-24 00:00:01 |   |    | 

Srdiečka, obrovská ostnatá televízia, veľké oko niekoľko metrov nad zemou… farbami hrajúca oblasť, kde se vybláznil kubánsky umelec José Fuster, pripomína niektoré miesta Barcelony, na ktorých prostredníctvom svojich umeleckých diel zanechal stopy Antonio Gaudí. Tak ako Gaudího videnie sveta vtisklo Barcelone nezameniteľný ráz, tak i Fuster významne prispel k úžasnej atmosfére Havany.



 

Keď sa prechádzate po hlavnom meste Kuby, počujete pouličných hudobníkov spievať a tancovať v rytme salsy, cítite vôňu z kaviarničiek v európskom štýle a stretávate ľudí, ktorí evidentne nepatria k tým najbohatším a napriek tomu sa na vás neustále usmievajú. Havana má jednoducho štýl. Vytvára ho i zvláštne miesto na okraji mesta. Ani veľká socialistická revolúcia nezlomila duch Kuby.

Na západnom okraji Havany na pobreží neďaleko letiska nájdete farebný a rozhodne neprehliadnuteľný komplex umelecky vylepšených stavieb s názvom Fusterlandia. Vybláznil sa na nich José Fuster, umelec, ktorého diela vystavujú i v centre mesta v národnom múzeu.

Maliar, keramik a všestranný umelec Fuster oslávil v auguste tohto roku svoje 70. narodeniny a tu zanechal pamiatku, ktorá v súčasnosti patrí k desiatim medzi turistami najobľúbenejším miestam Havany. Maliarove diela tu predáva a podáva o nich zasvätený výklad ten najpovolanejší – jeho syn. Pokiaľ mierite na Kubu a chcete zažiť niečo neočakávané, rozhodne sa sem zájdite pozrieť.

Kubánsky Picasso

Tak ako Havanu prezývajú „Paríž Karibiku“, má svoje európske priezvisko i Fuster. Hovoria mu „kubánsky Picasso“. A podľa svojrázneho vzhľadu jeho Fusterlandie má blízko i ku Gaudímu.

 

Najviac nádherných a legendami opradených miest však nájdete v centre. Unikátna architektúra historického jadra nazvaného „Stará Havana“ vyniesla toto mesto až na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Navyše je kubánska metropola podľa štatistík jedným z najbezpečnejších miest nielen Latinskej Ameriky, ale i v celosvetovom meradle.

Pri návšteve Havany si určite nenechajte ujsť prehliadku havanskej pevnosti La Fuerza. Tá je centrálnym bodom celého opevnenia mesta a zároveň vôbec najstarším opevnením na celom americkom kontinente. Ďalšou známou stavbou je havanský Kapitol z rokov 1926-29. Jeho podoba s washingtonským Capitolom rozhodne nie je náhodná – ide o jeho kópiu, ktorá je dokonca vyššia než pôvodná stavba v USA. Takmer povinnosťou je i prehliadka námestia Las Armas s koloniálnymi palácmi po jeho obvode a tiež bývalého prezidentského paláca.

Kubánska kuchyňa

Čo vlastne ľudia na Kube jedia? Cigary a rum sa síce vyrábajú na ostrove vo vysokej kvalite, to však nikoho nezasýti. Omnoho viac výživy poskytujú mnohé druhy ovocia vyskytujúceho sa na ostrove. Ovocie sa často využíva i v kuchyni, predovšetkým ananás, kokos, divé banány alebo grepy.

K tradičným jedlám patria trebárs arroz morro, zmes ryže, fazule a zeleniny. Ďalším je napríklad polomilla steak – smažené bravčové mäso podávané s cibuľou, petržlenom a čiernymi fazuľami. Vzhľadom k polohe štátu sa ponúka hojné využitie morských rýb a kôrovcov, obľúbené sú homáre, ako príloha sa podáva najčastejšie ryža alebo niektorý z troch druhov miestnych zemiakov.

Čo sa nápojov týka, Kuba ponúka naozaj pestrý výber. Pije sa tu veľmi silná káva, kokosové mlieko, kto chce niečo ostrejšie, ten si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších mestách a dedinách určite uvidíte grepovú šťavu s medom a rumom.

Ak chcete za jedlo čo najviac ušetriť, zalezte si pred odletom na dva týždne do solária a naučte se plynule španielsky. V obchodoch totiž existujú dvojaké ceny: pre Kubáncov a pre turistov.

 

Dušou a srdcom Starej Havany je nepochybne pobrežná kolonáda Malecón. Tento osem kilometrov dlhý bulvár orientovaný smerom k americkým brehom môžeme považovať za symbol slobody a kubánskeho nočného života. Svoju návštevu Havany potom môžete potvrdiť podpisom na múr v najslávnejšej reštaurácii v krajine. Možno sa váš podpis bude skvieť vedľa podpisu niektorej z celebrít, ktoré podnik navštívili pred vami.

A o aký podnik vlastne ide? La Bodeguita del Medio. Dnes má po svete desiatky pobočiek, tá prvá a unikátna La Bodeguita však vznikla v havanskej ulici Empedrado v roku 1942. Vtedy jej hovorili inak, súčasný názov získala až v roku 1950. Podnik Angela Martineza si však okamžite získal srdcia miestnych bohémov a dvere si tu podávali spisovatelia s hercami i básnikmi.

Medzi štamgastov patrili okrem Ernesta Hemingwaya i Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez alebo herečka Marlene Dietrichová. Tí všetci tu po večeroch sedeli nad pohárikmi oroseného mojita, nápoja, ktorý dostal tento názov údajne práve tu. Nemáte chuť si tam tiež dať pohárik?

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky exotických poznávacích zájazdov do Kuby:

 

Preplavte sa cez Karibik

Cesta loďou na Kajmanské ostrovy, to znie ako námet na dobrodružný román. Vy si svoje súkromné dobrodružstvo môžete prežiť tiež, pozriete sa pritom na pláže Kuby, Mexika, Jamajky a samozrejme Kajmanských ostrovov. Na palube bude po celú dobu český delegát.

 

Havana…a ďalej?

Kuba, to nie je len Havana. Ak sa vydáte na veľký okruh, užijete si nádhernú prírodu tropického Karibiku: priezračné pláže, tabakové plantáže i krásne vodopády. Dočítajte sa viac o jednotlivých zastávkach v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Kuba od severu na juh

Nielen pláže Varadera, nielen úžasná atmosféra dvojmiliónovej Havany so školami salsy a zapadnutými barmi, ktoré miloval Hemingway a zamilujete sa do nich i vy. Uvidíte omnoho viac, za jeden a pol týždňa navštívite to najlepšie z celej Kuby.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa