Mexický Tulum: Krásu rajských pláží ocenili už starí Mayovia

2016-10-20 12:00:00 |   |    | 

Iba máloktoré strediská vám ponúknu toľko tromfov ako mexický Tulum. Pôvodne šlo o vzácne historické mesto s rozvinutou mayskou kultúrou. Na jeho území a v blízkom okolí sa podarilo uchovať najviac pamiatok z tejto éry. Vďaka vynikajúcim podmienkam na vodné športy a nádherným plážam sa tam však čoskoro vybudovala aj jedna z najobľúbenejších rekreačných destinácií.



 

Mesto duchov plné otáznikov

Európania sa dostali do Tulumu po prvýkrát v 16. storočí. Ako prvý ho spomenul vo svojich memoároch Španiel Juan Díaz. Už vtedy však objavili len opustené mesto plné historických stavieb a mayských pyramíd. Neskôr tam prebiehali rozsiahle archeologické práce, počas ktorých sa odhadom určil čas vzniku pôvodnej osady na prvé storočie. O pôvodných obyvateľoch sa toho stále vie len málo. Údajne ich tam mohlo žiť okolo tisíc a ich život bol silne ovplyvnený mayskou kultúrou. Až začiatkom 20. storočia objavili ďalší bonus Tulumu, keď konečne ukončili väčšiu časť archeologických prác a rozhodli sa mesto sprístupniť aj turistom. Práve vtedy sa na pláže južnej časti Mexika dostali prví dovolenkári.


Ruiny s plážovou scenériou

Tulumské mayské ruiny patria k najnavštevovanejším pamiatkam tohto typu v krajine. Dôvodom je najmä ich exkluzívne umiestnenie, keď boli vystavané priamo na útesoch pri plážach. Táto unikátna poloha im zabezpečovala skvelú pozíciu v obchodníckom svete. Takto mohli prijímať zásielky zo zámoria a sprostredkovávali ich prepravu do zvyšku Mexika. Tulum je známy tiež nádhernými východmi slnka. Najkrajšie prehliadky ruín sú preto v ranných hodinách, keď sa však ešte neorganizujú oficiálne tour. Z toho dôvodu si budete musieť privstať a prenajať si auto, ktorým sa tam dostanete včas. V blízkosti mesta sa nachádzajú tiež ďalšie ruiny, napríklad uprostred džungle pol hodinu jazdy severozápadne od Tulumu, v Cobe.

 

Šnorchlovanie v jaskyniach

V okolí mesta sa nachádza tiež niekoľko jaskýň. Nejde však o typické podzemné komplexy, ako sme zvyknutí v našich končinách. Tie tunajšie sú väčšinou čiastočne zaplavené vodou, tak ako je to napríklad v prípade Sac Actun. Sú voľne prístupné verejnosti, no dostať sa k nim je pomerne náročné. Keď sa vám to však podarí, spolu s inštruktormi preplávate do útrob, kde si môžete vyskúšať aj šnorchlovanie a obdivovať krásy jaskyne aj pod hladinou. Ide o unikátny a vyhľadávaný dovolenkový zážitok.

 

Najvzácnejšia mexická biosféra

Neďaleko Tulumu sa nachádza aj prírodná vzácnosť. Sian Ka´an je rozľahlé chránené územie, kde sa nachádza vzácny dažďový prales, močiare aj mokrade. Jeho súčasťou je aj dlhý pás súše, po oboch stranách lemovaný morom. Z Tulumu pravidelne organizujú viaceré prehliadky, ktoré vás prevedú buď len časťou územia chráneného parku, alebo ho môžete postupne prejsť celý. V tom prípade však ide o viacdenné výlety. Na určitých miestach je povolené kúpanie a šnorchlovanie. Vďaka priezračnej vode sú dobre viditeľné tiež tunajšie vzácne koraly.

 

Raj vodných športov

Ak radi vyhľadávate nové adrenalínové zábavky a chcete si vyskúšať tiež menej tradičné športy, v Tulume si prídete na svoje. Vďaka dobrým poveternostným podmienkam sa tam výborne darí windsurfingu, surfingu, kiteboardingu aj jachtingu. Po okolitých riekach organizujú tiež výlety formou paddleboardingu, ktorý vám predstaví prírodu vskutku originálnym spôsobom. Zabudnúť nemožno ani na obľúbené potápanie a nevynechajte ani možnosť adrenalínového zlaňovania džungle alebo kanoe expedície.

 

Nebezpečný historický rituál

V blízkosti ruín v Tulame sa odohráva ešte jedno vzácne divadlo. Danza de los Voladore je originálny miestny rituál, pri ktorom sa pätica mužov pripevní na laná a potom sa postupne všetci vyšplhajú na 30 metrov vysokú drevenú tyč. Na nej začnú predvádzať tanec, počas ktorého sa budú spúšťať dole, točiť, šplhať a tancovať na tejto nebezpečne úzkej ploche.

 

Kúpanie na Playa Paraiso

Historické pamiatky a aktívna dovolenka nie sú stvorené pre každého cestovateľa. Pokiaľ by ste si len chceli ľahnúť na pláž, opaľovať sa a trošku si oddýchnuť, v tom prípade sa vyberte na južnú stranu Tulumu, kde nájdete pláž, ktorá neostáva svojmu názvu nič dlžná. Playa Paraiso predstavuje naozaj malý raj na Zemi s plážou plnou ligotajúceho sa piesku a nádherne priezračnou vodou. Ak však túžite po väčšom súkromí, pokojne si vyhľadajte menšie pláže v jej okolí, ktoré majú tiež svoje čaro.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Pexels.com
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa