Veľký kaňon Pacifiku: 900-metrová priepasť obklopená havajskými palmami

2016-10-22 00:00:01 |   |    | 

Vrtuľník pomaly klesá bližšie k okraju priepasti a napriek tomu jej dno vidíme len vďaka žiariacej zeleni. Bodaj by nie, keď najhlbšie miesto kaňonu Waimea je od okraja vzdialené 900 metrov. Vitajte nad najpopulárnejšou priepasťou Havajských ostrovov. V mieste, neďaleko ktorého na plátnach kín pobehovali Spielbergove dinosaury.



 

Veľké americké kaňony bývajú väčšinou červenkasté z pieskovca, ktorý sa vyskytuje na juhozápade a stredozápade USA. Uprostred Tichomoria na Havaji je to iné – vďaka väčšej vlhkosti sa kopce i kaňony nádherne zelenajú.

Vlhkosť je tu vysoká a na Kauai obzvlášť. Na ostrove existuje miesto (okolo sopky Waialale), kde prší v priemere 348 dní v roku. Vďaka tomu sú vulkány na Kauai porastené bujnou vegetáciou. Keď sa k ostrovu priplavíte, uvidíte azúrové more, farebné útesy vysoké i niekoľko stoviek metrov a zelené kopce.

 

Slnko páli aj v zime

A vôbec najlepšie je, keď k ostrovu plávate od západu. V tom prípade totiž vystúpite na ostrov priamo v nádhernej krajine, kde sa rozkladá niekoľko prírodných parkov. V tejto oblasti je i havajský štátny park Waimea Canyon, 900 metrov hlboký a 16 kilometrov dlhý kolos.

Červené skaliská presvitajú pod stromami a krovím, dole se vlní potok, je krásne teplo, skrátka idyla a veľmi dobré miesto, kam je vhodné vydať sa na rodinnú dovolenku. Veď i v januári a vo februári tu dosahujú priemery denných teplôt minimálne 19°C.

Mimochodom, spomínaný potok má tak trochu červenkastú vodu, čo by sme jazykom Havajčanov povedali „waimea“. Áno, tunajšia špecificky sfarbená pôda, ktorá sa do riečky dostala, dala meno celému kaňonu.

Kaňon zďaleka nie je jedinou zaujímavosťou v okolí. Hneď vedľa nájdeme podobne nádherné parky Kokee alebo Na Pali, plné vodopádov a vysokých pobrežných útesov. A tiež pobrežné stanovište vrtuľníkov, odkiaľ sa ľudia vydávajú na cestu, aby spoznali jeden z najkrajších ostrovov sveta (to nie je preháňanie, ale fakt vychádzajúci z hlasovania ľudí z celého sveta na cestovateľskom webe TripAdvisor).

 

Havajské ostrovy

Havaj se skladá z množstva malých ostrovov, medzi ktorými sa Big Island, Maui, Oahu, Kauai, Molokai, Lanai, Niihai a Kahoolawe vďaka ich väčšej rozlohe považujú za hlavné. Poďme si ich stručne predstaviť.

Big Island

Oficiálne sa nazýva Havaj a ako najväčší zo skupiny dal názov celému súostroviu. Nikto z domorodcov mu však nepovie inak než Big Island, teda Veľký ostrov. V prvej polovici tohto roku ho zviditeľnil fotograf Miles Morgan, keď z nie príliš bezpečného miesta pod besniacim kráterom zvečnil tuhnutie lávy búriacej sa sopky vo vodách oceánu.

Tento ostrov je rozlohou omnoho väčší než všetky ostatné z veľkej osmičky dohromady, preto teda Big Island. Okrem toho na ňom nájdeme aj najvyššiu horu Havajských ostrovov, 4205 metrov vysokú sopku Mauna Kea.  

Maui

Druhý najväčší ostrov skupiny na Havaj zapadá skvele, od väčšiny ostatných obývaných ostrovov sa prakticky ničím nelíši. I tu ľudia žijú predovšetkým z turistického ruchu a z poľnohospodárstva. Medzi hlavné produkty patrí ananás, cukor, káva, papája alebo makadamové orechy. Tiež tu majú množstvo údolí, preto sa Maui hovorí „ostrov údolí“.

Oahu

Nie je najväčší, ani najkrajší, ale z nejakého dôvodu tu žije najviac ľudí zo všetkých ostrovov, väčšina sa sústreďuje do hlavného mesta Honolulu s medzinárodným letiskom. Nájsť sa tu dá veľký počet turistami vyhľadávaných atrakcií, napríklad plávajúce múzeum amerického námorníctva v podobe bitevnej lode Missouri alebo vychýrená pláž Waikiki.

Kauai

Zo všetkých veľkých ostrovov Havaja leží najsevernejšie. Podľa mnohých ankiet je i turisticky najatraktívnejší, pretože je vďaka častejším zrážkam pokrytý hustou vegetáciou.  

Molokai

„Priateľský ostrov“, kde všetci majú radi susedov a svoj svätý pokoj. Preto sa komunita obývajúca toto územie úzkostlivo bráni všetkým pokusom urobiť z Molokai turistické stredisko s množstvom hotelov a atrakcií. Ostrov sa hrdí nádhernou krajinou, ale chráni ju i za cenu najvyššej nezamestnanosti v rámci Havajských ostrovov.

Lanai

Na Lanai, bývalej ananásovej plantáži, žijú v súčasnom období asi tri tisíce ľudí. To je najviac, čo sa tu kedy zdržiavalo, pretože ostrov mal vždy veľmi neblahú povesť. Vraj na ňom dlho sídlili zlí duchovia, ktorí jedli ľudí, potom ich však statočný havajský princ vyhnal.

Niihau

Niihau prezývajú „zakázaný ostrov“, a to preto, že naň dlho mohli vstupovať – pre jeho utajenie a prísny vojenský režim - len príslušníci armády, hŕstka miestnych obyvateľov a ich rodinní príslušníci. Na konci osemdesiatych rokov sa režim trochu uvoľnil a Niihau privítal prvých turistov, ktorí sem dodnes cestujú obdivovať prírodu a morské safari.

Kahoolawe

Najmenší a najmenej obývaný z hlavných havajských ostrovov, hoci lepšie by bolo povedať, že nie je obývaný vôbec. Ide o neúrodnú placku s rozlohou jedenásť štvorcových kilometrov okolo krátera sopky Lua Makika. Nič iného sa tu nájsť nedá.

 

Kauai je ostrov dinosaurov

Prednosti a zaujímavé miesta ostrova Kauai si všimli tiež hollywoodski tvorcovia, ktorí sem od roku 1934 pravidelne cestujú natáčať, a preto tu vznikol celý rad hitov. K tým najslávnejším patrí Jurský park (dnes už i jeho tretí diel). Dinosaury tu však po lese nebehali, tých do filmu pridali trikovými efektmi.

Okrem Jurského parku vďačia ostrovu za osobité prírodné kulisy napríklad aj filmy Dobyvatelia stratenej archy z indianajonesovskej ságy, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, kasový trhák Avatar, ale trebárs i klasická verzia King Konga alebo seriál Gilliganov ostrov.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Dva týždne absolútny Havaj

Celý rok sa vyhrievať na pláži, to nejde všade. Na Havaji je však teplo po celý rok. Vydajte sa na veľký okruh po tomto nádhernom tichomorskom súostroví a spoznáte krásy ostrova Kauai a kaňonu Waimea, legendárnu pláž Waikiki alebo vulkanický park na hlavnom ostrove Havaj. Zistite, prečo sa slovo „havaj” stalo synonymom pohody.

 

Po stopách filmových trhákov

Ste filmový fanúšik a chcete na Havaji osobne navštíviť všetky destinácie, ktoré poznáte z filmového plátna? Potrebujete nutne fotku práve z miest, po ktorých sa preháňala Godzilla alebo z pláže, na ktorej sa zdržiavali Stratení (Lost)? Kam presne máte zamieriť, to vám prezradí článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam sa môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / flickr, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa