Päť najúžasnejších miest USA, ktoré musíte vidieť: Obrovská arizonská „podkova” a ďalšie lahôdky

2017-01-21 22:00:01 |   |    | 

Spojené štáty sú rozsiahle a nabité rozprávkovo nádhernými miestami, ktorá len čakajú, kým ich objavíte. Čarovné krajiny ako vystrihnuté z iných svetov sa pohrávajú snáď so všetkými živlami a to spôsobom, ktorý ľahko prekonáva i tie najsmelšie produkty fantázie. Pozrite sa na 5 najúžasnejších miest, ktoré nesmiete pri ceste po USA minúť.



 

Nespútaná voda a výnimočne krásne vymleté a tesané prírodné útvary, to by sa dalo pozorovať stále a bez prestávky. Na niektorých miestach je však výhľad ešte omnoho krajší, než by sa mohlo zdať.

 

Niagarské vodopády – pýcha na hranici s Kanadou

Jedným z absolútnych cestovateľských evergreenov v USA sú bezpochyby Niagarské vodopády. Tie patria medzi najmohutnejšie vodopády sveta, najkrajšie vyhliadky v celých Spojených štátoch a tiež tvoria úchvatnú prírodnú hranicu medzi USA a Kanadou. Ide o tri susediace vodopády na rieke Niagara vytekajúce z Eritrejského jazera. Jeden vodopád – Horseshoe Falls – sa nachádza na kanadskom území, dva ďalšie – American Falls a Bridal Veil Falls – sú súčasťou Spojených štátov.

Najväčší z vodopádov je prvý spomínaný Horseshoe Falls a padá z výšky 52 metrov. Obvykle cezeň prechádza 90 % pretekajúcej vody.

Ak sa nebudete chcieť uspokojiť s výhľadom na vodopády zhora, môžete sa vydať i na plavbu loďou Maid of the Mist priamo k nim. V kanadskej časti zase zvedavým turistom slúži tunel, pôvodne súčasť hydroelektrárne, na ktorej stavbe sa podieľal i Nikola Tesla. Jeho sochu možno na americkej strane vodopádov vidieť, celkom iste vás však neohúri tak ako masy padajúcej vody a pestrofarebná dúha pri nich.

 

Grand Canyon – súčasť jedného z najstarších národných parkov

Najdlhší kaňon na svete – Grand Canyon – vábi turistov do arizonského národného parku Grand Canyon už dlhé roky. Samotný park je totiž jedným z najstarších v Spojených štátoch. Tok rieky Colorado ho modeloval milióny rokov. Dnes je 446 kilometrov dlhý a široký od 500 metrov do 29 kilometrov. Jeho najväčšia hĺbka dosahuje 1 600 metrov. Ochranu kaňonu a jeho blízkeho okolia sa snažil zabezpečiť i prezident Theodor Roosevelt.

O Veľkom kaňone svet vie od 16. storočia

Už dávno pred 16. storočím obývali pôvodní americkí obyvatelia oblasť Grand Canyonu, ale prvá zmienka, ktorú svet berie vážne, pochádza z roku 1540 od García Lópeza de Cárdenas. V 2. polovici 19. storočia sa tu uskutočnil prvý vedecký výskum, a to pod vedením uznávaného geológa J. W. Powella.

 

V oblasti kaňonu je veľké množstvo značených ciest, po ktorých si môžete urobiť príjemné rekreačné prechádzky alebo si na nich dať poriadne do tela. Tou najobľúbenejšou trasou je Bright Angel Trail.

 

Fly Geyser – krása, ktorá vznikla omylom

Za dych berúcou činnosťou gejzírov sa rozhodne nemusíte vydávať len na Island. Pokiaľ vytrysknutia organizované výlučne prírodou milujete, toto miesto v severozápadnej časti Nevady by vás iste očarilo, keby... Na rozdiel od iných gejzírov tu človek nemusí na nič čakať – gejzír totiž tryská nepretržite.

Nielen vytrysknutia, ale i samotný vzhľad gejzíru je príťažlivý. Tvoria ho totiž tri absolútne úchvatné vrcholky. Tie sú okrem iného i nádherne farebné, a to vďaka prítomnosti termofilných rias. V okolí gejzíru sa pochopiteľne nachádzajú jazierka s horúcou vodou, k ich obdivuhodnosti prispieva i to, že sú kaskádovité.

Táto krása nevznikla sama od seba, ale pri poškodení geotermálnej studne, ktorú tu po prvýkrát robotníci vŕtali v roku 1919. V 60. rokoch si potom voda našla trhliny a studňa explodovala. Od tej doby gejzír nepretržite chrlí vodu.

Gejzír sa teraz nachádza na súkromnom pozemku Fly Ranche a nie je prístupný verejnosti.

 

Horseshoe Bend – jediná podkova, na ktorú sa vydržíte dlho dívať

Horseshoe Bend alebo Podkova ponúka božský pohľad na vodu a krajinu, ktorú vymodelovala. Tento oblúk rieky Colorado sa nachádza pri mestečku Page, ktoré turisti poznajú hlavne preto, že je to z neho blízko ku Grand Canyonu. Rieka tu vyčarovala nádheru, ktorá si rýchlo získala srdcia turistov a ktorú ste určite videli aspoň na internete, keď nie naživo.

Taký nádherný kaňon tu však nebol vždy. V minulosti sa tu týčili majestátne pieskovcové hory, ktoré si postupom času rieka Colorado vzala pekne na paškál. Preto v tomto mieste obdivujeme meander v tvare podkovy.

Cesta k nemu je jednoduchá – zahŕňa asi kilometer dlhú prechádzku od Route 89 a trochu toho šplhania na útesy nad riekou. Z výšky asi 300 metrov sa vám naskytne pohľad, na ktorý v živote nezabudnete. Príjemné je i to, že sa tu neplatí žiadne vstupné, pretože Horseshoe Bend nepatrí k žiadnemu parku.

 

Bryce Canyon – kraj prečudesných farebných pieskovcových formácií

Utah zas láka na krásne a obdivuhodné pieskovcové a vápencové tvary najrôznejších veľkostí a farieb. Národný park Bryce Canyon a jeho skalné veže (nazývané hoodoo) sú prehliadkou toho, čo príroda dokáže a aká kreatívna je ochotná byť.

Skalné formácie sa tu začali vytvárať už asi pred 110 miliónmi rokov a dlho sa tu nachádzala rieka. Na jej dne vznikali sedimenty, ktoré voda modelovala podľa toho, ako jej pribúdalo alebo ubúdalo. Farebnosť hoodoos  zas závisí od množstva rôznych minerálov, ktoré obsahovali toky, ktoré ich modelovali. Tie dočervena sfarbené má napríklad na svedomí železo.

Krajinu príroda modeluje dodnes – predovšetkým vodou a mrazom, dážď a sneh totiž preniká do pórov útvarov, mráz ich potom rozťahuje a následkom toho dochádza k erózii horniny. Skaly sa rozostupujú, niektoré odpadávajú. Tvary sa tak stále menia.

 

Ktoré mestá USA u turistov bodujú?

Vynechajme na chvíľu nádhernú prírodu a pozrime sa na najpopulárnejšie mestá Spojených štátov a na to, čo spôsobuje, že sú také lákavé.

Netrúfame si ich zoraďovať podľa obľúbenosti, do najobľúbenejšej päťky však rozhodne patrí Miami s báječnou a pohodovou atmosférou, krásnymi plážami, množstvom obchodov, čistým centrom a niekoľkými zaujímavosťami – napríklad zoologickou záhradou, záhradou vytvorenou z morských koralov alebo národným parkom Everglades.

San Francisco stopercentne vyniká svojou rozmanitosťou i symbolmi, ktoré sa snáď každému ihneď vybavujú – patrí medzi ne trebárs Golden Gate Bridge, ostrov Alcatraz, mólo Pier 39, najkľukatejšia ulica sveta Lombard Street a iné.

Ďalším trhákom je samozrejme Las Vegas, mesto herní a hazardu, pre niekoho jedno veľké hniezdo hriechu, pre iných mesto plné adrenalínu a hráčskej vášne.

Bokom nemôže zostať New York so svojimi turistickými lahôdkami, ku ktorým patrí Central Park, socha Slobody, Rockefeller Center, 9/11 Memorial & Museum a obrovské množstvo ďalších atrakcií.

Washington D.C. si tiež stále získava srdcia turistov, ale aj Američanov samotných, nielen preto, že ide o hlavné mesto, ale trebárs i preto, že ide o jedno z najčistejších amerických miest. Dominujú mu neoklasicistické budovy, ďalšou špecialitou sú múzeá a krásne upravované záhrady – jedným príkladom za všetky môže byť park West Potomac s japonskými čerešňami.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

 

Najkrajšie miesta USA na dosah

Vydajte sa na najkrajšie miesta Spojených štátov a počas svojej cesty navštívte napríklad magický Bryce Canyon alebo si prezrite Niagarské vodopády, jeden z prírodných symbolov USA!

 

Najslávnejšie cesty USA

Pokiaľ sa chystáte prejsť USA požičaným autom po vlastnej osi, rozhodne by ste si to mali strihnúť aj po najslávnejšej ceste Route 66, ktorá hrá v nejednom Hollywoodskom filme. Prečítajte si viac o tejto ikonickej highway v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Spoznajte úchvatný východ Spojených štátov!

Niagarské vodopády, Washington D.C., Miami alebo Key West, to je len malý výber z toho, čo všetko môžete vidieť na svojej ďalšej dovolenke – pokiaľ ju strávite na východe Spojených štátov. Je to lákavé a je to krásne!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa