Zima v Karibiku: Dominikánska republika má začiatkom roka ideálne podmienky

2017-12-22 00:00:01 |   |    | 

Zima je v plnom prúde a pred nami je ešte niekoľko chladných mesiacov. Spríjemniť si ich môžeme napríklad v Dominikánskej republike. Práve teraz sú v tejto karibskej oblasti ideálne podmienky na pozorovanie veľrýb, na zdolávanie trojtisícovej hory Pico Duarte (najvyššej hory Karibiku) alebo je možné sa zapojiť do dobrovoľníckych programov.



 

Ako dobrovoľník

V ponuke je celý rad možností. Novinkou zimy sú zážitkové balíčky lodnej spoločnosti FATHOM korporácie Carnival, ktorá patrí medzi najväčšie plavebné spoločnosti na svete. Z amerického Miami vyplávajú parníky každú nedeľu popoludnie. Parník pripláva do prístavu Amber Cove pri Pueto Plata v Dominikánskej republike v utorok na obed. Pasažieri môžu voľné dni  tráviť odpočinkom, spoznávaním pobrežia alebo pomáhať ako dobrovoľníci. Môžu sa zapojiť do výučby angličtiny v miestnych školách, pomáhať s pestovaním organického kakaa na plantážach CHOCAL CO-OP alebo sa môžu zapojiť do programu zalesňovania a čistenia zdrojov pitnej vody.

 

Ako dobrodruh

V januári a februári sú ideálne klimatické podmienky na návštevu vnútrozemia Dominikánskej republiky. Pico Duarte (3 175 m.n.m.) je najvyšším vrchom pohoria Cordillera Central i karibskej oblasti. Hora sa rozkladá na území národného parku José Armando Bermúdez a José del Carmen Ramírez a je sprístupnená iba so sprievodcom, a to iba po označených chodníkoch. Medzi obľúbené patrí dvojdenná trasa z mesta Jarabacoa cez Manabao, La Cienaga, Los Tablones a Compartición do údolia Valle de Lilís a odtiaľ na horu Pico Duarte. Z miestnej fauny je možné pozorovať papagáje, ďatle, sokoly guaraguao, hutie-konga. Pešia trasa lemuje nádhernú divokú vegetáciu. Nachádza sa tu aj unikátny ekosystém horského hmlistého lesa.

Organizované výlety usporadúva celý rad miestnych agentúr. Zabezpečia povinné vstupné povolenia, profesionálnych sprievodcov a prenos batožiny.

 

Ako pozorovateľ

Pokiaľ navštívite Dominikánsku republiku v priebehu februára a marca, určite by ste nemali vynechať polostrov Samana.  Okrem panenských pláží, vodopádov a malebných ostrovov sú tunajším hlavným lákadlom  aj vráskavce dlhoplutvé. Každý rok sem priplávajú z Grónska rýchlosťou zhruba 6 km/h a zdržujú sa tu do polovice marca. Samananský záliv je jediným miestom v Karibiku, kde je možné vráskavce pozorovať v ich prirodzenom prostredí. Chránená rezervácia Marine Mammal Sanctuary poskytuje veľrybám bezpečie a pokoj, aby sa tu mohli páriť a rodiť mláďaťa. Ďalším vhodným miestom na pozorovanie je centrum Whale Terrestrial Observation Center v Punta Balandra.

Výletné lode sa k veľrybám môžu priblížiť maximálne na 50 metrov a zdržovať sa pri nich približne 30 minút. Ak má matka pri sebe mláďa, tak je nutné dodržať vzdialenosť 80 metrov.

Ceny výletov sa pohybujú približne 50 USD na osobu. Výlety organizujú napríklad  agentúry:  Ballenas Samana, Tbeo Tours, Vaca.Do, Colonial Tours, HerGuz Tours, Desteny Solution, Excursions See More, Dominican Shuttles a La Bellaventura.

 

O Dominikánskej republike

Dominikánska republika patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie Karibiku. Zaberá približne dve tretiny ostrova Hispaniola, ktorý sa nachádza juhovýchodne od Floridy. Po Kube je táto destinácia druhou najväčšou krajinou v Karibskom mori, kde sa hovorí po španielsky.  Je to krajina rozmanitého charakteru, tvorená vysočinami a plodnými údoliami. Nachádzajú sa tu nekonečne dlhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti.

Najrýchlejším rozrastajúcim priemyslom v krajine je cestovný ruch. Dominikánska republika má päť hlavných turistických oblastí: Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa