Veľkonočný ostrov - oveľa viac než len tajomné sochy

2018-04-02 00:00:01 |   |    | 

Pri zmienke o Veľkonočnom ostrove sa vám ako prvá vec istotne vybaví obraz obrovských sôch, ktoré sú dodnes opradené mnohými tajomstvami. Potrvá zrejme ešte mnoho rokov, pokiaľ sa podarí odhaliť ich pôvodný význam. Ostrov však nie je známy iba kvôli tejto mystickej atrakcii. Cestovatelia si prídu na svoje aj vďaka iným zaujímavostiam, ktoré robia tento kus sveta tak atraktívny.



 

Najväčšia dedina má 3000 obyvateľov

Niektorí turisti nadobudli nesprávny dojem, že je Veľkonočný ostrov len riedko obývaný. Z časti za to môže aj marketing, ktorý sa sústreďuje len na jeho dominantnú pamiatku. Niektorí sprievodcovia prezradili, že po príchode na Veľkonočný ostrov bývajú dovolenkári prekvapení, že tam nájdu pomerne veľké dediny.

Veľmi klamlivý je tiež samotný príchod do tejto lokality. Na ostrove totiž nenájdete ani jeden reálny prístav. Ľudia z turistických lodí prídu do najväčšej dediny, ktorá má pobrežie prispôsobené na kotvenie. Hanga Roa sa nachádza v západnej časti a žije tam vyše 3000 obyvateľov. Ostatné obývané oblasti sú podstatne menšie a uchovávajú si komornejšiu atmosféru. Prví obyvatelia sa dostali na ostrov približne v 3. alebo 4. storočí. V tom čase šlo o organizované osídľovanie emigrantmi, ktorých potomkovia boli autormi legendárnych obrovských sôch.

 

Majú nohy aj telo

Hlavnou atrakciou Veľkonočného ostrova sú veľké tajomné kamenné hlavy. Dokopy sa ich tam nachádza niekoľko stoviek. Niektoré z nich sú už značne zanedbané a len márne by ste v nich hľadali pôvodný tvar. Sochy boli vytvorené zo sopečného tufu, ktorý má v tejto lokalite bohaté zastúpenie, a aj najzachovalejšie kúsky sa nachádzajú v časti Rano Rakaku, teda v blízkosti jedného z vulkánov. Najvyššia zo sôch dosahuje výšku desiatich metrov a volá sa Paro.

O ich pravom pôvode sa stále vedú mnohé špekulácie. Niektorí im pripisujú magické schopnosti a kvôli červenej farbe, ktorou bola natretá časť z nich, uvažujú o ich využívaní počas rituálov. K najlákavejším verziám však patrí aj ich prepojenie na mimozemskú civilizáciu a nechýbajú ani vtipné alternatívy, ktoré prepájajú dve záhadné miesta na svete. Zatiaľ čo na Veľkonočnom ostrove máte hlavy tajomných bytostí, Stonehenge by mal byť ich prstami na nohách. Táto verzia však dostala výraznú trhlinu, keď sa odkryli torzá dvoch sôch. Postavy teda majú v skutočnosti vlastné telo a nohy, len sú vo väčšine prípadov zahrabané nánosmi zeme.

 

Odkazy minulých generácií

Nadrozmerné hlavy nie sú jedinou historickou zaujímavosťou na Veľkonočnom ostrove. Menej sa hovorí o tom, že približne z rovnakého obdobia pochádzajú aj vzácne kamenné odkazy pôvodných obyvateľov. Do nich vytesali pár informácií z každodenného života. Najviac odkazov vytesaných do skál nájdete v oblasti Papa Vaka.

 

Požičajte si bicykel

V prístavnej dedine Hanga Roa sa sústreďujú tiež všetky hlavné služby pre turistov. Tam nájdete aj požičovňu bicyklov, vďaka ktorej získate najlepšiu možnosť na spoznanie Veľkonočného ostrova. Cesty majú v pomerne dobrej kvalite a keďže to nie je rozsiahla oblasť, pohodlne ju prejdete počas jedného dňa. Kriminalita je na veľmi nízkej úrovni, takže sa nemusíte obávať o svoju bezpečnosť a pokojne sa môžete pustiť do vlastného objavovania nových sôch.

 

Turistika na vyhasnuté vulkány

Na ostrove ponúkajú limitované možnosti ubytovania. Veľmi obľúbené sú najmä ekologické rezorty, ktoré boli postavené v súlade s tunajšou nádhernou prírodou. Môžete v nich zostať niekoľko dní a podnikať dobrodružné cesty po ostrove. Na svoje si prídu najmä milovníci turistiky. Na Veľkonočnom ostrove sa nachádza niekoľko dnes už neaktívnych vyhasnutých sopiek. Práve tam vedie pár turistických trás so strednou náročnosťou a z týchto vyhliadok si doprajete ten najkrajší pohľad na sochy v okolí. K najlepším zážitkom patrí vychádzka na Tongariki.

 

Neobjavené jaskyne

Kvôli vulkanickej činnosti menil ostrov počas svojich dejín niekoľkokrát svoj tvar. Po každom novom výbuchu niektorej zo sopiek sa vychrlila von láva, ktorá poznačila jeho povrch. Často to znamenalo negatívny zásah do života pôvodných obyvateľov, ale našťastie to so sebou prinieslo aj pár pozitívnych vecí. Tou najlepšou z nich je vznik niekoľkých jaskýň. Mnohé z nich nie sú oficiálne sprístupnené, ponúkajú dostatok súkromia a objavíte ich počas prechádzok po širokom okolí.

 

Užijete si aj pláže

Počas dovolenky na Veľkonočnom ostrove si nemusíte plánovať len množstvo aktivít, ktoré by vám vyplnili všetok voľný čas. Vhod vám padne aj oddych na plážach, ktoré sú pokojnejšie ako v iných dovolenkových oblastiach.

Najmä ak podvečer odídu všetky lode s návštevníkmi, vy si pokojne ľahnete na osušku a môžete zachytiť posledné lúče slnka a sledovať romantický západ slnka.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Easter Island Travel

Hodnotenie článku:
4.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa