Veľká noc v exotike: Sviatky jari slávia aj v Dominikánskej republike

2018-03-30 00:00:01 |   |    | 

Veľkonočné sviatky vychádzajú tento rok na koniec marca a Dominikánska republika sa tak po februárových karnevaloch pripravuje na ďalšie oslavy. Život v tejto karibskej krajine je úzko spätý s katolíckou vierou, ku ktorej sa hlási 86 percent obyvateľov. Počas tzv. svätého týždňa miestni dodržujú kresťanské tradície a upevňujú svoju vieru v Boha.



 

Kam jazdia domáci

Týždeň od Kvetnej do Veľkonočnej nedele Dominikánci využívajú k výletom a návštevám početného príbuzenstva. Plážové letoviská a horské strediská sa počas sviatkov zaplnia do posledného miesta a zohnať voľnú izbu na poslednú chvíľu býva takmer nemožné. Medzi najobľúbenejšie destinácie patrí Boca Chica, Juan Dolio, Bayahibe a Punta Cana.

Je všeobecne známe, že mnohí Dominikánci majú rešpekt pred morom a radšej vyhľadávajú iné miesta, kde sa osviežiť. Napríklad lagúny horských riek - tie sa nachádzajú vo vnútrozemí ostrova v oblasti Jarabacoa (529 m n.m.) a Constanza (1200 m n.m.), kde celoročne panujú príjemné jarné teploty do dvadsaťpäť stupňov. Nachádza sa tu aj niekoľko trojtisícoviek, vodopády Aguas Blancas a Salto de Jimenoa, alebo momument Los Pirámides a indiánska svätyňa La Piedra Letreada. Zo športov môžete vyskúšať rafting, paraglajding alebo zlaňovanie.

 

Veľkonočné procesie

Takmer všetky dominikánske mestá počas Svätého týždňa zapĺňajú náboženské procesie. V meste La Vega vo vnútrozemí Dominikánskej republiky sa Veľká noc spája s výstupom na Svätý kopec (Santo Cerro), na vrchole ktorého stojí kostol Sv. Mercedes, patrónky dominikánskeho ľudu. V roku 1495 na tomto mieste bojovali Španieli s indiánmi kmeňa Taíno. Podľa legendy sa počas bitvy španielskym vojakov zjavila Panna na kríži, vďaka ktorej zvíťazili. Na smrteľnom lôžku potom Krištof Kolumbus požiadal svojho syna Diega, aby na počesť sv. Mercedes postavil na kopci kostol. Víťazstvo dnes pripomína aj monumentálny kríž zvaný Svetlo sveta (Luz del Mundo). Autorkou diela je dominikánska umelkyňa Iris Pérez.

V hlavnom meste Santo Domingo môžete počas veľkonočných sviatkov vidieť početné kostýmové procesie symbolizujúce krížovú cestu a zmŕtvychvstanie ukrižovaného Ježiša. Či už metropolu navštívite počas Veľkej noci alebo inokedy, určite si prejdite Koloniálnu zónu, ktorá je na Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Stojí tu napríklad najstaršia katedrála a univerzita Nového sveta, palác Alcázar de Colón či pevnosť Ozama. Za návštevu stojí aj Botanická záhrada s endemickými druhmi paliem (Guanito, Caheo a Yarey) a vzácnymi druhmi motýľov a vtáctva (napr. Todi pestrý).

Ak trávite dovolenku v Punta Cana na východnom pobreží, určite podniknite výlet do mesta Higüey. Nachádza sa tu jedinečné architektonické dielo a významný svätostánok katolíckych veriacich - bazilika Nuestra Señora de la Altagracia, patrónky Dominikánské republiky.

Cestou späť sa môžete na záver dňa osviežiť v jaskynnej lagúne Hoyo Azul.

 

Veľkonočné pochúťky

Ak budete v Dominikánskej republike počas Veľkej noci, rozhodne ochutnajte tunajšie špeciality ako napríklad „el moro de guandules“ a „el moro de habas con dulce“ – tradičné pokrmy z ryže, fazule a zeleniny na kokosovom mlieku, ryby upravené najrôznejšími spôsobmi, alebo sladké zákusky „jalea de batata“, „habichuelas con dulces“ a kukuričný „chacá“ obľúbený najmä na juhozápadnom pobreží.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa