Stratené mesto Inkov: Ako zažiť slávne Machu Picchu na vlastnej koži

2018-06-30 00:00:01 |   |    | 

Machu Picchu alebo “Stratené mesto Inkov” bolo postavené v 15. storočí v peruánskych Andách blízko vtedajšieho hlavného mesta ríše Cusca z dodnes neznámych dôvodov. Nachádza sa vo výške 2430 m n. m., preto bolo skryté pred verejnosťou dlhé stáročia. Až na začiatku 20. storočia ho objavil cestovateľ Hiram Bingham, ktorý sa vydal na expedíciu do Peru iba na základe legiend od Indiánov. V roku 2007 bolo Machu Picchu vyhlásené za jeden z moderných divov sveta a je jedným z mála, ktorý sa dá navštíviť aj dobrodružným spôsobom.



 

Bez ohľadu na hrúbku peňaženky a kondičnú úroveň dokáže návštevu Machu Picchu zvládnuť každý. Takže poďme pekne po poriadku:

 

1. Cesta do Cusca

Akýkoľvek spôsob návštevy Machu Picchu si vyberiete, vždy sa začína v meste Cusco. Odtiaľto vyrážajú všetky treky aj vlaky a autobusy. Medzinárodné lety však pristávajú v hlavnom meste Lima, odkiaľ sa do Cusca dostať viacerými spôsobmi. Spiatočná letenka sa dá zohnať v predstihu za 50 eur a priamy autobus vyjde ešte lacnejšie, ale trvá okolo 40 hodín. Cestovatelia, ktorých netlačí čas, radi využívajú autobus Peru Hop. Ten sa cestou z Limy do Cusca zastaví na niekoľkých zaujímavých miestach vrátane Paracasu, Huacachiny a Nazcy. Najkratšia cesta trvá 3 dni a cena lístkov začína na 138 eurách.

 

2. Cesta do Aguas Calientes (mestečko pod Machu Picchu)

Z Cusca do Aguas Calientes sa dá ísť vlakom, autobusom / minivanom alebo pešo (trekom).  Cesta vlakom trvá asi tri hodiny jedným smerom a lístok stojí okolo 130 eur obojsmerne.

Lacnejšou alternatívou je využiť autobus / minivan, s ktorým za dvojdňový výlet zaplatíte 86 eur a v cene je 1 noc v hoteli v Aguas Calientes a vstupenka na Machu Picchu. Tento výlet ponúka každá agentúra v Cuscu a nie je potrebné si ho vopred rezervovať. Minivan príde z Cusca do Hidroelectricy asi za 6 hodín a potom nasleduje presun pešo popri koľajniciach do Aguas Calientes (dá sa ísť aj vlakom, cena lísku pre cudzincov je 24 eur). Je to jednoduchá prechádzka po rovine a trvá asi 2 hodiny. Jednu noc prespíte v hoteli v Aguas Calientes a na druhý deň navštívite ruiny Machu Picchu. Po obhliadke ruín sa opäť popri koľajniciach vrátite naspäť do Hidroelectricy a odtiaľ minivanom späť do Cusca.

Ak vám to povoľujú fyzické danosti, najzaujímavejším spôsobom, ako sa dostať k Machu Picchu, je pešo (trekom). Pocit šliapania cez Andy a dosiahnutia ruín po svojich je úžasný a pohľad na úchvatné Machu Picchu skutočne zaslúžený. Existuje niekoľko rôznych trekov k známym ruinám, najznámejšie sú dva.

Inca Trail (43km) býval tak preplnený turistami, že peruánsku vláda zaviedla prísne nariadenia, povolenia a obmedzený denný prístup. Miestne agentúry odporúčajú rezerváciu kvôli vybaveniu povolenia minimálne 4 mesiace vopred. Inca Trail trvá 4 dni a vychádza okolo 430 eur. V cene je všetka doprava a jedlo, sprievodca, nocľah v stanoch, posledná noc v hoteli v Aguas Calientes a vstupenka na Machu Picchu. Túto cenu najčastejšie poskytujú miestne agentúry, ktoré sa dajú nájsť na google v španielčine. Čoraz viac zahraničných agentúr si pýta 600 eur a viac.

Salkantay Trek (72km) je skvelou, no náročnejšou alternatívou ako Inca Trail, ktorý časopis National Geographic Adventure Travel Magazine zaradil medzi 25 najlepších trekov na svete. Prechádza zasneženými horami, horským prechodom Salkantay vo výške 4600 m n. m. aj spotenou džungľou. Na tento trek nie je treba žiadne povolenia a ani agentúru. Každý si ho môže prejsť na vlastnú päsť a ubytovanie si zajednať sám. Ak však preferujete, aby vám kempingovú výbavu nosili kone, treba sa spojiť s agentúrou. V takomto prípade trek trvá 5 dní a nás vyšiel 172 eur na osobu. Zajednali sme si ho v Cuscu deň vopred u miestnej agentúry. Cena zahŕňa všetku dopravu a jedlo, sprievodcu, nocľah v stanoch, poslednú noc v hoteli v Aguas Calentes, vstupenku na Machu Picchu a ešte aj lístok na horu nad ruinami - Machu Picchu Mountain. Podrobné informácie o tomto treku nájdete v tomto blogu.

 

3. K ruinám Machu Picchu

Z Aguas Calientes sa dá k ruinám Machu Picchu dostať pešo po strmých schodoch asi za jeden a pol hodiny smerom hore alebo autobusom za 10 eur jedným smerom. My sme stáli už o 4 ráno pri spodnej bráne, aby sme po schodoch stihli vyšliapať, vstúpiť do areálu medzi prvými a užiť si Machu Picchu bez davov.

Od roku 2017 má vstup na Machu Picchu 2 turnusy:

  • Ráno: vstup od 6 do 12 hodiny
  • Popoludnie: vstup od 12 do 17:30

 

4. Bonus – K Machu Picchu Mountain nad ruinami

Prechádzať sa ruinami Machu Picchu je úžasné, ale vidieť ruiny zhora v perspektíve okolitých hôr a dolín z najvyššieho možného bodu na okolí je ešte lepšie. Treba si vyšliapať iba 620 výškových metrov po strmých schodoch. Pocit, že stojíte na vrchole sveta v obklopení sviežej džungle a vrcholkov hôr s výhľadom na jednu z najznámejších pamiatok sveta, je neopísateľný.

 

Dôležitý tip na záver

Pre plnohodnotné prežitie návštevy Machu Picchu je potrebné sa aklimatizovať. Mesto Cusco, z ktorého sa vyráža, je vo výške 3400 m n. m. a ruiny Machu Picchu vo výške 2430 m n. m. Bežní ľudia na túto výšku zvyknutí nie sú a hneď po príchode do Cusca ich bolí hlava. Prežíva to takmer každý, preto treba prvé 2 - 3 dni brať výlety veľmi zľahka a piť veľa vody alebo čaju z  listov koky, čo je veľmi obľúbený nápoj domácich aj turistov pre zníženie príznakov z vysokej nadmorskej výšky.

 

Zdroj: Maya Steininger / Travel With the Smile

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa