Taxco: Sprievodca po najkrajšom meste Mexika

2019-08-01 12:00:00 |   |    | 

Taxco de Alarcón, všeobecne známe len ako Taxco (číta sa Tasko), je menšie očarujúce mestečko so zaujímavou históriou. Mesto nájdete v mexickom štáte Guerrero, zhruba 200 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Ciudad de México. Mexické mestečko ležiace približne 1800 metrov nad morom sa rozprestiera medzi dvoma kopcami a rozrastá sa do diaľky, takže z výšky vyzerá ako veľké mravenisko. Taxco je domovom pre viac než 75 000 ľudí, podľa miestnych obyvateľov ich tu žije viac než 100 000 a sú prevažne katolíckeho vyznania.



 

Pôvod názov mesta

Vznik názvu mesta má niekoľko rôznych vysvetlení. Podľa starých Aztékov meno pochádza zo slova "tlacheco", čo znamená "miesto, kde sa hrá loptová hra". Iná teória si názov vysvetľuje slovom "tatzco", ktorého význam je "odkiaľ pochádza otec vôd". Meno má pravdepodobne spojitosť s vysokým vodopádom El Chorrillo padajúcim z hory Atatzin neďaleko centra mesta.

 

Nerastné bohatstvo

Taxco de Alarcón je približne od 16. storočia spájané s ťažbou striebra a dodnes je známe ako centrum striebrotepectva. Ťažba striebra bola postupom času obmedzená, stále sa tu však ťaží ruda, ktorá vydáva striebro pri pomere 2000 ton na 25 kilogramov čistého striebra. V horách sa ďalej ťaží ružový kameň, z ktorého je postavený barokový kostol Svätej Priscy (Santa Prisca).

 

Suveníry a farebný mexický trh

Hlavnou turistickou atrakciou mestečka Taxco sú obchody so striebrom, ktoré sa rozprestierajú hlavne v okolí kostola Svätej Priscy. Nájdete tu asi 300 obchodíkov s najrôznejšími výrobkami zo striebra. Aby mal zákazník istotu pravosti a rýdzosti šperku, sú strieborné výrobky označené štátnym puncom s číslom 925. Ak chcete zohnať striebro za výhodné ceny, vyplatí sa prísť na trh so striebrom (Tianguis de plata), ktorý sa koná pri autobusovom nástupišti každú sobotu od skorého rána. Mexický trh je celkovo veľmi pestrý.

 

Veľkonočné sviatky

Ľudia z malého mestečka v Mexiku najviac oslavujú Veľkú noc. Tento sviatok je pre miestnych obyvateľov ozajstným zážitkom, ktorý predstavuje nekonečnú veselosť i spomienky na minulosť. Prípravy na Svätý týždeň trvajú obyvateľom 40 dní. Na vyzdobených uliciach sa tancuje, spieva a tequila tečie prúdom. Typickým zvykom sú sprievody v maskách, muži sú oblečení ako ženy a živo sa znázorňuje krížová cesta Ježiša Krista.

 

Zaujímavosti

  • Taxco sa právom hrdí nádherným pohorím Sierra Madre del Sur, ktoré celé mestečko obklopuje. Pohorie je vyše 1000 kilometrov dlhé a tiahne sa od južnej časti mexického štátu Jalisco až k pobrežiu Tichého oceánu. Priemerná nadmorská výška pohoria je zhruba 2000 metrov, pričom najvyšší bod Quie Yelaag čnie do výšky 3710 metrov nad morom.
  • Koloniálnu atmosféru mesta môžete vidieť z lanovky Teleférico, ktorá vedie k luxusnému hotelovému stredisku Monte Taxco. Lanovka sa začala stavať v roku 1980 a slávnostne ju otvorili o dva roky neskôr. Vychutnajte si neuveriteľný panoramatický výhľad z lanovky, ktorá dosahuje výšku až 170 metrov. Spiatočný lístok stojí 95 pesos a za jednosmernú jazdu zaplatíte 65 pesos.
  • Uličky mestečka Taxco sú vydláždené mramorom. Mnohé z nich sú také úzke, že po nich môže ísť len jeden automobil. Po uliciach, ktoré strmo stúpajú do kopca, prejde v období dažďov prakticky len obľúbený Volkswagen Beetle (VW Chrobák). Ten sa tu hojne používa ako rodinné auto aj ako taxi – bielej farby.

 

Umenie a kultúra

  • Čarovné mestečko na juhu Mexika disponuje krásnou barokovou architektúrou, ktorej dominantou je kostol Santa Prisca (Santa Prisca de Taxco). Baroková stavba z 18. storočia sa nachádza na východnej strane hlavného námestia. Interiér svätostánku zdobia obrazy mexického maliara Miguela Cabreru.
  • Z oblasti štátu Guerrero pochádza tanec tlacoloteros (Danza de los Tlacoloteros), ktorý znázorňuje boj medzi zlými duchmi zvanými naguals (tigre) a majiteľmi kukuričných polí (tlakoloteri). Tlacoloteros tancuje vždy 15 tanečníkov.
  • V septembri sa každý rok konajú Alarconianske dni (Jordanas Alarconianas). Oslava dramatického umenia na počesť dramatika Juana Ruiza de Alarcón sa odohráva priamo v uliciach. 

Pokiaľ vás najkrajšie mesto Mexika zaujalo a chceli by ste ho zažiť v celej jeho kráse, doporučujeme sa vydať na poznávací zájazd. Veľký okruh po Mexiku (Velký okruh Mexikem) zahŕňa nielen mestečko Taxco, ale tiež ďalšie obľúbené mexické letoviská, včítane hlavného mesta Mexico City a Acapulca. Dozviete sa mnoho nových informácií o mexickej kultúre, navštívite najzaujímavejšie architektonické pamiatky a ochutnáte typickú mexickú kuchyňu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ESO travel / Bigstockphoto.com
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa