New York je pupkom sveta, toto je jeho TOP 10 atrakcií

2019-10-13 00:00:00 |   |    | 

New York založili v roku 1624. Patrí medzi najľudnatejšie mestá na svete a každoročne k domácim obyvateľom pribudnú ďalšie milióny turistov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť lesk a slávu jeho hlavných atrakcií. Od moderných stavieb, cez historické dominanty, až po najväčšie múzeá a slávny mestský park vám počas vašej dovolenky ponúkne množstvo zaujímavých bodov vo vašom cestovateľskom pláne.



 

1. Socha slobody

Amerika dostala na oslavu svojej storočnice úžasný dar - Francúzi jej poslali majestátnu Sochu slobody ako symbol obrovskej vzácnosti, ktorej sa nedostáva každému. Preto sa ju rozhodli postaviť priamo pri pobreží New Yorku, aby tak z diaľky vítala plaviacich sa imigrantov, ktorí putovali za novou nádejou. Na ostrov so sochou sa dostanete pomocou lodnej dopravy z centra mesta. V jej interiéri sa nachádza múzeum a vyjsť môžete až do jej koruny, odkiaľ máte ďalšiu úžasnú vyhliadku na Veľké jablko.

 

2. Central Park

Veľkomestá často nazývajú betónovými džungľami. Miesta ako Central Park potom pôsobia ako zázračné oázy, ktoré sa podarilo uchovať uprostred husto zastavaných oblastí. Park má veľkosť 840 akrov a v jeho okolí sa nachádzajú najluxusnejšie štvrte. Počas prechádzky tam uvidíte jazierka, vodopád, pokojné oázy, ktoré sú skryté od rušnejších častí, športové zóny, ale aj miesta na oddych a pikniky. V päťdesiatych rokoch minulého storočia dokonca túto časť ponúkali ako obľúbené dovolenkové stredisko Američanov.

 

3. Metropolitné múzeum

Najznámejšie múzeum na svete otvorili po prvýkrát v roku 1870. Združuje umelecké predmety z USA, ale aj zo zvyšku sveta. Len počas permanentnej výstavy si môžete pozrieť 5000 diel, ktoré pochádzajú od historicky vzácnych osobností, až po novodobých umelcov. Popritom pravidelne organizujú dočasné vernisáže, ktoré sa špecializujú na niektorú časť umeleckej éry alebo na konkrétneho umelca. Pred návštevou múzea si vždy vyberte konkrétnu výstavu, ktorú by ste si chceli pozrieť, pretože nemáte šancu prejsť počas jedného dňa kompletne celú prehliadku. Metropolitné múzeum zároveň slúži aj na organizovanie prestížnych udalostí, ako je módna party MET Gala alebo mestský ples.

 

4. Empire State Building

Pohľad na panorámu mesta si už nevieme predstaviť bez slávneho mrakodrapu Empire State Building. Jeho výstavba trvala len niečo vyše štyristo dní a po jeho otvorení v roku 1931 sa stal najvyššou budovou v meste. Toto prvenstvo mu potom vzali až smutne slávne Dvojičky. Medzi obľúbené cestovateľské zastávky patrí vyhliadka z jeho vrcholu. Tá je sprístupnená nepretržite počas každého dňa v roku a lístky si môžete objednať na rannú aj večernú prehliadku. New York tak uvidíte z toho najatraktívnejšieho miesta.

 

5. Ground Zero

Smutnou časťou dejín mesta je 11. september 2001, keď na New York zaútočili teroristi a zničili dve slávne veže Obchodného centra. V súčasnosti je na mieste týchto Dvojičiek pamätník, ktorý je spomienkou na Ground Zero a obrovskú tragédiu, ktorá sa tam udiala. Ten má podobu dvoch bazénov, ktoré predstavujú základy pôvodných mrakodrapov. Okolo nich sú vyryté mená všetkých ľudí, ktorí zahynuli počas útokov. Nachádza sa tam tiež jediný strom, ktorý prežil túto tragédiu a bol tak symbolom nového života. Objavili ho úplne neporušený pod ruinami budov a keď na jar opäť zakvitol, označili ho ako memento novej nádeje.

 

6. Brooklynský most

Most nad riekou East sa nestal len praktickou stavbou, ktorá po prvýkrát spájala tieto dva brehy, ale zároveň aj architektonickou dominantou mesta. V čase vzniku bol Brooklynský most najdlhším visutým železným mostom na svete. V súčasnosti slúži pre chodcov a cyklistov, ktorí majú z neho najkrajší výhľad na mesto. Odtiaľto vynikajúco vidíte na Manhattan aj Brooklyn a najmä si môžete urobiť skvelé fotografie Sochy slobody.

 

7. Times Square

Keď vkročíte na Times Square, budete mať pocit, že ste sa ocitli uprostred okázalej reklamy. Odvšadiaľ budú na vás svietiť stovky pútačov, ktoré vás zahltia farbami, emóciami a krátkymi príbehmi. Ak chcete pochopiť pulz New Yorku, potom sa vyberte práve na toto slávne miesto. No pripravte sa na to, že vás ohromí svojou hlučnosťou, živelnosťou a intenzitou pocitov.

 

8. Broadway

Malý svet uprostred veľkého sveta. I tak by sme mohli pokojne opísať štvrť Broadway, ktorá sa stala divadelnou mekkou celého sveta. Na doskách miestnych divadiel túžia hrať tí najlepší herci, speváci alebo tanečníci. Ako diváci si tam prídete na svoje, pretože si v priebehu jedného dňa môžete pozrieť všetko od klasického divadla, cez moderné muzikály, až po experimentálne počiny. Navštíviť môžete známe scény, ale aj menšie kluby, kde sa snažia preraziť začínajúci divadelníci.

 

9. Rockefellerovo centrum

New York zbožňujú cestovatelia aj kvôli jeho vianočnej atmosfére. Ak milujete tento sviatok a nie je vám proti srsti trochu gýču, potom sa istotne vyberte k najvyzdobenejšiemu miestu, teda k Rockefellerovmu centru. Tam sa nachádza slávny vianočný stromček a obrovské klzisko, ktoré vám pripraví tú pravú sviatočnú atmosféru. Toto miesto je veľmi obľúbené počas celého roka, pretože z vrchných poschodí niektorých budov máte nádhernú vyhliadku na celú oblasť a pokochať sa môžete najmä úžasným nočným výhľadom.

 

10. Grand Central Terminal

Jednu z hlavných atrakcií môžete vidieť priamo počas cestovania. Stanica Grand Central Terminal patrí medzi kultové newyorské miesta. Po prvýkrát ju otvorili v roku 1913, keď ju v tom čase poňali veľmi pokrokovým spôsobom. Pre cestujúcich chceli ponúknuť služby navyše, ktoré by im spríjemnili presúvanie sa po meste a okrem obyčajnej stanice tam vytvorili malé nákupno-spoločenské centrum s množstvom obchodov a atrakcií. V súčasnosti púta stanica pozornosť aj znamenitou architektúrou, ktorú si užijete či už v exteriéri, alebo po vstúpe do hlavnej haly.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa