To najlepšie zo Skalnatých vrchov: 7 aktivít, ktoré treba vidieť a zažiť

2019-12-22 00:00:01 |   |    | 

Národný park Banff je najstarším a najobľúbenejším národným parkom v Kanade. Nachádza sa v provincii Alberta v kanadských Skalnatých vrchoch a každý rok priťahuje milióny návštevníkov vďaka svojej hornatej krajine, tyrkysovým jazerám, vodopádom, ľadovcom a divočine.



 

Ak plánujete navštíviť Skalnaté vrchy po prvýkrát, vyhraďte si na národný park Banff najmenej štyri dni. Potom pokračujte po scénickej ceste Icefields Parkway, ktorá spája Banff s ďalším národným parkom Jasper a nakoniec navštívte aj susedné národné parky Yoho a Kootenay. Za 2 týždne sa dá toho vidieť a zažiť nesmierne veľa. Toto je 7 najlepších aktivít, ktoré treba v národnom parku Banff zažiť.

 

1. Prejdite sa okolo mestečka Banff

Mestečko Banff ležiace v srdci národného parku Banff je obklopené horami a ponúka množstvo outdoorových aktivít. Centrum, kde sa nachádzajú reštaurácie a obchody so suvenírmi, je zvyčajne plné ľudí a vcelku hlučné. Na tichšiu prechádzku odporúčame chodník popri rieke Bow až k Bow Falls. Ďalšou skvelou možnosťou je ľahká túra na Tunnel Mountain s vyhliadkou na Banff, alebo vyhliadka dostupná autom po ceste na lyžiarske stredisko Mount Norquay.

 

2. Vyšľapte na vrchol Sulphur Mountain

Jednou z najobľúbenejších atrakcií v Banffe je lanovka na vrchol Sulphur Mountain. Aj keď veľa návštevníkov si vyberie túto možnosť, existuje menej známa a dobrodružnejšia alternatíva. Namiesto predraženej lanovky sa dá na vrchol dostať aj pešo. Turistický chodník je využívaný celoročne a necelých piatich kilometrov serpentín ste na vrchole s výhľadom na Rundle Mountain, Banff a dolinu okolo rieky Bow.

 

3. Korčuľujte sa na zamrznutých jazerách

Jedným zo zimných tajomstiev miestnych obyvateľov v Skalnatých vrchoch je korčuľovanie na jazerách. Keď v novembri začnú zamŕzať vodné plochy a predtým, ako sú pokryté snehom, je krátke okno na túto úžasnú kanadskú aktivitu. V Banffe si môžete prenajať korčule a hokejky a vychutnať si krištáľovo čistý ľad a hory z inej perspektívy. Populárne jazerá na korčuľovanie sú Johnson Lake, Vermilion Lakes, Two Jack Lake a Lake Louise. Ľadová plocha na Lake Louise je udržiavaná a k dispozícii celú zimu.

 

4. Vyskúšajte stand up paddle board na Moraine Lake

Najznámejším jazerom v národnom parku Banff je bezpochyby Moraine Lake, neskutočne tyrkysové a obklopené desiatimi vrchomi hôr. Môžete ho vidieť na takmer všetkých pohľadniciach a webových stránkach propagujúcich Kanadu. Pozdĺž jazera vedie aj turistická trasa, ktorá vás privedie k obľúbeným túram, ako je napríklad Sentinel Pass. Na jazere sa dá požičať kajak za 120 CAD na hodinu, alebo si požičajte v Banffe akékoľvek nafukovacie plavidlo a môžete ísť na Moraine Lake alebo akékoľvek iné jazero za oveľa lepšiu cenu.

 

Tipy pre návštevu Moraine Lake

  • Parkovisko pri Moraine Lake býva nesmierne vyťažené, hlavne v lete. Parks Canada zaviedla autobusy k jazeru od susedného Lake Louise a z parkoviska popri ďialnici.
  • Sezóna pre Moraine Lake je krátka. Cesta, ktorá k nemu vedie, je každoročne otvorená iba od polovice mája do polovice októbra, keďže prechádza lavínovou zónou.

 

 

5. Užite si slávne Lake Louise z vrchola hory

Lake Louise je ďalšie populárne jazero a len kúsok autom alebo autobusom od Moraine Lake. Historický hotel Fairmont Chateau Louise na brehu jazere ponúka veľmi luxusné ubytovanie a reštaurácie. V lete sa návštevníci radi fotia pri jazere alebo si požičaju kajak, ktorý umožňuje bližší pohľad na ľadovec Victoria, ktorý je na konci jazera. Pre pohľad na Lake Louise z vtáčej perspektívy vyskúšajte turistický chodník na Big Beehive, Devils Thumb, Fairview Lookout alebo náš obľúbený Mount St. Piran.

 

6. Prevezte sa scénickou cestou Icefields Parkway

Diaľnica spájajúca Lake Louise v národnom parku Banff a mestečko Jasper v národnom parku Jasper je jednou z najkrajších ciest na svete. Icefields Parkway je dlhá iba 230 km, ale na všetky výhľady a atrakcie je porebné si vyhradiť  aspoň jeden celý deň. Pripravte sa na neskutočnú krásu zasnežených vrcholov hôr, ľadovcov, jazier a vodopádov. Zopár zastávok, ktoré by ste určite nemali nevynechať, sú Bow Lake, Peyto Lake, Waterfowl Lakes, Mistaya Canyon, Columbia Icefield a Athabasca Glacier, túra na Parker Ridge, Wilcox Pass a Valley of the Five Lakes.

 

7. Pozorujte divú zver

Voľne žijúce zvieratá v národnom parku Banff sú často najväčším zážitkom návštevníkov. Môžete vidieť losy, jelene, horské kozy, ovce, čierne medvede, medvede grizzly a mnoho ďalších. Jar je veľmi dobré obdobie, kedy má zver mláďatá a často ich vidieť hneď pri ceste. Sledovať malých mackov pri hre s mamou je zážitok na celý život. Zvieratá sa voľne pohybujú po národnom parku a niekedy aj priamo po meste. Ak ale vyrážate von s cieľom vidieť ich, cesta okolo golfového ihriska v Banffe alebo Bow Valley Parkway sú zaručené miesta, hlavne skoro ráno alebo neskoro večer.
 

Tipy na sledovanie divej zveri:

  • Nikdy nekŕmte ani nijak nelákajte divú zver. Keď si zvieratá zvyknú na ľudskú stravu, začnú častejšie chodiť k ľuďom, čo môže mať za následok útoku zvieraťa na ľudí a následne jeho smrť. Okrem toho, že je to nelegálne, pokuty sú veľmi vysoké.
  • Približovať sa k akejkoľvek divej zveri alebo ju sledovať taktiež nie je dovolené. Rozhodne sa neotáčajte chrbtom k žiadnemu zvieraťu, aby ste si urobili selfie. Aj keď to môže vyzerať, že medveď v kľude vyjedá a nezaujíma ho okolie, môže pribehnúť a zaútočiť v priebehu niekoľkých sekúnd. Bohužiaľ sa takéto nehody stávajú a ak raz medveď napadne človeka, Parks Canada ho musí utratiť, pretože to môže spraviť znova. Preto je dôležité zver len z diaľky pozorovať, ale nevyrušovať.
  • Letáky a rady, ako sa chovať v prítomnosti medveďov, poskytujú v každom Informačnom Centre.

 

 

Zdroj: Maya Steininger / Travel With the Smile

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Maya Steininger
Zdroj: Maya Steininger

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa