To najlepšie z metropoly Kalifornie: TOP 10 atrakcií v Los Angeles

2020-06-20 12:00:00 |   |    | 

Kalifornské „mesto anjelov“ patrí medzi kultové cestovateľské destinácie. Každý sa chce aspoň na chvíľku nadýchať tej pravej hollywoodskej atmosféry a vcítiť sa do kože veľkých hviezd. Hlavnú časť atrakcií preto tvoria rôzne filmové múzeá, ale v Los Angeles uvidíte aj množstvo iných zaujímavostí.



 

1. Hollywood

Najznámejšou štvrťou v Los Angeles je Hollywood. Tam sa nachádza väčšina popredných štúdií, vďaka čomu sa natrvalo zapísal na filmovú mapu. Každý človek, ktorý sa túži stať hercom, smeruje do týchto končín, aby sa pokúsil zaujať nejakého producenta a preraziť v biznise. Jednou z povinných zastávok je pohľad na kopec so slávnym bielym nápisom. No oveľa väčším zážitkom je, ak zdoláte chodník priamo k písmenkám vytvárajúcim pomenovanie „Hollywood“. Odtiaľ budete mať nádherný výhľad na okolie a získate tie najkrajšie fotky tejto oblasti.

 

2. Hollywoodsky chodník slávy

Dôležitou hollywoodskou atrakciou je známy chodník slávy. Zrejme budete prekvapení, ako všedne v skutočnosti vyzerá. Nachádza sa priamo pri hlavnej ceste a pokiaľ sa nezameriate na vyše päť kilometrov dlhý bulvár s ružovými hviezdičkami na zemi, tak si to ani poriadne nevšimnete. Na chodník slávy sa môže dostať ktokoľvek, kto znamená niečo vo filmovom alebo hudobnom priemysle. Táto pocta sa udeľuje v piatich kategóriách, takže pri každom mene sa nachádza aj malá značka, v akej sfére získala táto osobnosť najväčšie úspechy. Tradíciu odštartovali v roku 1958 a v súčasnosti sa tam nachádza niekoľko stoviek týchto ocenení.

 

3. Štúdiá Universal

Prvé prehliadky štúdií začali robiť už v roku 1915. Nadšení diváci sa túžili pozrieť do zákulisia nakrúcania filmov zlatej hollywoodskej éry a neváhali kvôli tomu putovať aj stovky kilometrov. Zábavný park Universal sa postupne rozširoval spolu s tým, ako pribúdali kulisy z natáčania jednotlivých kinohitov. V súčasnosti sa tak môžete pozrieť napríklad do sveta Harryho Pottera, Jurského parku či Simpsonovcov. Najväčším bonusom pre filmových nadšencov je, že časť priestorov sa ešte stále využíva aj na nakrúcanie, takže máte šancu stretnúť tam niektorú z aktuálnych hviezd.

 

4. Santa Monica

Keď sa túžite vybrať mimo ruchu tohto veľkomesta, zájdite do charizmatickej Santa Monicy. Prechádzky po pláži a miestnom móle patria k tým najkrajším zážitkom. Vyhraďte si čas tak, aby ste tam strávili aj krásny západ slnka a potom si celú oblasť vychutnali rozžiarenú farebným osvetlením. Istotne si nenechajte ujsť jazdu na slávnom ruskom kolese, ktoré sa nachádza priamo v zábavnom parku pri móle. Odtiaľ budete mať výhľad na celé okolie a uvidíte nádheru tejto pobrežnej časti Los Angeles.

 

5. Hvezdáreň a park Griffith

Jednu z najkrajších vyhliadok na Los Angeles máte od hvezdárne Griffith. Tá je situovaná na kopci nad mestom, takže za pekného počasia ponúka úžasný zážitok. Budova je navyše prístupná pre verejnosť a okrem výstavy tam môžete využiť aj niektorý z verejne prístupných ďalekohľadov. Po skúmaní oblohy prejdite aspoň časť cesty späť do centra pešo cez rovnomenný park. Tam sa nachádza niekoľko ďalších atrakcií, ako napríklad jedna z najväčších amerických ZOO.

 

6. Centrum Getty

Ropný magnát Jean Paul Getty sa zamiloval do oblasti na kopci Brentwood, kde vytvoril jednu z najväčších galérií na svete. Centrum Getty, ktoré nesie jeho meno, pozostáva z niekoľkých budov, ktoré vytvárajú obrovský komplex umenia. Nájdete tam viaceré vzácne práce z oblasti maliarstva, sochárstva, ale aj fotografie. Známy multimilionár založil múzeum v polovici minulého storočia. Toho času patril k najbohatším Američanom a keďže mal slabosť pre umenie, rozhodol sa priblížiť ho takýmto spôsobom aj iným obyvateľom.

 

7. LACMA

Múzeum umenia LACMA sa sústreďuje najmä na moderné diela z ostatných desaťročí. Kurátori dávajú šancu aj začínajúcim mladým talentom. Ak sa im podarí vystavovať v priestoroch tejto galérie, výrazne sa zvýši záujem o ich tvorbu. Zaujímavá je nielen prehliadka jednotlivých miestností s cennými umeleckými dielami, ale už aj samotný vstup do tohto múzea. Tam sa nachádza inštalácia desiatok vysokých štýlových lámp, ktoré sú súčasťou jedinečnej inštalácie Chrisa Burdena.

 

8. Koncertná sála Disney

Manželka Walta Disneyho darovala krátko pred smrťou prvý veľký príspevok na vybudovanie špeciálnej koncertnej haly, ktorá by niesla meno jej partnera. Lilian mu tak chcela vzdať hold a dúfala, že budova bude rovnako veľkolepá ako jeho filmové diela. Halu sa podarilo dostavať až v roku 2003, ale vďaka jedinečnému návrhu architekta Franka Geryho sa istotne nemusela obávať, že by nebola neprehliadnuteľná. Futuristicky pôsobiaca budova je klenotom aj medzi hudobníkmi. Má jednu z najlepších akustík v Amerike, takže hudobné vystúpenia sú tam nezabudnuteľným zážitkom. V súčasnosti je domovom mestskej filharmónie, ale organizujú tam aj iné koncerty.

 

9. Pláž Venice

Ak chcete zažiť pravú americkú pobrežnú romantiku, vyberte sa na pláž Venice. Tá je známa nielen vďaka jemnému piesku a krásnej prírode, ale aj kvôli vynikajúcim podmienkam pre surferov. Okrem toho sa tam nachádza niekoľko obľúbených podnikov, veľký skate park a outdoorové fitnes centrá, kvôli ktorým sa tam stretávajú všetci nadšenci cvičenia.

 

10. Štúdiá Paramount Pictures

Druhou dôležitou filmovou atrakciou sú štúdia Paramount Pictures. Aj v tomto prípade sa môžete pozrieť medzi kulisy viacerých kasových trhákov. Táto prehliadka sa viac sústreďuje na používanie rôznych efektov a je obrovským zážitkom pre každého milovníka kinematografie. Na výber máte z niekoľkých tipov tour a aj počas tejto návštevy nezabudnite pozorne sledovať zamaskované filmové hviezdy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa