Esencia Ameriky: Dallas je mestom kovbojov, farmárov a úspešných obchodníkov

2020-06-25 12:00:00 |   |    | 

Mesto Dallas je súčasťou štátu Texas, ktorý sa preslávil vďaka bohatstvu z ropných vrtov. Tie sa podarilo objaviť náhodne na začiatku 20. storočia. No základy jeho najznámejšieho mesta pochádzajú už z roku 1841. V jeho okolí žili kedysi najmä kovboji a farmári, ktorí si zakladali na tradíciách, poctivosti a férových vzťahov. Tieto zásady sa potom presunuli aj do sféry obchodovania, ktoré tomuto mestu vládne dnes.



 

Arborétum a botanická záhrada

Medzi hlavné atrakcie v Dallase patrí arborétum, ktoré je prepojené s botanickou záhradou. Nachádza sa vo východnej časti mesta a skladá sa z niekoľkých záhrad, ktoré sú štylizované do rôznych tém. Pravidelne tam organizujú rôzne podujatia, veľmi obľúbené sú najmä letné festivaly vážnej alebo džezovej hudby. Hlavne arborétum patrí k vyhľadávaným miestam fotografov. Môžete sa prejsť po obľúbenej cestičky popod koruny stromov, ktoré sa nachádzajú po jej oboch stranách. Vytvárajú ilúziu zeleného tunela, ktorý vynikne na všetkých fotkách. Park sa rozprestiera na ploche 66 akrov a je pokladaný za jeden z najkrajších mestských parkov v Amerike.

 

Múzeum na šiestom poschodí

S Dallasom sa spája aj jedna časť smutných dejín Ameriky. Práve v tomto meste spáchali atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Prezidenta zasiahli cestou na letisko dve guľky, ktoré mu spôsobili zranenia, ktoré ho o niekoľko minút neskôr pripravili o život. Vrah na neho mieril zo šiesteho poschodia štvorcovej budovy bývalého školského depozitára, ktoré o pár rokov premenili na múzeum. V ňom sa dozviete všetko o tejto nešťastnej udalosti, ale aj o Kennedyho živote a práci.

 

Pamätník J. F. Kennedyho

Neďaleko tohto miesta sa nachádza pamätník, ktorý venovali bývalému americkému prezidentovi. Impozantná biela stavba ukrýva vo svojom strede pomník, ktorý vzdáva úctu Johnovi F. Kennedymu. Jeho autorom je architekt a zároveň priateľ tejto významnej rodiny Philip Johnson. Na jeho výstavbu prispeli dobrovoľní darcovia, ktorí takto spomínali na život ich obľúbeného politika. Po odhalení mohutnej stavby ju domáci obyvatelia neprijali s veľkým nadšením. Kontroverzný projekt sa im nezdal dostatočne veľkolepý a nesedel podľa nich ani do tohto prostredia. Napriek tomu sa stal vyhľadávanou atrakciou, ktorú obľubujú najmä americkí turisti.

 

Vodné záhrady Fort Worth

Philip Johnson je tiež autorom unikátneho parku Vodné záhrady, ktoré majú byť poctou tomuto živlu. Pozostávajú z niekoľkých menších bazénov, do ktorých steká voda po kaskádových umelo vytvorených vodopádoch. Fascinujúce architektonické dielo je nielen nádherným umeleckým zážitkom. Jeho účelom je tiež ponúknuť v lete príjemné osvieženie. Na niektorých miestach sa voda jemne rozprašuje na okoloidúcich, takže uprostred horúceho mesta je hotovou oázou.

 

Pioneer Plaza

V 19. storočí prechádzala cez súčasné územie Dallasu trasa, ktorou viedli obchodníci dobytok na farmárske trhy. Keďže domáci obyvatelia nechcú zabudnúť na túto dôležitú časť histórie, vymysleli špeciálny pamätník, ktorý sa tiahne parkom cez Pioneer Plaza. V ňom sú inštalované sochy 49 bežiacich býkov, ktoré symbolicky poháňa niekoľko kovbojov. Všetky sú zobrazené v životnej veľkosti a vyzerajú tak, ako keby boli skutočné. Autorom tohto projektu je Robert Summers.

 

Reunion Tower

Jednou z najznámejších budov v širšom centre Dallasu je Reunion Tower. Vysoká veža s guľatou plošinou na jej vrchu nádherne vynikne najmä počas večernej prechádzky, keď je žiarivo osvetlená. Túto atrakciu postavili v roku 1978, pričom na začiatku v nej sídlilo miestne rádio. Neskôr ju museli podrobiť rozsiahlejšej rekonštrukcii, po ktorej do vyhliadkovej gule nasťahovali štýlovú reštauráciu, ktorá okrem lokálnych špecialít ponúka 360-stupňovú vyhliadku na celý Dallas. Pri tomto podniku sa nachádza aj vyhliadková plošina, ktorá návštevníkov oboznamuje s najznámejšími dominantami v meste.

 

Po stopách Bonnie a Clydea

Život dvoch najznámejších amerických lupičov bol úzko spätý s týmto americkým mestom. Bonnie a Clyde sa narodili v blízkosti Dallasu, tam sa po prvýkrát stretli, pracovali a spriadali plány na svoje zločiny. Po smrti ich pochovali na jednom z tunajších cintorínov. V meste organizujú niekoľko oficiálnych tour, kde vám predstavia autentické miesta, ktoré sa spájajú s osudmi tejto neslávne známej dvojice.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Dallas, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa