Annapolis – jedno z najstarších a najkrajších miest v USA

2020-07-06 12:00:00 |   |    | 

Viete, kde sa každý rok koná najväčší krabí festival? V najobľúbenejšej jachtárskej destinácii v USA – meste Annapolis, ktoré je hlavným mestom štátu Maryland na východnom pobreží Spojených štátov a sídlom okresu Anne Arundel County. Annapolis sa rozprestiera na ploche 19,7 štvorcových kilometrov a žije v ňom necelých 40 tisíc obyvateľov. Leží v miestach, kde sa rieka Severn vlieva do Chesapeakskej zátoky (Chesapeake Bay), asi 40 kilometrov južne od Baltimoru a 50 kilometrov východne od hlavného mesta Washingtonu.



 

Z histórie mesta Annapolis

V roku 1649 založili na severnom pobreží rieky Severn osadu  Providence („Prozreteľnosť“). Neskôr sa puritánski osadníci presťahovali do lepšie chráneného prístavu na južnom pobreží. Osada na južnom pobreží sa pôvodne nazývala „Town at Proctor's“, potom „Town at the Severn“ a neskôr dostala meno Anne Arundel's Towne po manželke lorda Baltimora Lady Ann Arundell (1616-1649). V roku 1695 kráľovský guvernér sir Francis Nicholson na počesť dánskej princeznej a neskoršej kráľovnej Anny Stuartovny premenoval mesto Anne Arundel's Towne na Annapolis. V rokoch 1783-1784 bolo Annapolis hlavným mestom Spojených štátov a 14. januára 1784 bola v Marylandskom štátnom dome ratifikovaná Parížska zmluva, ktorá garantovala americkým kolóniám nezávislosť od britskej koruny.

 

Námorná akadémia USA a ďalšie historické budovy

Pri prechádzke uličkami malebného historického mesta Annapolis máte pocit, akoby ste sa ocitli v inom storočí. Je tu viac tehlových domov z 18. storočia než v ktoromkoľvek inom meste v krajine. Annapolis je známy hlavne vďaka Námornej akadémii Spojených štátov amerických (US Naval Academy), ktorú založili 10. októbra 1845. V roku 1958 tu napríklad ukončil štúdium významný americký politik John McCain (1936-2018), člen Republikánskej strany a senátor za štát Arizona. V roku 2007 bol areál Námornej akadémie dejiskom medzinárodnej konferencie, na ktorú americký prezident George Bush pozval blízkovýchodných politikov v nádeji, že sa po siedmich rokoch podarí obnoviť izraelsko-palestínske mierové rokovania. Na konferencii sa zúčastnili zástupcovia vyše 40 štátov.

Medzi ďalšie pozoruhodné historické stavby patrí Marylandský štátny dom (Maryland State House), najstarší funkčný štátny kapitol USA, ktorý postavili v rokoch 1772-1779, a  St. John's College (Kolégium sv. Jána), súkromná fakulta slobodných umení s dvomi kampusmi v Annapolise a Santa Fé. Založili ju v roku 1696 ako King William's School a bola to prvá škola v Spojených štátoch.

 

Počasie v Annapolise

Priemerná ročná teplota v Annapolise je 13,3 °C. Letá sú v tejto oblasti horúce a daždivé. Najteplejším mesiacom je júl, kedy môže teplota vystúpiť až na 30 °C. Od októbra začínajú najvyššie teploty klesať pod 20 °C. Najchladnejšie je v januári, kedy sa priemerná teplota pohybuje okolo 1 °C.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eso Travel / Bigstock.com
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa