Yellowstonský park – to najkrajšie z americkej prírody

2021-04-10 12:00:00 |   |    | 

Dovolenky v USA sa nám veľmi nespájajú s návštevou prírodných atrakcií. Okrem pobytu na pláži si vieme predstaviť najmä výlet ku Grand Canyonu a potom sa už mysľou vyberáme do rôznych zaujímavých miest. Ešte pred definitívnym verdiktom, ako by ste mali zosnovať vaše dovolenkové plány, si pozrite aké skvelé možnosti vám ponúka Yellowstonský národný park. Jeho prírodné atrakcie vás presvedčia, že toto miesto nemôžete vynechať.



 

Dúhové jazero

Najnavštevovanejším miestom v Yellowstonskom parku je nádherné Dúhové jazero. V podstate ide o termálny prameň, ktorý z diaľky upúta vašu pozornosť vďaka pestrým farebným odtieňom. Jeho stred je nádherne modrý, postupne mení rôzne druhy tejto farby, až pri brehu má zlatisto-oranžovo-červený lem. Jedinečnú hru prírody zdôrazňujú zemité odtiene v okolí jazera. K tomu unikátnemu úkazu dochádza vďaka zloženiu minerálov tunajšej vody. Navyše v minulosti bolo aj toto miesto aktívnym gejzírom, ktorý potom prestal fungovať. Naposledy vystrekol pred koncom 19. storočia, odvtedy už ponúka aspoň krásne miesto pre všetkých turistov. Kúpanie v jazere nie je možné. Vedie popri ňom chodník, ktorý vám ho ukáže z rôznych perspektív.

 

Veľký Yellowstonský kaňon

Cez národný park preteká aj rieka s rovnakým názvom Yellowstone. Okolo nej sa sústreďuje nádherný kaňon, ktorý je obľúbeným turistickým miestom. Nádherné sú najmä chodníky, ktoré sú vybudované popri vysokých skalách. Vďaka tomu sa môžete prejsť priamo ponad rieku a máte odtiaľ nádherné výhľady. V kaňone sa nachádzajú dva vodopády – horný a dolný. Ten horný je dokonca dvakrát vyšší ako Niagarské vodopády. Kvôli skvelým prírodným danostiam sa nad ním často vytvára dúha, ktorá robí toto miesto ešte romantickejšie. V blízkosti kaňonu je situovaná malá dedinka, v ktorej sa môžete ubytovať a vyraziť odtiaľ na túry.

 

Yellowstonské gejzíry

Park je dobre známy aj kvôli množstvu gejzírov, ktoré sa tam nachádzajú. Tie vystrekujú z termálnych prameňov, ktorých je v Yellowstone neúrekom. Niektoré z nich už nie sú aktívne, ale ešte stále dotvárajú nádherný kolorit tejto oblasti. Najznámejší je Old Faithful gejzír, ktorý vystrekuje až do výšky viac ako 50 metrov. Pri príchode do parku si všimnite informačnú tabuľu, na ktorej sú rozpísané presné časové intervaly, kedy uvidíte jednotlivé gejzíry. Niektoré vystrekujú len raz za deň alebo dokonca niekoľko dní, ale iné sú aktívnejšie a môžete si ich pozrieť aj raz za dve hodiny.

 

Údolie Hayden

Medzi cestovateľmi je veľmi známe najmä údolie Lamar. No ak chcete zažiť tú pravú divočinu, radšej si to namierte do údolia Hayden. To je známe ako divoké safari uprostred americkej prírody. Uvidíte tam veľa bizónov, ale obzrieť si môžete aj losy a najmä majestátne medvede. Preto všetkým odporúčajú, aby sa do týchto končín vybrali radšej so sprievodcom, ktorý ich bezpečne prevedie nádhernou prírodou a ukáže im tieto divoké zvieratá. V tomto regióne máte tiež výborné podmienky na pozorovanie vtákov. Preto je údolie obľúbené aj medzi odborníkmi z oblasti fauny, ktorí tam chodia sledovať živočíchy v ich prirodzených podmienkach.

 

Bahenný vulkán

Na rozdiel od ostatných termálnych prameňov, v bahennom vulkáne sa nevytvára horúca voda, ale blato. I keď to pre niektorých môže vyzerať lákavo, pretože pripomína liečivé bahenné kúpele, v skutočnosti môže byť tento vulkán nebezpečný. Takýto efekt vzniká totiž kvôli vysokému podielu síry. Preto sa aj turistom odporúča držať iba vyznačeného chodníka a nemali by prichádzať do blízkosti sopky. Trasa k nej je jednoduchá, je tam vytvorený drevený chodník a vďaka tomu je prístupná aj pre hendikepovaných ľudí. V jej blízkosti sa nachádzajú ďalšie prírodné zaujímavosti ako napríklad menší vodopád a jazierka.

 

Termálne bazény Norris

Veľká časť trás v Yellowstonskom národnom parku má upravené chodníky, vďaka čomu ich môžu jednoducho prejsť aj ľudia s horšou kondíciou. Postupne sa môžete prechádzať po nádherných miestach v blízkosti gejzírov. Zájdite aj k termálnym bazénom Norris. V týchto miestach už voda niekoľko rokov nevystrekuje, ale práve vďaka tomu sa s nimi môžu dostať turisti do bližšieho kontaktu. Chodník medzi termálnymi prameňmi je bez zábradlia, pretože jeho okolie je bezpečné, takže sa budete cítiť ako na prechádzke priamo uprostred nádherného kraja plného malých jazierok.

 

Vodopád Tower

Keď sa dostanete na miesto plné toľkých prírodných zaujímavostí, niektorým sa automaticky venuje málo pozornosti. Medzi takéto prípady patrí aj vodopád Tower, ktorý je považovaný za ten najkrajší z celého parku. Turisti na neho zabúdajú kvôli tomu, že k nemu kedysi viedol zničený chodník, ktorý bol nebezpečný. Kvôli tomu museli túto trasu uzavrieť. No v ostatných rokoch k nemu vybudovali novú cestičku, ktorá vedie na vyhliadku nad vodopád a vďaka tomu ho uvidíte zo zaujímavejšej perspektívy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa