Kolumbijská Cartagena – jedno z najkrajších miest Južnej Ameriky

2021-11-26 12:00:00 |   |    | 

Pri potulkách Južnou Amerikou sa dnes vyberieme do Cartagena. Kolumbijské mesto vzniklo v 16. storočí a pokladajú ho za jedno z najkrajších na tomto kontinente. Je domovom mnohých umelcov, má nádhernú pôvodnú architektúru a ešte k tomu je preslávené vďaka viacerým štýlovým reštauráciám. Čo poviete? Nie je to dostatok dôvodov na to, aby ste ho čo najskôr navštívili?



 

Metské hradby

Jednými z najstarších uchovaných častí Cartageny sú pôvodné mestské hradby. Tie v minulosti chránili mesto a postupne ich rozširovali, keď potrebovali zväčšiť centrum pre väčší počet obyvateľov. Kvôli tomu majú dnes až 11 kilometrov. Domáci vždy turistom odporúčajú, aby si ráno privstali a išli sa odtiaľ pozrieť na svitanie. Je to úžasný zážitok, na ktorý nikdy nezabudnete. Budete odtiaľ vidieť až na pobrežie a uzriete aj veľkú časť historických budov. Tie pred niekoľkými rokmi zreštaurovali, aby im vrátili pôvodný charakter a pripravili tak ešte intenzívnejší zážitok. V súčasnosti v nich sídlia najmä domáci predajcovia a prevádzkovatelia služieb, aby aj týmto spôsobom dali šancu na odprezentovanie tunajšej kultúry.

 

Hrad San Felipe de Bajaras

V širšom centre sa nachádza aj rozsiahly hrad San Felipe de Bajaras. Jeho základy položili v roku 1639, no keďže šlo o veľký komplex, dokončovali ho ďalších 150 rokov. I vďaka tomu má monumentálny vzhľad, pretože mal slúžiť aj na ochranu mesta pred pirátmi. Takýmto spôsobom ich chceli vystrašiť už z diaľky a skomplikovať im tak vtrhnutie za hradby. K hradu sa dostanete pešo priamo z centra. Nachádza sa na vyvýšenom kopci, takže odtiaľ budete mať perfektný výhľad na celý región. V jeho interiéri vás čaká zaujímavá prehliadka o histórii pamiatky i tejto lokality. Podarilo sa ju uchovať vo veľmi dobrom stave, takže máte skvelú príležitosť na spoznanie pôvodnej architektúry Kolumbie.

 

Getsemani

Zatiaľ čo historické centrum preferujú skôr turisti, štvrť Getsemani obľubujú najmä domáci. Nachádza sa hneď v susedstve hradieb, ale z ich vonkajšej strany. Rovnako má veľa zachovaných pôvodných budov, ktoré jej dodávajú špecifický charakter. Farebné fasády s drevenými balkónmi spolu perfektne ladia a ukazujú architektúru presne takú, ako bola v minulosti typická pre tento región. Aleje a malé uličky sú plné rôznych štýlových podnikov. Cez deň má väčšina reštaurácií otvorené terasy, ktoré spoločne prepájajú a vytvárajú tak miesto plné vzrušujúceho rozprávania, smiechu a dobrého jedla. Getsemani je zároveň aj centrom nočného života. Keď si chcete vypočuť tradičnú kolumbijskú hudbu, ale aj moderných interpretov, tak sa tam vyberte vo večerných hodinách. Táto štvrť je večne živá a po celý deň budete mať dostatok príležitostí na zábavu a zaujímavé aktivity.

 

Playa Blanca

Kolumbia je známa aj viacerými krásnymi plážami. Zopár ich nájdete priamo pri Cartagene. No keď si chcete dopriať originálny zážitok, choďte do prístavu a zvezte sa pravidelnou lodnou prepravou na ostrov Barú Island. Cesta naň trvá 45 minút a už počas nej si z paluby užijete krásne výhľady. Po zakotvení sa vyberte na pláž Playa Blanca. Jemný piesok, priezračne čistá voda, palmy a úplný pokoj - to je presne idylka úžasnej dovolenky, ktorú tu zažijete. Ak budete mať chuť, ubytujte sa v tunajších malých rezortoch a predĺžte si pobyt v tomto malom raji.

 

Vyhliadka z Convento de la Popa

Obyvatelia Cartageny hovoria, že nech sa postavíte do ktorejkoľvek časti mesta, vždy odtiaľ uvidíte Convento de la Popa. Kláštor sa nachádza na kopci Popa, kde ho vybudovali v 16. storočí. Po mníchoch ho v minulosti využívali aj vojaci, pretože odtiaľ mali dobrý výhľad na blížiace sa lode. Dnes si odtiaľ môžete pozrieť celé mesto, najlepšie v podvečerných hodinách, keď zapadá slnko a Cartagena je krásne osvetlená.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa