Argentínska príroda patrí k najkrajším na svete: Presvedčte sa sami

2021-12-15 12:00:00 |   |    | 

Charakteristickým znamením argentínskej prírody je rozmanitosť, ktorú zabezpečujú viaceré klimatické pásma. Nájdete tam všetko od subtropických, cez mierne, až po najchladnejšie oblasti. Stačí si len vybrať, či to všetko chcete zažiť počas jednej dovolenky, alebo si túto krajinu vždy pozriete v inom šate.



 

Vodopády Iguazú

O jednu z najkrajších atrakcií v krajine sa Argentínčania delia s Brazíliou, na ich území sa však nachádza až 80 percent. Iguazú sú najväčším systémom vodopádov na svete. V najvyššom bode merajú 82 metrov a na šírku majú takmer tri kilometre. Pomenovanie vodopádov pochádza z tunajšieho regionálneho jazyka a znamená „veľká voda“. Ročne ich navštívi viac ako milión turistov. Najviac ich prichádza práve z argentínskej strany. Vedie k nim príjemná vychádzková trasa a už z diaľky budete počuť ich mohutný burácajúci zvuk. Pohľad na ne je podľa mnohých ľudí priam neskutočný, no nádherný je aj celý park. Ak budete v tejto časti na dlhšej dovolenke, zájdite aj na túry do jeho iných častí., kde žije veľa vzácnych zverov a rastlín. Vodopády sú od roku 1984 zaradené medzi UNESCO prírodné zaujímavosti a v minulosti zaujali aj filmové štáby. Vidieť ste ich mohli napríklad vo filmoch Miami Vice či v jednej z častí Indiana Jonesa.

 

Ľadovec Perito Moreno

Pokiaľ máte radšej zimné atrakcie, v tom prípade sa vyberte k ľadovcu Perito Moreno. Opäť je to jedna z prírodných zaujímavostí, ktorú si najskôr musíte kvôli jej kráse popozerať z diaľky. Patagónska perla dostala svoje pomenovanie podľa objaviteľa Francisca Morena. Nachádza sa pri jazere Argentino, ktoré je najväčším vodným zdrojom v krajine. Podľa odborníkov je ľadovec starý približne 18 000 rokov, ale začal sa formovať už oveľa skôr. Pre turistov je voľne dostupný. Na nižších miestach môžete vyjsť von a prejsť sa po ňom. Niektorí tour operátori tam organizujú aj malé túry. Musíte si však dať pozor, pretože na pár miestach ľadovec sa štiepi a vytvárajú sa tam diery, tak by ste si tam mohli ublížiť. Taktiež sa môžete vybrať na vychádzkovú trasu na brehu oproti nemu, odkiaľ perfektne uvidíte celú jeho krásu.

 

Soľná púšť Salinas Grandes

Ako z úplne iného sveta vyzerá Salinas Grandes. Ľadovce v týchto dvoch regiónoch totiž strieda veľká soľná púšť. Ide o tretiu najväčšiu oblasť na svete, kde sa dá ťažiť táto pochutina. Miesto je veľmi obľúbené aj medzi fotografmi a influencermi, pretože tu počas pekných slnečných dní nekonečné biele plochy skvelo kontrastujú s modrou oblohou. Pri niektorých záberoch toto miesto pôsobí, ako keby bolo zakryté snehovou perinkou. V niekoľkých lokalitách sa nachádzajú malé jazierka a vodné plochy s tyrkysovou vodou, ktoré soľnej púšti dodávajú ešte krajšiu atmosféru.

 

Vinice v regióne Mendoza

I keď argentínske víno nie je v našich končinách až tak známe, vo svete sa teší veľkej popularite. To najlepšie pochádza z oblasti Mendoza, kde zároveň nájdete jedny z najkrajších viníc na svete. Na ich pozadí sa totiž hrdo týči časť Ánd, ktoré vytvárajú nádhernú scenériu. Darí sa tam najmä odrodám Cereza, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. V okolitých mestách si môžete prenajať bicykel a pozrieť si túto krásnu prírodnú oblasť zblízka. V niektorých vinárstvach ponúkajú aj možnosť ubytovania a pobyty zamerané na spoznávanie vínneho sveta.

 

Údolie Quebrada de Humahuaca

V minulosti ste sa už istotne stretli s obrázkami pohoria, ktoré pretína údolie Quebrada de Humahuaca. Nachádza sa na severozápade krajiny a preteká ním rieka Rio Grande. Uvidíte tam niekoľko malých dediniek, kde stále zachovávajú pôvodné tradície, a k dispozícii sú desiatky zaujímavých turistických trás. Už v minulosti tadiaľ prechádzala dôležitá obchodná cesta, ktorú z časti využívajú až dodnes.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa