Havana – nekorunovaná kráľovná dovolenky na Kube

2022-05-19 12:00:00 |   |    | 

Po plážach v letovisku Varadero je Havana najväčšou turistickou pýchou Kuby. Turisti si radi chodia pozerať farebné staré domčeky, ktoré im ukazujú to najzaujímavejšie z miestnej architektúry. Nebojte sa však zájsť aj mimo dobre známych atrakcií, aby ste ochutnali tú pravú atmosféru tejto latinskoamerickej krásny. Havana vás dostane svojou bezprostrednosťou, úprimnosťou a chuťou baviť sa aj v najťažších životných chvíľach.



 

Stará Havana

Atmosféru, ktorú dobre poznáte z fotografií a tak veľmi by ste ju chceli vidieť aj na vlastné oči, nájdete v historickom centre, ktoré je pomenované Stará Havana. Tiahne sa od prístavu a uvidíte tam množstvo historických domov s farebnými fasádami. Niektoré sú v dobrom stave, na iných sa už podpísal čas, ale práve preto majú o to väčšie čaro. Okrem nich sa môžete tešiť na niekoľko zaujímavých pamiatok.

Navštívte najväčšiu katedrálu či bývalú pevnosť a počas potuliek starými uličkami si pozrite rôzne typy architektúry od baroka až po secesiu. Túto časť mesta začali budovať na začiatku 16. storočia. Postupne sa rozrastala a v moderných dejinách sa už život presúval viac do rozľahlých predmestí. Od roku 1982 je zapísaná na zoznam chránených pamiatok UNESCO. Využite služby miestnych tour operátorov a rezervujte si prehliadku Starej Havany v historických autách, ktoré sú tak typické pre Kubu.

 

Katedrála San Cristóbal

Jednou z pamiatok postavenou v barokovom štýle je hlavná katedrála San Cristóbal z dielne architekta Francesca Borrominiho, ktorý sa inšpiroval najmä talianskou sakrálnou architektúrou. S menšími prestávkami dokončili stavbu počas 18. storočia, ako materiál použili najmä skaly z blízkeho pobrežia. Interiéru okrem hlavného oltára dominujú tri veľké fresky, ktoré sa podarilo uchovať až doteraz vo veľmi dobrom stave. Súčasťou kostola je tiež osem menších kaplniek, ktoré sa nachádzajú po stranách. V podzemí je krypta, v ktorej sa istú dobu nachádzali aj pozostatky Krištofa Kolumba. Neskôr ich odtiaľ previezli do Španielska.

 

Pevnosť El Morro

Keďže sa Havana nachádza pri mori, potrebovala zabezpečiť pobrežnú časť. Obyvatelia totiž mali často problém s útokmi pirátov a nepriateľov. Preto v 16. storočí začali stavať priamo pri mori pevnosť El Morro. Od začiatku slúžila najmä pre vojakov, ktorí odtiaľ mohli sledovať šíre more a pripraviť sa na prípadné útoky. Preto si dali stavitelia obzvlášť záležať na obranných múroch a urobili ich až tri metre hrubé, a teda len ťažko napadnuteľné. Počas svojej éry pevnosť odolala aj nájazdom anglických a francúzskych pirátov. V súčasnosti sa v nej nachádza námornícke múzeum a patrí k nej aj maják, ktorý postavili až v 19. storočí. Dnes si odtiaľ môžete užiť nádhernú vyhliadku na pobrežie.

 

Divadlo Gran Teatro

V centre vás nepochybne zaujme nádherná stavba Gran Teatro. Postavená bola síce v prvej polovici 20. storočia, ale napriek tomu jej dominuje neobarokový štýl. V minulosti sa tam nachádzal klub, ku ktorému neskôr pristavili novšiu časť. Aj v pôvodnej budove sa nachádzalo divadlo a organizovali tam rôzne hudobné vystúpenia, vďaka čomu je dnes najstarším stále fungujúcim kultúrnym zariadením v Latinskej Amerike. V súčasnosti je hlavným sídlom tunajšieho baletu, ktorý je svetovo známy. Pravidelne tam vystupuje aj množstvo známych tvárí. Budovu si môžete pozrieť počas každodenných prehliadok.

 

Námestie revolúcie

Turisti často počas dovolenky v Havane vyhľadávajú aj Námestie revolúcie, kde je hlavným lákadlom veľká podobizeň Che Guevaru a Cienfuega, pri ktorých sa fotia. Rozlohou patrí medzi najväčšie námestia na svete, preto tam pravidelne organizujú aj všetky dôležité podujatia. V blízkosti námestia sa nachádza niekoľko reštaurácii s domácou stravou, kde si pochutnáte na kubánskych špecialitách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa