Everglades - tajomné močariská známe z filmov i seriálov

2022-09-08 12:00:00 |   |    | 

Ak patríte medzi milovníkov seriálu CSI: Miami, potom vám bude národný park Everglades dôverne známy. Pravidelne sa objavoval v úvodnej znelke, ale pomerne často tam tiež zločinci ukrývali telá svojich obetí. Tajomne pôsobiace močariská pritom patria medzi vyhľadávané turistické atrakcie. Môžete sa tešiť na netradičné zážitky a poriadnu divočinu.



 

Najväčšie močariská na svete

Everglades sa rozprestiera v južnej časti Floridy a pokrýva plochu okolo 1,5 milióna akrov. Väčšinu tejto oblasti tvoria subtropické močariská, ktoré sú najväčšie na svete. Vďaka tomu tam panuje špeciálna klíma, ktorá praje výskytu rôznych ojedinelých rastlín a vzácnych živočíchov. Vďaka chránenému územiu sa tam nachádza veľmi čistá voda, ktorá praje najmä rozmanitým vodným tvorom. Od roku 1947 zaradili Everglades medzi národné parky. Ešte predtým sa ho pokúšali čiastočne vysušiť, aby mohli aspoň časť pozemkov využiť pri budovaní nových miest. To sa im však nepodarilo. Približne v sedemdesiatych rokoch si okrem odborníkov všimli túto oblasť aj turisti a začali ju navštevovať i dobrodruhovia zo zahraničia. Časom vznikli spoločnosti, ktoré ponúkajú do močarísk výlety so sprievodcom.

 

Trasu si vopred dobre premyslite

Jedným z dôvodov, prečo by ste mali uprednostniť skôr platený výlet so sprievodcom, je komplikovaná spleť chodníkov. Do parku sa dostanete len troma vchodmi. Tie však nie sú vzájomne prepojené, preto sa potrebujete dostať vždy na to isté miesto. Ak by ste predsa len šli na vlastnú päsť, dobre si prezrite jednotlivé trasy, aby ste sa nedostali do bludiska, v ktorom sa na chvíľku stratíte. Výborným spôsobom, ako navštíviť Everglades, je zaplatiť si tour alebo prenajať loď, ktorou sa preveziete priamo po močariskách. Taktiež sa tam môžete plaviť na kajaku. Časť parku je prístupná na pešiu turistiku a nachádzajú sa tam aj cyklistické trasy.

 

Aké zvieratá môžete stretnúť počas vašich potuliek?

Všetko záleží od toho, v ktorej časti parku sa budete pohybovať. Keďže je tak rozľahlý, uvidíte široké spektrum živočíchov. Najznámejšími obyvateľmi sú aligátory. Žijú tu až tri druhy týchto zvierat. I keď na prvý pohľad budia strach, ak budete dodržiavať presne stanovené pravidlá, nemusíte sa ich obávať. Viaceré z nich sú pokojné a pohybujú sa pomaly, takže si ich môžete aj vyfotiť. Malým prekvapením je, že popri nich tam žijú aj krokodíly a Everglades je tak jediným miestom na svete, kde ich nájdete takto pokope. Vo vode vás čakajú ďalšie prekvapenia. I keď by ste to možno neočakávali, aj do tejto časti sa dostanú delfíny. Majú tam pokojnejší život ako v mori, preto im tunajšie podmienky vyhovujú. Popri delfínoch často plávajú aj lamantíny širokonosé. V odľahlých častiach môžete stretnúť floridského pantera. Do parku často prichádzajú aj ornitológovia, keďže tam žije až 360 druhov vtákov, z nich viaceré neuvidíte v žiadnej inej oblasti na svete.

 

Raj komárov

Močariská sú pochopiteľne výborným prostredím aj pre komáre. Žije tam dokonca až 3500 druhov tohto hmyzu, pričom 43 z nich sú endemitmi, a teda ich mimo Everglades nestretnete. Dobrou správou je, že nie všetky útočia na človeka a uštipnúť vás môže len trinásť typov. Jedným z dôvodov je, že tieto komáre sú zvyknuté živiť sa skôr krvou zvierat. Vyhľadávajú najmä potkany alebo jelene. Napriek tomu to nepodceňujte a príďte tu na výlet s dobrou zásobou repelentu.

 

Dôležitý zdroj vody pre obyvateľov Floridy

Vďaka dobrej kvalite vody sa podarilo vybudovať v parku systém, pomocou ktorého zabezpečujú pitnú vodu až pre osem miliónov obyvateľov Floridy. Keďže sa obnovuje pomerne rýchlo, môžu tento zdroj využívať už veľa rokov. I keď sa prostredie močarísk zdá byť nehostinné, v skutočnosti tam vždy žili nejaké menšie kmene, ktoré využívali najmä dobrý zdroj obživy v podobe rybolovu a divokých zvierat. Väčšinou bývali v jednoduchých obydliach a boli odrezaní od okolitého sveta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa